Waiting on Wednesday # 7


posted by Laurentzyu on ,

1 commentÎn cadrul rubricii Waiting on Wednesday vor fi prezentate săptămânal cele mai bune cărți în curs de apariție în România.

EPICA_CU SCRISHopeless, Fără speranță/ Colleen Hoover/ Epica/ 368 pagini
Îndrăgita autoare de bestselleruri  Colleen Hoover istorisește, la această primă întâlnire cu publicul din România, fascinanta poveste a doi tineri cu un trecut tulburător, care pornesc într-o pasionantă şi palpitantă călătorie pentru descoperirea sensurilor vieţii, iubirii, încrederii şi, mai presus de orice, a puterii vindecătoare pe care numai adevărul o poate avea.

Sky, elevă în ultimul an de liceu, îl cunoaşte pe Dean Holder, un tip cu o reputaţie îndoielnică, rivalizând cu a ei însăşi. Încă de la prima lor întâlnire, acesta o îngrozeşte şi, în același timp, o captivează. Ceva inexplicabil legat de el îi declanşează amintiri din adâncurile trecutului ei tulbure, dintr-o perioadă aproape ștearsă din memoria ei. Deşi Sky e hotărâtă să se ţină la distanţă de el, insistenţele lui neabătute şi zâmbetul enigmatic îi doboară barierele protectoare, iar legătura dintre ei creşte în intensitate. Însă misteriosul Holder ascunde, la rândul lui, destule secrete, iar de îndată ce acestea sunt dezvăluite, Sky cunoaşte o transformare ireversibilă, iar capacitatea ei de a avea încredere în semeni poate deveni o pierdere colaterală provocată de adevăr.

Numai înfruntând cu mult curaj dezvăluirile crude, Sky şi Holder pot spera să-şi vindece rănile sufleteşti şi să găsească o cale de a trăi şi de a iubi pe deplin. Fără speranță este un roman care vă va tăia respiraţia, captivându-vă şi amintindu-vă de prima voastră iubire.

Tatal celuilalt copil
Tatăl celuilalt copil/ Parinoush Saniee/ Polirom/ 248 pagini

Autoarea bestsellerului Cel care mă așteaptă, roman interzis de două ori, cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran  
Într-o lume în care grija părinților pentru copii ajunge să îi îndepărteze sufletește de aceștia, romanul Tatăl celuilalt copil reamintește un lucru fără de care orice efort, oricât de bine intenționat, e în van: să te arăți preocupat nu înseamnă să fii mâhnit ori să descoperi lipsuri și ciudățenii pe care să vrei cu orice preț să le repari, ci să arăți încredere și să te porți cu înțelegere. Cu iubire. Ceva atât de simplu și atât de fragil...

Aniversarea a douăzeci de ani îi oferă lui Shahab prilejul unei introspecții asupra copilăriei sale, marcată de conflictele provocate în familie de refuzul lui de a vorbi și de relația tensionată cu părintele său. Povestea romanului Tatăl celuilalt copil conturează, prin ochii a două personaje, viața unei familii iraniene tipice din clasa de mijloc, în care fiecare suferă, într-un fel sau altul, sub povara rolului pe care i-l impune tradiția. Tatăl lui Shahab, Naser, este convins că datoria sa față de familie se limitează la a-i asigura confortul material, ignorând nevoile afective ale soției și copiilor. Maryam, mama lui Shahab, este nevoită să își sacrifice viața profesională pentru a se ocupa de casă și de cei trei copii, iar sentimentele de neîmplinire care o macină îi umbresc viața de familie. În momentul în care muțenia lui Shahab este interpretată de adulții din jur drept simptom al deficiențelor mintale, neajunsurile existente între membrii familiei se acutizează tot mai mult. Shahab își pierde treptat încrederea în sine, ajungând la concluzia că a eșuat în datoria filială și că nu este, de fapt, copilul tatălui său.

„Una dintre primele mele amintiri este o zi fierbinte de vară în care mergeam de mână cu tatăl meu și pe lângă noi a trecut un camion plin cu oameni care strigau diverse lozinci. N-am să uit niciodată sentimentul pe care l-am avut când o lacrimă de-a tatei mi-a căzut pe mână.” (Parinoush Saniee)


Piazza BucarestPiazza Bucarest/ Jens Christian Grondahl/ Polirom/ 200 pagini

Piazza Bucarest își poartă istoriile printr-o lume nostalgică, cu rădăcini cosmopolite (New York, Copenhaga, București, Roma), amintiri răscolitoare și vieți dezrădăcinate. De la un personaj la altul, Grondahl pune în pagină neliniștile unei epoci trecute: reflecții asupra exilului, asupra capcanelor libertății și asupra fragilității literaturii, a cărții.

Scott, americanul la a doua tinerețe, care a umblat prin atâtea țări, că nu le mai știe șirul, a ajuns ca fotoreporter într-un București comunist, rece și lipsit de libertățile Occidentului. Aici, printre realități respingătoare și peisaje neatinse de civilizație, o întâlnește pe Elena, tânăra educată care-l complexează prin aerul ei distins și de care se îndrăgostește. Cei doi vor părăsi împreună țara, iar povestea lor e spusă de un personaj-scriitor, fiul lui Scott, rodul unei căsătorii anterioare. Tânărul scriitor reia povestea vieții Elenei și o duce răbdător prin momentele ei cheie: despărțirea Elenei de Scott, apariția unui fiu al acesteia, a cărui existență o ținuse atent sub tăcere, istoria vieții ei comuniste de dinainte de apariția fotografului american și, în fine, prima iubire, cu un pictor bovaric, ce o va părăsi, căutându-și libertatea în Germania. Piazza Bucarest amintește discret de Iarna decanului, a lui Saul Bellow; România este însă un personaj timid, iar apariția detaliului de istorie recentă, comunistă, amestecat cu scene inedite (Milu drogându-se pe ascuns) nu face decât să dea culoare unui peisaj amenințat la tot pasul de sordid.

„Teama este, cred eu, strâns legată de dorință. Există teama de a pierde femeia iubită, dar bărbaților le este teamă și că femeile le-ar putea pătrunde ideile mai mult sau mai puțin pretențioase și suficiente pe care și le fac despre ei înșiși. Și mai există îndeosebi teama masculină față de puterea feminină de a se avânta, chiar a se pierde, în pasiune. Scriind, caut să răzbat până la acest mister, conștient în același timp că niciodată nu voi ajunge să sondez oceanul care este viața interioară a unei femei. Eșec repetat care-mi promite că mai sunt de scris alte romane...” (Jens Christian Grondahl)

Zilele regelui

Zilele regelui/ Filip Florian/ Polirom/ 240 pagini

Zilele regelui a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Național al Literaturii Române și a fost desemnat cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

În primăvara anului 1866, Joseph Strauss, un dentist din Berlin, se hotărăște să părăsească Prusia pentru a-l urma pe căpitanul de dragoni Karl Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, care tocmai acceptase domnia Principatelor Unite, sub numele de Carol I. După o călătorie plină de peripeții, Joseph, însoțit de motanul său, ajunge la București, un oraș ciudat, cu ritmuri și obiceiuri orientale. Se căsătorește cu sârboaica Elena Ducovici și devine un apropiat al prințului, căruia îi prepară ceaiuri din pulbere de pălăria-șarpelui, menite să-i alunge neliniștile. Totul se schimbă însă când bunul său prieten se îndepărtează de el, Elena îl părăsește, iar în viața lui Joseph apare un copil ce seamănă leit cu Carol.Drama de pe strada LopertDrama de pe strada Lopert/ Georges Simenon/ Polirom/ 192 pagini

Noul caz de care se ocupă comisarul Maigret pare simplu. Adrien Josset are o carieră frumoasă, grație averii soției sale, și o amantă tânără. Este suficient ca să devină suspectul numărul unu atunci când soția sa Christine este găsită înjunghiată în casa lor de pe strada Lopert. Josset susține că în seara respectivă a fost într-un bar ca să-și limpezească gândurile în urma unei discuții cu tatăl amantei sale și că la întoarcerea acasă a găsit-o pe Christine moartă. În ochii opiniei publice el este însă vinovat. După un proces rapid, și jurații îl găsesc vinovat, condamnându-l la moarte. Câțiva ani mai târziu, Maigret îi relatează prietenului său, doctorul Pardon, despre acest caz. Comisarul nu este sigur că Josset și-a ucis într-adevăr soția. Iar îndoielile sale sporesc atunci când un informator îi spune că a întâlnit recent în Venezuela un bărbat care se lăuda că ar fi ucis-o pe Christine Josset...

Un roman din seria

Lunetistul
Lunetistul/ Marin Mălaicu-Hondrari/ Polirom/ 248 pagini

Un roman plin de tandreţe şi erotism, cu o structură absolut neconvenţională, cu totul inedită, în care Marin Mălaicu-Hondrari renunţă la prudenţă şi se expune riscurilor, aşa cum Lunetistul renunţă la precauţii, iese din ascunzătoare şi încearcă să-şi trăiască viaţa.

Apariția unei familii misterioase în oraș schimbă ireversibil destinul Cristinei și al lui Constantin, doi tineri pasionați de literatură care trăiesc o poveste de dragoste. Ea se căsătorește cu Jim, fiul nou-veniților, iar Constantin devine mercenar. Însă relația din tinerețe îi urmărește și, deși porniți pe drumuri diferite, cei doi se reîntâlnesc grație lui Carlos, un orfan sărac adoptat la distanță de Cristina. Peste ani, orfanul ajuns scriitor celebru devine o țintă pentru Constantin, mercenarului oferindu-i-se foarte mulți bani pentru a-l ucide. Protejat de anonimat și de dragul Cristinei, Constantin îl avertizează pe Carlos de pericol. Citindu-i cărțile, mercenarul începe să bănuiască motivul solicitării crimei, iar presupunerile îi sunt confirmate de organizația pentru care lucrează și de un e-mail în care Cristina i se confesează.

„Marin Malaicu-Hondrari scrie – de la Cartea tuturor intențiilor la Apropierea și, iată, acum, la Lunetistul – o singură carte. Iar această carte unică – amestec rar de sfâșiere și umor – se sprijină pe un filon poetic ce susține, ca o pânză freatică, întregul și leagă întâmplări, iubiri, eșecuri, ființe rare, toate scufundate într-un aer melancolic, de sfârșit de lume, asemănător aceluia din romanele lui Julio Cortázar sau Roberto Bolaño. A fi viu reprezintă, pentru Marin Malaicu-Hondrari, condiția primă a literaturii adevărate. Și un efect instantaneu al cărților sale asupra cititorilor veritabili.” (Simona Sora)


Jocul lui Ender/ Orscon Scott Card/ Nemira/ 352 pagini

Premiile Hugo și Nebula

Pământul este atacat din nou. Gândacii extratereștri se încordează pentru o ultimă lovitură. Supraviețuirea rasei umane atârnă de descoperirea unui geniu militar care îi poate învinge o dată pentru totdeauna. Dar cine este el?

Ender Wiggin. Geniu. Neîndurător. Viclean. Un maestru în strategie și tactică. Și un copil în același timp. Copilăria lui Ender se termină atunci când, recrutat de guvern pentru a fi antrenat în armată, ajunge în noua sa casă: Școala de Luptă. Chiar și între recruți de elită, Ender se arată a fi un geniu între genii.

Reușește în orice simulare de război. Dar oare toată presiunea și singurătatea vor ajunge să îl înfrângă înainte de bătălia finală? Cum va reacționa el în condiții reale de război? În cele din urmă, Școala de Luptă nu-i decât un joc.

Nu-i așa?

VEZI AICI TRAILERUL FILMULUI! DIN 1 NOIEMBRIE ÎN CINEMATOGRAFE!


Misery/ Stephen King/ Nemira

O fioroasă dramă într-un act cu două personaje și un singur decor, în care un celebru autor, îngrijit și torturat cu sadică tandreţe, este prizonierul propriei ficţiuni, iar torţionarul este cititorul său cel mai entuziast și devotat…

Misery Chastain este eroina unui ciclu de romane „duioase“, dar părintele ei, scriitorul Paul Sheldon, e hotărât să o dea uitării… Până când Annie Wilkes, o fostă infirmieră și fanatică admiratoare a personajului și creatorului său, îl „recuperează“ pe Sheldon dintr-un accident de automobil. Și celebrul autor este obligat s-o reînvie pe Misery, să rescrie ultimul episod, numai pentru Annie și sub vigilenta ei supraveghere. Dar tensiunea atinge cote insuportabile și curând devine limpede că sfârșitul cărţii va fi și sfârșitul unuia dintre cei doi…

Jocul/ Anders de la Motte/ Rao/ 365 pagini

Henrik HP Petterson, un tânăr fără niciun scop în viață, găsește un telefon mobil în compartimentul unui tren către Stockholm. Prin intermediul acestuia este invitat să participe la un joc: fără a-și da seama, își ia angajamentul unor misiuni riscante, cu mize mari, care îi transformă viața monotonă într-o cursă periculoasă. HP iubește acel fior inexplicabil și premiile care i se oferă, dar nu este oare ceva sinistru în legătură cu acest concurs aparent inofensiv?

Într-un plan paralel, ambițiosul detectiv Rebecca Normen urcă o treaptă în cadrul carierei sale din Serviciile Secrete Suedeze, dar este sâcâită în permanență de biletele găsite în dulapul personal. Cel care i le trimite știe mult prea multe despre trecutul ei. Lumea lui HP se intersectează în mod inevitabil cu cea a Rebeccăi. Dar dacă realitatea este doar un joc, atunci ce este real?


O noapte de neuitat/ Walter Lord/ Leda/ 208 pagini

14 APRILIE 1912 – ULTIMELE ORE FATIDICE ALE TITANICULUI

O noapte de neuitat rămâne una dintre cele mai captivante relatări ale fatalei coliziuni a Titanicului, precum şi a comportamentului pasagerilor şi echipajului. Unii şi-au sacrificat vieţile, în timp ce alţii s-au luptat cu disperare pentru propria supravieţuire. Soţiile şi-au implorat bărbaţii să li se alăture în bărcile de salvare, domni eleganţi au fost înghiţiţi de ape, îmbrăcaţi în costume de seară, şi sute de pasageri de la clasa a treia, prinşi sub punte, au căutat, în zadar, ajutor.

Lucrarea, care conţine şi „Introducerea” scrisă de Nathaniel Philbrick la cea de a 50-a ediţie aniversară, are la bază interviurile cu şaizeci şi trei de supravieţuitori ai dezastrului.

O noapte de neuitat este o carte tulburătoare, despre una dintre cele mai negre nopţi ale secolului XX.

„Cea mai captivantă relatare a dezastrului.” – USA TODAY

„Cartea lui Walter Lord nu va putea fi nicicând depăşită... O noapte de neuitat va rămâne povestea fundamentală a supravieţuitorilor celebrului dezastru maritim.” –  NATHANIEL PHILBRICK

„Lord a surprins remarcabil elementul uman al întâmplării, a descris modul în care cei de la bordul vasului au reacţionat la dezastru, indiferent de clasa socială din care făceau parte.” – STANLEYWALKER, NEW YORK HERALD TRIBUNE

Nu uita nici de filmul cu același nume, A night to remember, care conține imagini reale cu catastrofa anului 1912!

1 comment

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!