Waiting on Wednesday # 8


posted by Laurentzyu on ,

No comments


În cadrul rubricii Waiting on Wednesday vor fi prezentate săptămânal cele mai bune cărți în curs de apariție în România.

IovIov/ Joseph Roth/ Polirom/ 192 pagini


Mendel Singer este un dascăl de țară, un evreu rus care-și câștigă traiul lămurindu-le copiilor din satul său învățăturile Torei și literele alfabetului. Mendel se roagă în fiecare zi, urmează îndeaproape cuvântul Domnului și ocolește cu încăpățânare sfatul rabinului. Mendel, precum Iov, personajul biblic, are o familie numeroasă: doi băieți amenințați să fie luați în armată, un mezin bolnav, de care mama nu se mai poate despărți, și o fată de măritat, Miriam, care e pe cale să aducă afurisenia asupra familiei îndrăgostindu-se, culmea necuviinței, de-un cazac. Când, fugind de armată, unul dintre băieți descoperă tărâmul american, speranța începe să renască în sufletul lui Mendel. America este salvarea de la rușine, de la sărăcie, este locul binecuvântat de Dumnezeu unde soarta robului său se va schimba. Prețul visatei fericiri este o lungă călătorie, în care raiul atât de râvnit capătă fețe neașteptate, greu de închipuit. 

Iov este mai mult decât un roman și o legendă, este o operă poetică perfectă, menită să trăiască atunci când tot ce am creat noi, contemporanii lui Roth, va fi dispărut. Greu îți poți imagina că poate fi creat ceva mai bun prin unitatea construcției, profunzimea percepției, puritate ori prin muzicalitatea limbii.” (Stefan Zweig) 

„În tot cuprinsul ei, opera lui Joseph Roth este o tragédie humaine născută din tehnicile ficțiunii moderne.” (Nadine Gordimer) 

„Aceasta viață a unui om obișnuit ne impresionează de parcă ar fi vorba de viețile noastre, de dorințele noastre, de zbuciumările noastre.” (Ernst Toller)

Cele mai frumoase povestiri (editie de buzunar)
Cele mai frumoase povești de dragoste/ Dino Buzzati/ Polirom/ 300 pagini

În scrierile lui Dino Buzzati, majoritatea cu o desfășurare nebănuită și un final neașteptat, abundă surpriza și invențiile fantastice, simbolul și alegoria, povestirea aparent simplă transformată în reprezentare a condiției umane. Prin istoriile lui fanteziste, prin atragerea misterului în cotidian și prin personaje atât de stranii și în același timp atât de veridice, Dino Buzzati reușește, în fiecare povestire, ceea ce-și propusese: „să distragă și să emoționeze cititorul“, să-i deturneze gândurile, să-l ademenească în lumea lui fermecată, pentru a-l convinge și a-l înduioșa, pentru a-l uimi sau a-l înspăimânta.


Carrie/ Stephen King/ Nemira

Romanul Carrie (1974) a fost, inițial, respins de mai multe edituri. Descurajat, Stephen King îl aruncă la coș, însă cea care salvează manuscrisul este soția sa, Tabby, care-i recomandă câteva modificări ce presupun și o extindere a romanului. Carrie  se dorise mai mult un roman psihologic despre universul interior al femeii, cu câteva elemente oculte și violente, însă volumul apare în siajul romanelor The Exorcist  de William Peter Blatty și The Other  de Thomas Tyron, întregind astfel o trilogie a fetelor demonice.

Carrie a fost primul roman al unui scriitor care avea să transforme cele mai atroce coșmaruri ale cititorilor în visuri de aur pentru editorii săi.” (Bill Thompson, primul său editor) 

Carrie, Carrietta White, este o adolescentă timidă și retrasă, care, din copilărie, îndură persecuțiile și ironiile colegilor de clasă. Umilințele la care o supun devin pentru ea o tortură mentală din care simte că nu mai poate ieși. Mai mult, este și victima fanatismului religios al mamei sale, o ființă violentă și brutală.

Când disperarea interioară ajunge la apogeu, Carrie își redescoperă o putere înspăimântătoare – telekinezia – care o transformă într-un demon răzbunător. Căci poate să miște, să arunce, să zdrobească și să incendieze orice de la distanță.

„Ca număr de crime comise de o adolescentă de-a lungul unei cărți, Carrie stabilește în mod cert un nou record.” (Psychology Today)

Cartea urmează să fie ecranizată anul acesta de Kimberly Peirce, cu Julianne Moore, Chloe Moretz și Judy Greer în rolurile principale. Mai multe detalii despre peliculă găsiți aici!Lumea nouă/ Michael A. Stackpole/ Nemira 

Al treilea volum al seriei MARILE DESCOPERIRI

„Acțiune la superlativ pentru cititorii îndrăgostiți de romanele fantasy cu povești sângeroase și parcă nesfârșite.“ (Publishers Weekly)

„Stackpole conduce mecanismele ca un maestru și imaginează conspiratori la fel de inteligenți precum conspirațiile. Cartea lui chiar te ține cu sufletul la gură.“ (Scifi.com)

Keles Anturasi va străbate lumea în lung și în lat, dorind să obțină controlul asupra unor puteri pe care nici nu prea le înțelege. Jorim, fratele lui, a ajuns în lumea zeilor, unde se va trezi în luptă cu divinitatea care a creat pe vremuri întregul Pantheon, însă pe care acum vrea să-l distrugă. Nirati, sora lor, pornește într-o cruciadă înșelătoare cu un erou răposat, spre a-i declara război iadului!

Se apropie bătălia decisivă și apărătorii trecutului străvechi strâng rândurile. Vor reuși acești eroi, mistici și magicieni să învingă răul ce amenință să prefacă realitatea în coșmar și pustie?Coperta 1_Nume de cod VerityNume de cod, Verity/ Elizabeth Wein/ Epica/ 386 pagini

11 oct. 1943

Un avion spion britanic se prăbușește pe teritoriul Franței ocupată de naziști.

Pilotul, o tânără, și pasagera care o însoțea erau cele mai bune prietene.

Una dintre ele a scăpat ca prin urechile acului, cealaltă a pierdut lupta chiar înainte de a o începe.

Când „Verity” e arestată de Gestapo, este sigură că nu are nicio şansă. Ca agent secret capturat pe teritoriu inamic, trăieşte cel mai crâncen coşmar al oricărui spion. Naziştii care o interoghează îi pun în faţă o alegere simplă: ori îşi destăinuie misiunea, ori suportă o execuţie sinistră.

Vor obţine adevărul de la ea. Însă nu va fi cel la care se aşteaptă ei.

În timp ce-şi întreţese complex mărturisirea, Verity îşi dezvăluie trecutul, cum s-a împrietenit cu Maddie, pilot de avioane, şi în ce condiţii a părăsit-o pe Maddie în epava avionului prăbuşit. Pe fiecare nouă bucăţică de hârtie, Verity se luptă pentru viaţa ei, expunându-şi vederile despre curaj şi eşec, ca şi speranţa nebunească de a se întoarce, totuşi, acasă.

Dându-şi la schimb secretele va fi oare de ajuns ca s-o salveze din ghearele unui duşman nemilos şi crud?
Sfâşietoare şi magistral scrisă, Nume de cod, Verity este povestea unei prietenii de neuitat, înfiripată sub auspiciile răului suprem.

„Am terminat de citit cartea simţind că am cunoscut oameni adevăraţi, pe care n-o să-i uit niciodată. Personajele din Nume de cod, Verity nu doar că mi-au rămas în minte – mă obsedează. N-am cuvinte să recomand îndeajuns de călduros cartea aceasta.” (Maggie Stiefvater, autorea trilogiei Fior)

„Un roman conceput ca un formidabil joc al minţii, de tipul celor pe care trebuie să le citeşti de două ori.” (New York Times)

„Un adevărat tour de force, o carte minuţios documentată, narată cu precizie: de neuitat şi tulburătoare.” (Kirkus Reviews)

„Dacă deschizi cartea aceasta, cu greu vei mai lăsa din mână exemplarul tău, ferfeniţit şi udat de lacrimi.” (Booklist)

Premii: 2013 Edgar Award Winner, Best Young Adult/ 2013 Michael L. Printz Honor Book/ A New York Times Bestseller/ New York Times Book Review Notable Children’s Book of 2012/ Publishers Weekly Best Books, 2012/ Kirkus Reviews Best Teen Books of 2012/ NPR Best Books of 2012/ Bulletin of the Center for Children’s Books Blue Ribbons List, 2012/ Boston Globe Horn Book Award Honor Book, 2012/ School Library Journal’s Best Books of 2012/ Booklist Books for Youth Editors’ Choice, 2012/ Horn Book Fanfare Magazine Best Books of 2012/ Library Journal’s Best Books 2012: YA Literature for Adults/ Amazon Best Teen Books of 2012/ Barnes & Noble Best Teen Books of 2012/ iBookstore Best of 2012, Children and Teens/ Goodreads 2012 Choice Awards Finalist (YA Fiction), 2012/ Newsday 10 Best Books of 2012 for Young Readers/ Book Trust Best Books 2012/ Bookpage Best Children’s Books of 2012


Mireasa hoțomană/ Margaret Atwood/ Leda/ 640 pagini

Miniona Tony Fremont, inteligentă şi ciudată, cu talentul de a rosti cuvintele de-a-ndăratelea ─ de fapt, ea este Ynot Tnomerf, o stângace care în copilărie a fost obligată să folosească mâna dreaptă, şi de aici sentimentul ei că se află de cealaltă parte a oglinzii ─, predă la facultate istoria militară, un subiect masculin prin excelenţă şi plin de agresivitate.

Charis este o hippy vegetariană cu un suflet pur, pasionată de cristale, cândva purtând numele de Karen, care a rămas un eu ascuns, rănit şi plin de amărăciune... şi poate ceva mai violent.

Roz, bogată, şic şi zgomotoasă, dar naivă şi nesigură, are propria ei companie şi conduce un Rolls.

Aparent, cele trei nu au nimic în comun – şi totuşi, ceva le leagă: Zenia, o femme fatale cu origini străine, charismatică, lacomă şi manipulatoare, cu care au fost colege la universitate şi care, în perioade diferite, a intrat în viaţa lor, aplicând asupra lor, rând pe rând, schemele ei malefice.  Le-a câştigat simpatia, le-a trădat încrederea şi le-a exploatat slăbiciunile, iar rezultatul constant au fost pierderi financiare, distrugerea relaţiilor cu bărbaţii din viaţa celor trei, pierderea încrederii de sine, sentimentul trădării. Înainte de a le seduce bărbaţii, ea le-a sedus mental pe  cele trei, adaptându-şi poveştile trecutului şi nevoilor emoţionale ale fiecăreia, şi mimând vulnerabilitatea. Doar mai târziu şi-a afirmat Zenia lipsa de empatie: „Asta nu e cea mai utilă parte a trupului”, declară ea la un moment dat, referindu-se la inimă.

Acum însă Zenia este moartă, făcută bucăţele într-o explozie în Beirut, şi cele trei prietene se simt în siguranţă, simt că îşi pot vedea liniştite de viaţă. Sau cel puţin aşa cred ele… până în ziua când o Zenia încă seducătoare îşi face apariţia în restaurantul unde îşi iau împreună prânzul.

Romanul lui Margaret Atwood este un basm contemporan, scris cu maliţiozitate;  o lectură captivantă, plină de vervă, inteligenţă şi pătrundere, o deconstrucţie a legăturilor care există între femei - iubire, gelozie, furie, dispreţ, răzbunare, prietenie; o sondare a profunzimilor răului, făcută cu o notă de umor. Cât despre personajul care dă titlul cărţii, o aluzie feminizată la povestea fraţilor Grimm ─, ea este clasica „cealaltă femeie”, răspunsul la fanteziile bărbaţilor şi temerile femeilor, malefică într-un fel misterios şi atemporal, şi totuşi atât de maleabilă în multele ei faţete, încât devine aproape mitică. Atwood creează un monstru perfect credibil ─ căci fiecare dintre noi a cunoscut, cândva, o Zenia.

Roșu și negru/ Stendhal/ Corint/ 544 pagini

„Romanul central al lui Stendhal poartă un titlu care ar putea simboliza oarecum tabla de şah a întregii sale opere romaneşti. Desigur, el însuşi ne spune că prin Roşu şi Negru înţelege cariera militară şi cariera ecleziastică, jucându-şi fiecare rolul în destinul lui Julien Sorel. […] Prezenţa, gradul sau absenţa energiei, iată ce hotărăşte un destin. Jocul presupune o direcţie, sau un dedesubt, şi anume energia. Iată de ce Stendhal trebuia firesc să-şi găsească marele subiect şi marea operă în romanul energiei, Roşu şi Negru.” (Albert Thibaudet)

„Pentru Julien Sorel, personajul principal din Roşu şi Negru, sensul existenţei se dovedeşte, în cele din urmă, a fi «goana după fericire», prin cultivarea eroică şi tragică a cunoaşterii de sine. Fericirea este iubirea în sfârşit cucerită, adică trăită şi înţeleasă totodată. […] Format sub influenţa «Secolului Luminilor», romantic şi realist în spiritul timpului său, Stendhal este şi unul dintre primii inventatori ai romanului modern.” (Irina Mavrodin)Dama cu camelii/ Alexandre Dumas-fiul/ Corint/ 224 pagini

„Una dintre cele mai mari poveşti de dragoste din toate timpurile.” (Henry James)
 
„Destinul literar al lui Alexandre Dumas-fiul este în mod neîndoios legat de apariţia, în 1848, a romanului său, Dama cu camelii. Această operă autobiografică i-a adus scriitorului recunoaşterea valorii şi chiar gloria, atât sub forma romanului, cât şi sub forma dramei, jucată cu un succes răsunător în 1852.

Romanul este cunoscut şi publicului de astăzi, valoarea lui trecând proba timpului. Cărui fapt se datorează oare această apreciere a posterităţii? Cu siguranţă, sincerităţii profunde a autorului, realismului în descrierea societăţii epocii şi lucidităţii cu care este zugrăvită o mare pasiune, într-un stil sobru, care prefigurează marile romane ale secolului XX. […]

În Panteonul marilor figuri de curtezane ale literaturii franceze, alături de Manon Lescaut, Marion Delorme, Esther Gobseck, femei decăzute, dar cu suflet nobil, pe care creatorii lor le reabilitează purificându-le prin iubire, se poate număra şi Marguerite Gautier, frumoasa Damă cu camelii.” (Liliana Anghel)

Imperfecționiștii/ Tom Rachman/ Humanitas Fiction

În 1953, Cyrus Ott, un excentric om de afaceri american, înfiinţează la Roma, pe Corso Vittorio, un ziar de limba engleză. Datorită unor oameni dedicaţi, mica publicaţie va cunoaşte adevărate perioade de înflorire şi va ajunge să aibă cititori pe tot mapamondul. Dar acum ne aflăm în anul 2004 şi ziarul nu a putut să ţină pasul cu schimbările erei digitale, cititorii i s-au împuţinat considerabil şi conducerea Grupului Ott intenționează să reducă din personal. În acest strălucit roman de debut, vieţile imperfecte ale jurnaliştilor din redacţia din Roma se completează una pe alta precum un puzzle. Kathleen Solson, redactorul-şef, face tot ce poate ca să menţină ziarul pe linia de plutire, în timp ce căsnicia ei e pe punctul de a se destrăma. Arthur Gopal, redactorul de necrologuri, ar da orice ca să nu lucreze, dar o tragedie în familie îl determină să se refugieze tocmai în muncă cu rezultate spectaculoase. Ruby Zaga are impresia că este mereu persecutată de colegii pe care oricum îi urăşte, dar când află că nu va fi disponibilizată, se închide în baie şi plânge de bucurie. Craig Menzies, redactorul de știri, află într-un târziu că viaâa lui sentimentală se întemeiază pe o minciună. Iar lui Oliver Ott, nepotul lui Cyrus, îi pasă mai mult de câinele său, Schopenhauer, decât de ce se întâmplă cu ziarul pe care îl administrează chiar în pragul prăbușirii acestuia. Imperfecționiștii este o scrisoare de dragoste, dar și un epitaf pentru lumea ziariștilor.

„Citite individual, capitolele din Imperfecționiștii ar fi nişte povestiri foarte bune. Luate împreună, alcătuiesc un roman excepţional.“ (The Economist )

„Este atât de bun, încât a trebuit să-l citesc de două ori ca să-mi dau seama cum a scos-o la capăt. Încă nu am găsit răspunsul şi nu ştiu nici cum cineva atât de tânăr (...) poate să cunoască atât de bine defectele omeneşti. Romanul, construit precum un cub Rubik, este deopotrivă extrem de amuzant şi sfâşietor de trist.“ (Christopher Buckely, The New York Times Book Review)

Unul dintre titlurile-far ale Târgului Internațional de Carte de la Frankfurt, romanul de debut al scriitorului Tom Rachman a cunoscut un imens succes de public și de critică odată cu apariția ediției americane, în aprilie 2010, care s-a vândut în peste 500 000 de exemplare. Două luni mai târziu, drepturile de ecranizare au fost cumpărate de casa de producție a lui Brad Pitt. Imperfecționiștii a figurat douăzeci și opt de săptămâni pe lista de bestselleruri a publicației New York Times, s-a aflat printre cele mai bune cărți ale anului 2010 alese de Amazon și a fost nominalizat la Giller Prize. Este tradus în douăzeci și opt de limbi.

Domnul Ibrahim și florile din Coran/ Eric-Emmanuel Schmitt/ Humanitas Fiction

Domnul Ibrahim şi florile din Coran a fost adaptat pentru marele ecran în 2003, filmul avându-i în distribuţie pe Omar Sharif şi Isabelle Adjani. Nominalizată la Golden Globe, pelicula a fost distinsă cu Premiul César şi Premiul Publicului la Festivalul de film de la Veneţia.

Parisul anilor '60. Cartierul evreiesc. Moise, un puşti singuratic, părăsit de mamă, locuieşte cu un tată neurastenic şi observă lumea cea mare şi ciudată de la înălţimea celor unsprezece ani ai săi. Domnul Ibrahim, băcanul musulman care pare să cunoască secretul fericirii, şade de dimineaţa până seara pe taburetul din prăvălie şi contemplă aceeaşi lume cu detaşarea senectuţii. Dar într-o bună zi privirile celor doi se întâlnesc şi, din vorbă în vorbă, din poveste în poveste, Moise ajunge învă-ţăcelul băcanului arab care-i desluşeşte tainele iubirii de oameni. După ce tatăl băiatului dispare fără urmă, bătrânul îl adoptă pe micul orfan şi împreună traversează Europa spre Cornul de Aur, tărâ-mul vegheat de legile sfinte ale Coranului. Călătoria spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori e o parabolă a vieţii şi a morţii, care surprinde şi îndeamnă la meditaţie.

„O poveste despre amărăciune, pierdere, moarte, iubire şi toleranţă în aceste vremuri neliniştite. O lecţie de bunătate. O carte infinit de sensibilă, frumoasă şi consolatoare.“ (Lesen!)

„O viziune nobilă şi conciliantă asupra umanităţii.“ (Le Point)


Și câteva cărți proaspăt scoase din cuptor...

Steaua lui StridbergSteaua lui Strindberg/ Jan Wallentin/ Trei/ 544 pagini

Un îndrăzneţ roman de aventuri à la Jules Verne, asezonat cu mitologie nordică şi ezoterism de sorginte nazistă

Polul Nord, 1897: Nils Strindberg se prăbuşeşte cu balonul său cu hidrogen în timpul unei expediţii învăluite în mister.

Germania, 1942: În lagărele de concentrare au loc experimente îngrozitoare.

Suedia, zilele noastre: Un cadavru este descoperit într-o veche mină de cupru din inima Suediei. Nimeni nu are idee de când zace acolo. Alături, o cruce misterioasă. Ea nu-şi poate revela virtuţile decât îngemănată cu o stea, de care a fost despărţită cu un veac în urmă.

Începe o vânătoare pe viaţă şi pe moarte, care are un singur ţel: găsirea stelei lui Strindberg. Doar împreună, cele două pandante vor dezlega cel mai mare mister al omenirii.

O cursă în care vânătorii ajung să fie cei vânaţi. O poveste ce depăşeşte graniţele genului, incluzând exploratori polari, o mişcare ocultă, istorie nazistă şi simboluri străvechi.

„Un amestec uimitor de adevăr istoric şi fantezie.” (Aftonbladet)

„Comploturi naziste diabolice, mituri scandinave, legende pompeiene şi un balon de explorare care zboară către Polul Nord... O reuşită scriitoricească, oferind o alternativă uşor poznaşă la misterele sumbre cu care ne-au obişnuit suedezii.” (Kirkus)

„Când ajunseră la gura tunelului, aripile făpturii luminoase au fost trase în jos, absorbite parcă de forţa de atracţie a unui vid. Timp de o secundă, Don şi Elena au fost împinşi înapoi, iar Don se temu că n-aveau să mai iasă niciodată din tunel. Corpul Elenei se izbi de al său atât de violent, încât i se tăie respiraţia. Dar în clipa următoare, simţiră adierea vântului polar, aripile căpătară un nou impuls şi brusc, făptura luminoasă îi scoase afară, în libertate. În jurul lor se întindea din nou pustiul de gheaţă.”

Dispariţia
Dispariția/ Dror Mishami/ Trei/ 328 pagini

Un roman poliţist israelian de excepţie, nominalizat la CWA International Dagger Award, 2013

Inspectorul israelian Avraham Avraham trebuie să dea de urma unui adolescent care a dispărut din suburbiile Tel Avivului. În cartierul lui Avraham infracţiunile nu sunt foarte grave. Aşa că, atunci când adolescentul de şaisprezece ani dispare şi un profesor al băiatului se implică în mod inexplicabil în anchetă, Avraham se vede nevoit să reconsidere tot ce ştia despre viaţă. Povestit din perspective diferite, romanul lui Dror A. Mishani abundă în răsturnări de situaţii şi, totodată, pune sub semnul întrebării noţiunile legate de inocenţă şi vină, precum şi natura incertă a adevărului.

„Un studiu psihologic asupra unui om care respectă legile morale, măcinat de redefinirea conceptelor de inocenţă şi vină.” (New York Times)

„Mishani îmbină cu măiestrie ancheta criminalistică şi suspansul, reuşind să-şi ia prin surprindere cititorii.” (Publishers Weekly)

„Dispariţia redă magistral culoarea locală din Tel Aviv, iar sondarea luptei interioare pe care o resimte inspectorul Avi conferă profunzime psihologică romanului.” (Booklist)

„O imagine i-a îngheţat în minte. Nu ştia cum arăta băiatul, dar îl vedea pe Ofer Sharabi într-un parc pustiu, slab luminat, punându-şi rucsacul negru pe o bancă şi întinzându-se pe spate. Îşi acoperă corpul cu un hanorac gri, la fel ca al fetei din staţia de autobuz. Se pregăteşte să se culce. Nu mai e nici ţipenie de om acolo în afară de Ofer. Şi asta e bine. Înseamnă că nu e în pericol."


Codul blestematCodul blestemat/ Adam Blake/ Trei

Lumea e pe cale să se sfârşească. Dar aventura abia acum începe.

Pe apele Rinului curge sânge… Turnurile Londrei se înclină până la pământ… Un înger cu o sabie înfricoşătoare apare deasupra Ierusalimului… Curând un oraş va cădea. APOCALIPSA SE APROPIE.

Codul blestemat este unul dintre cele mai bune thrillere conspiraţioniste din ultimii ani – un roman spectaculos despre coduri şi indicii, paradis şi infern, cu o eroină de neuitat.

Un intrus a furat de la British Museum o carte veche – lucrarea unui profet nebun care a prezis Apocalipsa. Niciuna dintre viziunile lui despre sfârşitul lumii nu s a adeverit. Până acum. Unul după altul, semne şi minuni imposibile zguduie lumea – dar sunt acestea miracole sau faptele întunecate ale unui om?

Angajându se într o cursă pentru aflarea adevărului, Heather Kennedy, o fostă poliţistă, şi Leo Tillman, un fost mercenar, întâlnesc singura persoană care le ar putea descifra secretul profeţiilor. Diema, o tânără de 19 ani.

BONUS! Toamna aceasta ne va aduce și...

The Silver Linings Playbook 16081272
16160797 15745950

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!