“Fotografiati de Bresson” – mare concurs literar, mare!


posted by Laurentzyu on

No comments


Revista CATCHY organizează concursul literar de proză scurtă şi intensă Fotografiaţi de Bresson, inspirat de protagoniştii anonimi ai unei fotografii celebre – „România. Într-un tren. 1975.” Demersul, mai degrabă romantic, îşi propune să încurajeze reconstituirile ficţionale şi, în acelaşi timp, să contribuie într-un mod inedit la aflarea identităţii celor doi tineri surprinşi, în urmă cu 38 de ani, de către Henri Cartier-Bresson, în timp ce dormeau îmbrăţişaţi. Sperăm că, citind poveştile scrise de alţii despre ei, protagoniştii fotografiei îşi vor dezvălui identitatea şi adevărata poveste.

Regulamentul şi desfăşurarea concursului

1. În competiţie se poate înscrie, fără taxă și fără limită de vârstă peste 18 ani, orice prozator de limbă română care, până la data lansării concursului, adică 1 septembrie 2013, a publicat minimum o povestire (în reviste, pe bloguri) şi maximum un volum individual. (A nu se înțelege că lipsa unui volum exclude. Doar cine n-a publicat nici măcar un articol sau are mai multe volume individuale publicate până la data începerii acestui concurs nu se poate înscrie.)

2. Participanţii sunt invitaţi să trimită o povestire (ficţiune) sau mai multe, dacă subiectul le inspiră și alte variante, având maximum 5000 de caractere (cu tot cu spaţii), editată în word, cu caracter Times New Roman, corp 12, la un rând şi jumătate, cu diacritice. Textul trebuie să cuprindă povestea (imaginată) a celor doi tineri din fotografie. Juriul va fi interesat de valoarea literară a textului, iar nu de exactitatea informaţiei.

3. Juriul concursului este format din Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache şi Doina Ruşti.


4. Înscrierea se va face doar prin e-mail, la adresa office@catchy.ro. E-mailul va avea ca subiect titlul povestirii și doar două fişiere atașate (două documente word). Primul va conține povestirea, nesemnată, și va fi denumit cu titlul acesteia. Al doilea fișier, denumit “date personale autor”, va conține nume, adresă (dacă e diferită de cea din cartea de identitate), telefon, copie a cărţii de identitate, precum și linkul/fotocopia paginii din publicația print în care apare publicată o creație anterioară în proză sau, după caz, numele volumului. În cazul în care un autor participă cu mai multe povestiri, pentru fiecare variantă va proceda la fel.

5. Data limită pentru înscrierea la concurs: 28 septembrie, ora locală 24:00.

6. În urma jurizării, vor fi selectaţi 30 de finalişti, cu intenţia de a realiza o antologie. Cartea ar putea fi tipărită şi în Franţa, ca omagiu adus lui Henri Cartier-Bresson. De asemenea, textele vor fi publicate şi în revista CATCHY.

7. Textele înscrise în concurs nu pot fi publicate de către autori pe bloguri, reviste online sau print până la anunțarea rezultatelor.

8. Cele 30 de povestiri finaliste rămân la dispoziția și în proprietatea organizatorului concursului timp de doi ani.

9. Juriul concursului îşi rezervă dreptul de a respinge de la jurizare textele cu conținut plagiat.

10. Deciziile juriului sunt definitive și nu pot fi contestate. Dezbaterea din timpul jurizării nu va fi consemnată în scris.

11. Rezultaltele concursului, locul şi data premierii vor fi publicate pe site-ul revistei www.catchy.ro şi în presă până pe data  de 10 octombrie 2013.

Concursul Naţional de Creaţie Literară Fotografiaţi de Bresson va avea un partener care va răsplăti cea mai bună lucrare cu un premiu însemnat, pe care îl vom comunica până pe 10 septembrie.

sursa: Catchy.ro

Acestea fiind spuse, puteți găsi postarea oficială a concursului aici, mai multe detalii despre celebra fotografie aici, și portretul robot al femeii, așa cum ar putea arăta ea astăzi, aici, în caz că o cunoașteți sau ați văzut-o undeva. 

Pe mine m-a prins toată această vânătoare de indicii, așa că m-am apucat de căutat tot felul de detalii care ne-ar putea ajuta să aflăm povestea din spatele fotografiei minunate. Mie îmi aduce aminte de Titanic-ul lui James Cameron; tot cam așa a început și acea poveste. Cine știe, poate chiar o să dezgropăm adevărul și vom sta în jurul acestei doamne, ascultând cum își deapănă frumoasa poveste... Spor la lucru doritorilor!


Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!