Top 25 cele mai inspaimantatoare filme ale tuturor timpurilor


posted by Laurentzyu on

1 comment


Pentru că astăzi este vineri, 13, și superstițiile nu ne lasă să trecem cu vederea o astfel de zi, mai rară ce-i drept, am ales să ne jucăm puțin. Pentru început, facem un top cu 25 de filme, declarate de cititorii ign.com drept cele mai înfricoșătoare ale tuturor timpurilor. Înainte de a începe însă, gândiți-vă care este top 3-ul vostru în materie de filme horror, să vedem dacă o să corespundă cu cel al cinefililor din toată lumea. 


25. Vineri 13 (1980)

Povestea începe în 1957, când un băiețel pe nume Jason moare înecat în lacul din tabăra Crystal Lake. Un an mai târziu, niște adolescenți care în principiu se făcuseră vinovați de moartea lui sunt omorâți unul câte unul fără ca poliția să descopere vreodată criminalul. În urma acestor evenimente tragice, tabăra e închisă, iar localnicii avertizează pe oricine se apropie că locul e blestemat. Totuși, în 1980, proprietarul se decide să redeschidă tabăra și angajează șase adolescenți ca să supravegheze copiii mai mici. Avertismentele localnicilor se dovedesc întemeiate: în prima noapte de 13, cei șase sunt vânați pe rând de un pshihopat care folosește diverse arme, printre care săgeți și topoare. Noile victime, care nu au legătură cu tragedia din ’57, au vina de a fi tulburat liniștea lacului cu pricina și de a fi niște prăzi extrem de ușoare. Dar un slasher movie nu are niciodată pretenția să ofere o explicație plauzibilă pentru măcelul pe care îl pune cu maximă delectare la cale.


24. Scream - Țipi... sau fugi! (1996)
Scream

Amestec de umor negru și mister. Un ucigaș în serie hărțuiește un grup de tineri. Pericolele apar din toate părțile, dar ei nu se lasă înfrânți.

Sydney Prescott trece prin momente grele în viața sa: încă nu și-a revenit după ce mama ei a fost omorâtă și violată cu un an în urmă, iar acum una din prietenele ei a fost ucisă de un nebun îmbrăcat într-un costum de Halloween, care o hărțuia cu telefoane în mijlocul nopții. Acum Sydney primește apeluri asemănătoare și este atacată de același nebun mascat. De partea sa nu este decât Tatum, o foarte bună prietenă, și fratele acesteia, Dewey. Cât despre criminal, poate fi oricare din prietenii ei.


23. Dracula (1931)

Cu ajutorul lui Renfield, pe care îl transformă cu uşurinţă în supusul său, contele Dracula se mută pe pământul englezesc, unde îşi continuă şirul de victime. După o vânzătoare de flori, o tânără din înalta societate este, în aparenţă, ucisă. Însă atunci când vrea să o transforme şi pe prietena acesteia, Mina, în vampir, lucrurile iau o altă întorsătură. Neliniştiţi de simptomele pe care le prezintă Mina, apropiaţii acesteia recurg la ajutorul unui specialist care a auzit de vampiri şi are câteva metode care să îl ajute în lupta împotriva acestora.


22. Casa bântuită (1963)


Dr. John Markway este un profesor care experimentează tot felul de forme ale fenomenelor paranormale. El decide să formeze un mic grup de studiu, invitându-i să petreacă câteva nopți în izolata casă Hill, renumită nu numai pentru că este bântuită, ci și pentru că este blestemată. Nu durează mult până ce Luke, Theodora și Eleanor sunt prinși între pereții casei. Pereți care se închid și nu vor permite nimănui să părăsească casa.


21. Proiect: Vrăjitoarea (1999)
The Blair Witch Project

Pe 21 octombrie 1944, Heather Donahue, Joshua Leonard şi Michael Williams intrau în pădurea Black Hills (Maryland) cu scopul realizării unui film documentar despre o legendă locală: The Blair Witch (vrăjitoarea din Blair). De atunci, nu s-a mai auzit nimic de ei.

Un an mai târziu, a fost găsit materialul filmat. I s-a dat un nume - "Proiectul Blair Witch" - acestei, de fapt, mărturii. Ea descrie cele cinci zile cumplite petrecute de cineaşti în pădurea Black Hills, surprinzând întâmplările înspăimântătoare ce au condus la dispariţia grupului.

Materialul a fost filmat pe 16mm de Joshua Leonard, sunetul a fost înregistrat de Michael Williams, iar lui Heather Donahue i-au revenit comentariul şi filmarea video a echipei la lucru. Au fost consemnate astfel disensiunile apărute între ei, conflicte ce s-au acutizat cu fiecare zi neplăcută, cu fiecare noapte de groază.


20. Suspiria (1977)

Suzy Banyon, este o tânără americancă ce ajunge în Germania pentru a studia balet la o prestigioasă academie de dans. Suzy ajunge la școală noaptea, în mijlocul unei ploi torențiale, și nu reușește să intre în școală. Ea zărește o tânără blondă, care fuge panicată din clădire.

Tânăra este ucisă în mod brutal, iar Suzy începe să creadă că lucrurile nu sunt așa cum par a fi în școală. În timp ce alte crime monstruoase au loc în școală, Suzy începe să aibă momente inexplicabile de amețeală. Ea își dă seama într-un final că școala de balet, este adăpostul unui grup de vrăjitoare malefice ce practică magia neagră.


19. Legături de sânge (2008)

La fel ca și în multe alte școli, Oskar, un băiat de 12 ani, este batjocorit în fiecare zi de către colegi. Devine singuratic, ocupându-și timpul liber cu cititul și decupatul articolelor despre crime din ziare. Într-o seară, fiind singur afară, își imaginează cum își înjunghie colegii ce îl batjocoresc, dând cu cuțitul într-un copac. Dar, când se întoarce, în spatele lui se află o fată de vârsta lui (aparent), ce îl privește.

Oskar și Eli încep sa se împrietenească fără ca băiatul să cunoască adevărul despre ea. Eli este vampir și s-a mutat de curând în clădirea în care locuiește și Oskar, împreună cu un bărbat mai în vârstă care are grijă de ea. Acesta omoară oamenii în locul fetei și le colectează sângele într-un vas, pentru ca "boala" să nu se răspândească. Bătrânul începe să nu mai facă față și dă de câteva ori greș. În cele din urmă, fata trebuie să se descurce singură, trebuind să aleagă între a supraviețui sau a fi prietenă cu Oskar.


18. Un vârcolac american la Londra (1981)

David Naughton şi Jenny Agutter joacă în această comedie neagră, un clasic al filmelor de groază. David Kessler şi Jack, doi aventurieri americani, pleacă într-o călătorie de trei luni în Europa. Odată ajunşi în partea rurală şi dezolantă a Angliei, localnicii le dau sfaturi sumbre şi înfricoşătoare: “Nu vă abateţi din drum”, "Feriţi-vă de mlaştină” şi “Feriţi-vă de lună”. 

Băieţii se afundă în întuneric şi aud un urlet înfiorător de peste ţinutul mlăştinos, fără să ştie că sunt urmăriţi de o creatură mitică, însetată de sânge. Cei ce sunt omorâţi de acest monstru se transformă în vârcolaci, sortiţi fiind să bântuie pământul pentru totdeauna. Cei ce scapă cu viaţă au însă parte de un alt destin...


17. Dawn of the dead (1978)

A trecut ceva timp de când morții au început să se ridice și să-i atace pe supraviețuitorii înspăimântați. Civilizația umană intră într-o stare de colaps fără posibilitate de scăpare. În orașul Philadelphia din Pennsylvania, S.U.A., Stephen și Francine, reporteri ai unui  post de televiziune, văzând că situația se agravează, decid să plece în căutarea unui loc mai sigur. Întâlnirea lor cu Roger și Peter, doi ofițeri de poliție, duce la formarea unui grup care va lua elicopterul televiziunii și va zbura spre vest în căutarea unui loc în care să fie în siguranță. Vor găsi un mall în afara orașului Pittsburg, îl vor curăța de zombie din interior, vor baricada ușile și se vor stabili acolo.

Vor reuși ei să reziste împotriva hoardelor de zombie din exterior, împotriva bandei de motocicliști care vrea să jefuiasca mall-ul și, mai ales, împotriva nebuniei care are tendința să pună stăpânire pe ei?


16. Coșmar pe Strada Elm (1984)

Nancy are un coşmar teribil legat de o figură înspăimântătoare care îi va pătrunde în viaţă. Figura este cea a lui Freddy Krugger şi a făcut carieră cu ajutorul celebrelor degete lungi, sub formă de cuţite, de la mâna dreaptă.

Nancy descoperă curând că şi prietenii ei au coşmaruri asemănătoare, cu acelaşi personaj. Când unii dintre cunoscuţi încep să moară, Nancy crede că singura cale de supravieţuire este să stea trează. Secretul identităţii ucigaşului de copii de pe strada Ulmilor devine prioritatea lui Nancy.

În anii 80, un psihopat numit Freddy Krueger a omorât câţiva copii cu ajutorul unei mănuşi prevăzute cu lame ascuţite pe post de degete. Arestat şi eliberat din lipsă de probe, el devine victima răzbunării părinţiilor copiilor ucişi şi moare ars, în beciul unde lucra. La ani după moartea sa, adolescenţii Nancy, Tina, Rod şi Glen, ai căror părinţi au fost responsabili de moartea lui Krueger, trec prin coşmaruri terifiante în care apare un om ars, îmbrăcat ciudat, purtând o mănuşă cu lame ascuţite. Fantoma lui Freddy Krueger îi vânează unul câte unul, iar Nancy îşi dă seama că trebuie să rămână treji şi îşi avertizează şi prietenii. Nancy ştie că trebuie să găsească o cale de a-l opri pe Krueger sau nu va mai dormi niciodată.

Recomandat de Peace. Love. Books.


15. Creatura (1982)

O expediție științifică americană care explorează imensul ținut înghețat al Antarcticii, este întreruptă de un grup de norvegieni care urmăreau un câine ca să îl împuște. Elicopterul cu care aceștia urmăreau câinele se prăbușește fără nici o explicație. În timpul nopții, câinele respectiv se transformă și atacă alți câini și membrii expediției. Echipa realizează în curând că aveau de-a face cu o formă de viață extraterestră cu capacitatea de a lua forma altor corpuri și astfel încep să se întrebe în ce formă se află extraterestrul.


14. Musca (1986)

Seth Brundle este un cercetător ce şi-a concentrat eforturile asupra teleportării, cu o serie de rezultate, dar nesatisfăcătoare. În încercarea de a o impresiona pe Veronica Quaife, o ziaristă, îi prezintă rezultatele sale. Urmînd o sugestie oferită de aceasta, lui Seth îi reuşeşte un experiment, teleportînd un obiect de la una dintre cabinele numite Telepod într-o alta, păstrîndu-i intactă structura moleculară. Următorul pas este repetarea experimentului, dar cu o fiinţă. Seth decide că el trebuie să fie primul subiect teleportat.

Totul pare să decurgă normal, cînd se petrece inimaginabilul: o muscă intră în ultima clipă în Telepodul în care se află savantul, astfel că structura ei este înglobată în fiinţa umană. Din acest moment începe metamorfoza lui Seth într-o dihanie monstruoasă numită „Brundlefly”, în timp ce Veronica documentează toate stagiile de transformare prin care trece el, ca şi acerba luptă dusă de Seth atît pentru a găsi un leac, cît şi împotriva genelor sale mutante, care încep să se manifeste, în timp ce instinctul insecto-animal, prezentat vizual prin groaznica sa transformare, pune încet stăpînire pe el.


13. Poltergeist (1982)

Familia Freeling trăiește într-o casă obișnuită dintr-un cartier liniștit. Lucrurile încep să se complice atunci când fetița lor cea mică, Carol Ann, pare să se conecteze cu o forță supranaturală prin intermediul unui canal de televiziune care nu mai emite nimic. Nu după mult timp misterioasele făpturi încep să pună stăpânire pe întreaga casă. Dacă la început par niște fantome relativ inofensive care distrează familia cu o serie de jocuri amuzante, mai târziu devin din ce în ce mai agasante și mai înfricoșătoare. Membrii familiei sunt terifiați de mișcările unor copaci care, furioși, par a prinde viață, și de păpușile din camera copiilor care au intenții criminale. Evenimentele fantastice culminează cu răpirea lui Carol Ann, care nu mai poate ieși din dulapul din camera sa. Acesta pare a fi o poartă către lumea de dincolo...

Recomandat de Peace. Love. Books.


12. Avertizarea (2002)

O casetă video îi sperie pe oamenii unui oraș de pe coasta de vest. Caseta conține o serie de imagini ciudate și tulburătoare și, după ce le vizionează, multi oameni primesc un telefon necunoscut prin care sunt avertizați că vor muri în șapte zile. Câțiva tineri care vizionează caseta în timpul unei mini-vacanțe la o cabană primesc apelul cu avertizarea, însă nu-l iau în seamă, și toți mor în aceeași noapte. Rachel Keller este un jurnalist care s-a decis să investigheze problema. Ea găsește cabana din munți și vizionează caseta. După ce primește apelul, Rachel își dă seama că trebuie să rezolve cazul în mai puțin de o săptămână.


11. Halloween (1978)

Filmul clasic de groază Halloween îşi concentrează acţiunea în jurul omorurilor săvârşite de Michael Myers, devenit o figură foarte cunoscută în rândul ficţiunii horror. De asemenea, acesta este primul film în care Jamie Lee Curtis primeşte un rol principal. La vârsta de doar şase ani, în noaptea de Halloween a anului 1963, Michael îşi omoară sora mai mare şi, astfel, e internat într-un spital de psihiatrie, cel ce îl îngrijeşte fiind psihiatrul pediatru dr. Sam Loomis. Opt ani de tratament îl conving pe acesta că Michael Myers reprezintă răul pur, un adevărat "Boogeyman". După încă şapte în care este ţinut închis, într-o încercare de transfer a acestuia, el reuşeşte să evadeze. Şi, în noaptea de Halloween, el se întoarce acasă, unde începe să terorizeze tineri precum Laurie Strode.

Recomandat de Peace. Love. Books.


10. Noapte morților vii (1968)

 Noaptea morților vii începe prin vizita unei tinere femei, Barbra, la mormântul tatălui ei împreună cu fratele ei, Johnny, unde sunt atacați de un "om" palid. Aceasta reușește să scape și ajunge la o casă în care întâlnește un bărbat, și cei doi baricadează casa în timp ce tot mai multi zombie apar. Creierele celor morți sunt reanimate și de aceea aceștia pot merge. Se speculează că acest lucru este datorat unor radiații de la un satelit NASA care s-a întors de pe Venus și toți cei care mor în timpul acestei crize învie ca zombie, la fel cei care sunt mușcați de unul. Singurul lucru prin care pot fi opriți este să le distrugă creierul. Cei doi refugiați în casă descoperă mai mulți oameni ascunși în pivniță și fiecare încearcă să supraviețuiasca situației.


9. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Cinci prieteni ajunși în vizită la casa bunicului unuia dintre ei devin ținta vânătorii unui criminal mascat, înarmat cu o drujbă, și a familiei lui de canibali, profanatori de morminte...


8. Copilul lui Rosemary (1968)

După ce se mută într-un apartament dintr-o clădire rău famată, Rosemary Woodhouse începe să aibă vise ciudate. Iar soţul ei, Guy, se împrieteneşte cu doi bătrâni, Roman şi Minnie. Rosemary află că este însărcinată, deşi soţul ei s-a îndepărtat de ea. Minnie se oferă să o îngrijească pe viitoarea mamă şi astfel îi oferă o poţiune despre care îi spune că este bună pentru copil. Rosemary se simte din ce în ce mai rău.


7. Mireasa lui Frankenstein (1935)

Se pare că atât doctorul Frankenstein, cât și monstrul creat de el sunt în viață, și nu au fost omorâți, așa cum se credea. Dr. Frankestein dorește să înceteze cu experimentele pe care le făcea, dar nu poate, pentru că un savant nebun, doctorul Praetorius, o răpește pe soția sa. Doctorul Frankenstein se vede nevoit să accepte să-l ajute pe acesta să aducă la viață o nouă creatură, o femeie care să fie tovarășa "de viața" a monstrului creat de el.


6. Strălucirea (1980)

Un bărbat împreună cu soția și copilul său se angajează drept îngrijitori, pe timpul iernii, al unui hotel izolat, unde fiul, Danny, are viziuni cutremurătoare despre trecutul hotelului, un dar cunoscut drept Strălucire. Tatăl, Jack Torrace, lucrează la o carte, dar alunecă ușor pe calea nebuniei din cauza fantomelor și a izolării. După ce este convins de fantoma unui ospătar să-și "corecteze" familia, Jack o ia complet razna. Singurul lucru ce-i poate salva acum pe Danny și mama sa este puterea micuțului.

Recomandat de Peace. Love. Books.


5. Tăcerea mieilor (1991)

O tânără agentă practicantă FBI, Clarice Starling este însărcinată cu investigarea unui caz criminalistic deosebit de dificil, „Buffalo Bill“ un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică a lui fiind fiica unui senator american. Victimele criminalului căutat sunt femei, de pe care el, din motive necunoscute, desprinde bucăți de piele. Deoarece în investigațiile ei, agenta nu face nici un progres, va recurge la o tactică neobișnuită. La rezolvarea cazului va căuta să folosească cunoștințele lui Hannibal Lecter, un criminal periculos care își devora victimele. Criminalul psihopat Hanibal, care este de profesie psihiatru, poate să se transpună în situația ucigașului urmărit și să prevadă acțiunile lui în viitor. Soarta face ca el să fie singurul care are indicii relevante referitoare la psihopatul aflat în libertate, supranumit Buffalo Bill pentru că obişnuieşte să-şi jupoaie victimele. Un târg pe muchie de cuţit se impune între fragila Jodie Foster, înterpretând o tânără şi ambiţioasa agentă FBI şi monstrul obsedat, deşi amândoi ştiu că nu pot avea încredere unul în celălalt.

Recomandat de Peace. Love. Books.


4. Alien (1979)

În timp ce nava de remorcare Nostromo se întoarce spre Pământ, echipajul interceptează un semnal SOS de pe o planetă apropiată și pornesc în direcția ei pentru a investiga. După o aterizare proastă, câțiva membri ai echipajului părăsesc nava pentru a explora zona, găsind cuibul unei creaturi necunoscute. În acest timp, computerul navei lor descifrează mesajul, care se dovedește a nu fi de fapt o chemare în ajutor, ci un avertisment. Când unul din ouăle din cuib este tulburat, echipajul nu conștientizează pericolul ce îi paște, decât atunci când este prea târziu.


3. Fălci (1975)

În frumoasa și liniștita plajă din Amity Island, ceva oribil, ceva extrem de rău a spulberat liniștea și a devastat locul. Prima dată, a luat viața în mod violent unei fetițe, lăsând rămășițele ciopârțite să putrezească pe plajă, iar ecoul ei țipă blestemând cerul nopții. Urmând apoi să își mute atenția la copii, spintecând și sfâșiind în timp ce sângele transformă apa calmă a marii în roșu. Apoi, chiar când au crezut că este sigur să intrii iar în apă, a atacat din nou, fără milă, cu mânie, pilonii unui pod unde pescarii stăteau în așteptarea unei prăzi.

Acum ceva trebuie făcut, înainte de a se întoarce pentru a se hrănii. Primarul orașului Amity, Larry Vaugn, e determinat să țină plaja deschisă pentru sezonul de vară, iar acum siguranța turistilor stă în mâinile unor oameni precum șeful poliției, Brody, biologului marin, Matt Hooper, și pescarului Quint, care trebuie să ucidă bestia albă de peste 90 de kilograme, punând astfel capât vărsării de sânge.


2. Psycho (1960)

Funcționara Marion Crane din Phoenix s-a săturat de modul ei de viață. Se întâlnește cu iubitul ei, Sam, în pauzele de masă și nu se pot căsători pentru că Sam trebuie să dea aproape tot ce câștigă pentru pensia alimentară. Într-o vineri, Marion este însărcinată de șeful ei să depună la bancă 40.000 de $. Aceasta vede oportunitatea unei noi vieți, așa că părăsește orașul și se îndreaptă spre magazinul lui Sam din California. Obosită de condus și prinsă de furtună, Marion iese de pe autostradă și se oprește la "The Bates Motel". Motelul este îngrijit de un bărbat tânăr taciturn, Norman, care pare a fi dominat de mama sa. După ce servește cina, Marion se întoarce în cameră pentru un duș...

Recomandat de Peace. Love. Books.


1. Exorcistul (1973)

Bazat pe un caz real de posedare, filmul relatează experiența tinerei adolescente Regan, ce trăiește alături de mama sa în Georgetown, Washington. Ea începe sa prezinte simptome ciudate, incluzând levitații și o putere nemaipomenintă. Când toate posibilitățile medicale sunt epuizate, mama ei este trimisă la un preot ce este de asemenea și psihiatru. Acesta devine convins că Regan este posedată și, alături de un al doilea preot, va încerca să înlăture spiritul răuvoitor din Regan înainte ca ea să moară.

1 comment

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!