Waiting on Wednesday # 10


posted by Laurentzyu on ,

1 comment


În cadrul rubricii Waiting on Wednesday vor fi prezentate săptămânal cele mai bune cărți în curs de apariție în România.

Teatrul lui Sabbath/ Philip Roth/ Polirom/ 520 pagini

Roman câștigător al National Book Award for Fiction 1995

Teatrul lui Sabbath este un roman excepțional, iar Mickey Sabbath este un erou gargantuesc.

La șaizeci și patru de ani, Sabbath încă este certăreț ca o soacră și libidinos ca în tinerețe. Acum, după moartea amantei sale – un spirit liber a cărui imaginație erotică o întrecea chiar și pe a lui –, Mickey Sabbath începe călătoria spirituală a vieții, menită să-l facă să-și înțeleagă mai bine năstrușniciile trecutului.

„Sabbath dă buzna în lume asemenea unui djinn dement scăpat din sticla unde era captiv. Teatrul lui Sabbath conține cele mai răscolitoare pagini de literatură apărute in ultima vreme.” (The Observer)

„Romanul lui Roth este o surpriză, o adevărata lovitură de teatru și una dintre cele mai stranii realizări ficționale pe care le-am citit vreodată. E admirabil.” (James Wood)

Puteți citi un fragment aici


Musashi (două volume)/ Eiji Yoshikawa/ Polirom/ 876 + 660 pagini

Romanul Musashi a inspirat șapte ecranizări celebre, două seriale de televiziune și numeroase puneri în scenă.
Romanul Musashi, povestea lui Miyamoto Musashi, cel mai faimos samurai din istoria civilizației nipone, este o saga în buna tradiție a literaturii japoneze.

O poveste vie, subtilă și imaginativă, pusă în scenă prin personaje memorabile, multe dintre ele cunoscute figuri istorice.

„În clipa în care își dădu seama că atinsese vârful, voința sa încordată plesni ca o coardă de arc. Pe culme, vântul îi biciuia spatele cu nisip și pietre. Aici, la hotarul dintre cer și pământ, Musashi simți o bucurie de nedescris umflându-i pieptul, umplându-i întreaga ființă. Spiritul omului și spiritul muntelui săvârșeau măreața operă a procreării în imensa întindere a naturii, în zori. Învăluit de un extaz divin, dormi somnul păcii.”

Mai multe detalii despre volumul 2 aici.

Puteți citi un fragment aici.

Editura Nemira reeditează seria best-seller Jocurile Foamei în format paperback:

Jocurile Foamei/ Suzanne Collins/ Nemira/ 312 pagini

Ai putea supraviețui în sălbăticie, de unul singur, când toți cei din jur fac tot ce pot ca să nu apuci dimineața următoare?

Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt răpiți de lângă familiile lor și aruncați în luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat și... viu. Cine va câștiga cursa nebună pentru supraviețuire?

„Pur si simplu am citit fără să mă pot opri! [...] O lectura înrobitoare.” Stephen King

Cartea a fost ecranizată în 2012 de către Gary Ross, avându-i pe Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson și Liam Hemsworth


Jocurile Foamei: Sfidarea/ Suzanne Collins/ Nemira/ 192 pagini

Katniss și Peeta au câștigat împreună sângeroasele Jocuri ale Foamei, sfidând pentru prima oară în istorie regulile impuse de Capitoliu. Reveniți în Districtul 12, după toate încercările înfruntate, convinși că au câștigat o viață sigură și decentă pentru ei și familiile lor, speră că va urma o lungă perioadă de pace. Dar, în timp ce Katniss și Peeta parcurg obligatoriul Tur al Învingătorilor, apar zvonuri despre o revoltă printre locuitorii districtelor. Iar în ochii conducătorilor, ei sunt sursa acestei rebeliuni. Dacă nu vor reuși să convingă națiunea Panemului că sunt în continuare îndrăgostiți nebunește, consecințele ar putea fi dezastruoase…

"În sfârșit am citit cartea pe care o așteptam cu sufletul la gură: Sfidarea de Suzanne Collins, al doilea volum al fenomenalei serii Jocurile Foamei! Nu doar mi-a împlinit așteptările, și așa foarte mari, dar le-a depășit cu mult! O lectură la fel de pasionantă, chiar mai pasionantă, pentru că acum ești deja foarte atașat de personajele alături de care ai suferit. Iar intriga este incredibilă. Nu veți avea somn odată ce ați deschis cartea. Sfatul meu este să o începeți dimineața și să anulați orice program ați avea în acea zi!" (Stephenie Meyer)

"Proza cristalină a lui Suzanne Collins are un ritm perfect și construiește o lume fascinantă. Și mai fascinant este că dincolo de a fi thriller SF plin de aventură, seria strălucește prin abordarea temelor moralității, supunerii, salvării, iubirii și, mai presus de toate, a sacrificiului. Spre bucuria armatei de fani care o așteptau, cartea este extraordinară. Cei care nu își poti stăpâni curiozitatea până la următorul volum, trebuie să se pregătească pentru o adevărată tortură." (Booklist)

Cartea urmează să fie ecranizată anul acesta de Francis Lawrence, pelicula urmând să intre în cinematografele de la noi din țară începând cu 22 noiembrie. Mai multe detalii aici


Jocurile Foamei: Revolta/ Suzanne Collins/ Nemira/ 192 pagini

Katniss a supravieţuit calvarului Jubileului Pacificării şi, împreună cu familia ei şi Gale, este la adăpost în Districtul 13. Dar, în haosul final al jocurilor, Peeta a căzut prizonier în mâinile Capitoliului, iar preşedintele Snow îi pregăteşte o soartă aparte. În timp ce focul revoltei mistuie întreg Panemul, Katniss este sortită să devină simbol al revoluţiei. Pe măsură ce evenimentele se desfăşoară cu repeziciune, ea realizează însă că a fost mai degrabă un pion mutat pe tablă decât liderul celor asupriţi. Consecinţele devin de negândit pe măsură ce numărul victimelor creşte, iar Katniss trebuie să găsească o soluţie ce pare din ce în ce mai imposibilă.

Revolta, încheierea perfectă a seriei extraordinare începute cu Jocurile Foamei şi continuate cu Sfidarea, va avea peste ani acelaşi ecou pe care l-au avut Împăratul muştelor de William Golding şi Apocalipsa lui Stephen King.” (School Library Journal)

 „Aşteptată cu frenezie, încheierea seriei Jocurile Foamei nu dezamăgeşte nicio clipă. Dimpotrivă, le oferă cititorilor şi mai mult decât ar fi putut spera: acţiune, iubire şi suferinţă la cote de neegalat.” (Booklist)

„Suzanne Collins, alături de J.K. Rowling şi Stephenie Meyer, este una dintre autoarele ale căror cărţi pentru tineri sunt devorate în primul rând de adulţi.” (Bloomberg)

2312/ Kim Stanley Robinson/ Nemira

Premiul NEBULA

Anul 2312. Progresul științei și al tehnologiei a deschis noi orizonturi pentru un viitor extraordinar. Pământul nu mai este singura planetă a oamenilor. Sistemul solar, Luna și alte planete sunt locuite de ființe nou create. Dar în 2312 o serie de întâmplări și evenimente vor pune omenirea să se confrunte cu propriul trecut, prezent și viitor.

Primul eveniment are loc pe Mercur. O moarte neașteptată, însă o moarte care ar fi putut fi prevăzută. O întâmplare îi va schimba viața lui Swan Er Hong, odinioară o femeie care punea la cale universuri, de-acum înainte autoarea unor comploturi menite să le distrugă.

"Iată opera unui scriitor care se apropie de apogeu:  provocatoare pentru intelect și extrem de umană, așa cum se întâmplă rar în SF, cu un exuberant caracter speculativ, așa cum numai cel mai bun SF poate avea." (Iain M. Banks)

"Complexe și uneori șocante, câteva sute de pagini în care trăiest paersonaje ciudate ale căror fapte se petrec pe un vast fundal utopic." (The Guardian)


Infernul/ Dante Alighieri/ Rao/ 320 pagini

Una dintre capodoperele literaturii universale, Divina Comedie, a exercitat o puternică influenţă asupra culturii, artei şi literaturii întregii lumi. Infernul, prima parte a acestei trilogii, reprezintă călătoria lui Dante prin cele nouă cercuri ale iadului. El îşi începe peregrinarea în jurul anului 1307, iar ghid pe acest drum presărat de primejdii îi este idolul său, poetul roman Virgiliu, care îl conduce spre poarta infernului. Pe parcursul călătoriei sale, Dante va întâlni numeroase personalităţi, filosofi sau figuri mitice ale Antichităţii, dar şi oameni care au trăit în vremea sa. Acest din urmă amestec de locuri imaginare şi experienţe concrete reprezintă unul dintre marile talente ale poetului, care descrie cu multă forţă şi realism toate aceste personaje celebre.
Băieții/ Henry de Montherlant/ Rao/ 384 pagini

Băieţii este considerată de critică ultima operă majoră scrisă de Montherlant. O carte despre o legătură pasională dintre doi băieţi în vârstă de 16 şi 14 ani dintr-o şcoală din Franţa anului 1912. Scrisă în 1969, povestea se desfăşoară în Franţa, în 1912, şi reflectă societatea acelei epoci. Alban, în vârstă de 16 ani, se mută la o şcoală nouă. Aici descoperă o cultură, oficial încurajată de profesori, prin care băieţii au legături foarte apropiate. Perechea lui Alban este Serge, în vârstă de doar 14 ani. Cei doi se simt puternic atraşi unul de altul şi se îndrăgostesc.Străinul. Ciuma. Căderea. Exilul și împărăția/ Albert Camus/ Rao/ 624 pagini

Două romane celebre conţine această carte, alături de o serie de mici bijuterii narative, numite povestiri, toate ale unui autor care i-a fermecat până şi pe sfincşii care acordă premiul Nobel... Străinul descrie o crimă şi goliciunea omului în faţa unei situaţii absurde. Ciuma - o parabolă perfectă, complexă, a solidarătăţii umane în faţa nenorocirii. Căderea - un monolog absurd al unui individ care trăieşte fără speranţă. Exilul şi împărăţia - un univers în care graniţa dintre ficţiune şi realitate nu e vizibilă, ceea ce face cu atât mai atrăgătoare lectura...

Un om liber/ Andrea de Carlo/ Rao/ 384 pagini

Într-o după-amiază caldă de mai, un necunoscut a bătut la uşa casei lui Pietro şi a lui Astrid, doi ţesători cu o viaţă modestă. Musafirul neaşteptat se numea Durante, avea puţine bagaje, dar un trecut misterios, părea lipsit de simţul proprietăţii şi incapabil să mintă. Astrid este fascinată de farmecul lui, ca mai toate femeile care l-au întâlnit, Pietro, dimpotrivă, îl priveşte cu iritare şi reticenţă, ca mai toţi bărbaţii. Romanul este scris din perspectiva părtinitoare a lui Pietro, alte voci răzbat însă printre rânduri. Acţiunea te prinde în mreaja ei, iar stilul neconvenţional te invită să iei poziţie.
Novecento/ Alessandro Baricco/ Humanitas Fiction/ 96 pagini

Novecento a fost ecranizat de Giuseppe Tornatore în anul 1998, cu titlul La leggenda del pianista sull'oceano/ Legenda pianistului de pe ocean, cu Tim Roth în rolul principal.

Într-o dimineaţă, după ce toţi călătorii au debarcat, marinarul Danny Boodmann descoperă în luxosul salon de bal al transa-tlanticului Virginian o cutie de carton. În ea – un nou-născut, pe care matrozul se hotărăşte să-l adopte, dându-i numele secolului care de-abia începea: Novecento. La opt ani, când Danny Boodmann moare, micul Novecento rămâne pentru a doua oară al nimănui. Adoptat din nou, de data aceasta de căpitan şi de întregul echipaj, băiatul îşi dezvăluie talentul extraordinar: este un pianist desăvârşit, care seara, alături de orchestra vasului, îi încântă pe pasagerii bogaţi de la clasa întâi, iar noaptea, de unul singur, le oferă umililor călători de la clasa a treia o muzică supraomenească, menită să alunge orice urmă de nefericire. Şi totuşi, cum de poate Novecento, care nu a coborât niciodată de pe vas, să cânte despre toată frumuseţea lumii.

„Pământul e un vapor prea mare pentru el, aşadar n-a coborât niciodată pe uscat. Vaporul e micul lui pământ plutitor. Aici începe şi se sfârşeşte lumea. Cartea aceasta e un micro-roman, o dramă, un poem sau doar o fermecătoare improvizaţie pentru pian şi trompetă. Citiţi-o ca pe o parabolă (lumea-vapor, omul-călător) sau ascultaţi-o relaxaţi, ca şi cum, în drum spre America, aţi descoperi deodată o melodie care v-ar umple sufletul.“ (Ioana PÂRVULESCU)

„Un tur de forţă stilistic, având drept rezultat o bijuterie literară.“ (The Sunday Times)

„Cine nu aude muzica din spatele cuvintelor lui Baricco trebuie să se fi născut surd.“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Puteți citi un fragment aici

Jurnal de călătorie - Italia, Egipt, Sinai, Ierusalim, Cipru, Moreea/ Nikos Kazantzakis/ Humanitas/ 312 pagini

„După romanele Zorba Grecul, Hristos răstignit din nou, Ultima ispită a lui Hristos şi Căpitanul Mihalis, memorialistica reprezintă partea cea mai valoroasă a operei lui Kazantzakis şi se bucură de aceeaşi celebritate. Kazantzakis nu e un călător de rând. El este călătorul filozof căruia locurile văzute, oamenii, creaţiile lor, istoria lor, credinţele şi obiceiurile lor îi trezesc reflecţii adânci asupra existenţei şi destinului omenesc, reflecţii care prin frumuseţea exprimării aprind sufletul cititorului, iar prin îndrăzneala lor îi stârnesc mintea către meditaţii rodnice – spirituale, morale şi estetice.“ (Ion DIACONESCU)

„...Şi ştii bine că moartea nu este învinsă; dar valoarea omului nu este Victoria, ci lupta pentru Victorie. Şi mai ştii acest lucru, cel mai greu: nu e nici luptă pentru Victorie. Valoarea omului este una singură, aceasta: să trăiască şi să moară vitejeşte, fără să accepte răsplată. Şi încă un lucru, cel de-al treilea, cel mai greu chiar: certitudinea că nu există răsplată care să te umple de bucurie, mândrie şi vitejie.“ (Nikos KAZANTZAKIS)

Puteți citi un fragment aici

Emma/ Jane Austen/ Leda/ 432 pagini

„Jane Austen avea cel mai minunat dar din câte am întâlnit în a descrie implicaţiile, sentimentele şi caracterele din viaţa obişnuită. Rafinamentul cu care transformă personajele şi situaţiile din banale în interesante, tuşa de veridic pe care o imprimă descrierilor şi sentimentelor sunt lucruri la care eu nu pot decât să aspir.” (Sir Walter Scott)

„Domnişoara Austen a înţeles perfect dimensiunea măruntă a vieţii... A fost o mare creatoare, egală – în mica ei sferă – cu Shakespeare…” (Alfred Tennyson)

„…cea mai înzestrată artistă dintre femei, scriitoarea ale cărei cărţi sunt nemuritoare…” (Virginia Woolf)

„Mai mult decât un roman de dragoste şi/sau căsătorie – deşi atât una, cât şi cealaltă sunt subiectele predilecte ale lui Jane Austen –, Emma este romanul unei «ucenicii», al unei modelări de sine treptate, prin recunoaşterea personalităţii şi năzuinţelor celorlalţi.” (Ecaterina Ion)


De curând, la editura Litera a apărut al treilea volum al seriei Crossfire:

Împlinirea/ Sylvia Day/ Litera/ 480 pagini

Seducție. Înlănțuire. Împlinire. Eva și Gideon înfruntă demonii trecutului și acceptă consecințele dorințelor lor obsesive.

„Din clipa când l-am întâlnit pentru prima dată pe Gideon Cross, am recunoscut în el ceva după care tânjeam. Ceva ce era irezistibil pentru mine. Dar am văzut şi sufletul periculos şi rănit din interior – atât de asemănător cu al meu – de care am fost atrasă fără putinţă de scăpare. Aveam nevoie de el aşa cum aveam nevoie de bătăile inimii mele. Nimeni nu ştie cât de mult a riscat pentru mine. Cât de ameninţată am fost sau cât de întunecate şi periculoase vor deveni umbrele din trecutul nostru. Înlănţuiţi de propriile secrete, am încercat să sfidăm soarta. Ne-am făcut propriile reguli şi ne-am abandonat complet posesiunii depline...”

Seria Crossfire a fost publicată până în prezent în 40 de ţări, devenind unul dintre cele mai mari succese comerciale din lume.

12 milioane de exemplare vândute la nivel mondial!


1 comment

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!