Waiting on Wednesday # 6


posted by Laurentzyu on ,

1 comment


În cadrul rubricii Waiting on Wednesday vor fi prezentate săptămânal cele mai bune cărți în curs de apariție în România.

Logodnica. Schite si povestiriLogodnica/ A. P. Cehov/ Polirom/ 312 pagini
Acest volum cuprinde unele dintre cele mai cunoscute proze ale lui A.P. Cehov, incluzând povestiri precum Călugărul negru sau Logodnica. Cehov și-a făcut debutul în literatură cu miniaturi umo­ristice, scenete dialogate, foiletoane și anecdote, vădind, ca umorist, un elan jovial, oroarea de ridicol, un simț comic neîngrădit și gustul față de parodie și pastisă. În toate ipostazele sale, proza cehoviană excelează în crearea de atmosferă, în descrierea mecanismelor sufletești din perspec­tiva condițiilor ivite în caracterul omului, în dezvăluirea absurdității cotidianului prin analiza unor momente ale realității exagerate conștient, cu denaturare înspre tragic (Moartea unui slujbaș).
 
„E foarte ușor să te faci scriitor. Nu există slut care să nu-și găsească perechea potrivită și nu există bazaconie care să nu-și găsească cititorul ei. De aceea, nu te sfii… Pune înaintea ta o coală de hârtie, ia pana în mână și, după ce ți-ai îmboldit imaginația, dă-i drumul! Scrie despre ce vrei: despre prune, despre vreme, despre cvasul Govorov, despre Oceanul Pacific, despre minutarul ceasornicului, despre zăpada de anul trecut…” (A.P. Cehov)


Noaptea nuntiiNoaptea nunții/ Sophie Kinsella/ Polirom/ 444 pagini
Lottie, protagonista celui mai nou roman semnat de Sophie Kinsella, plănuiește o nuntă de neuitat. Dar nu toată lumea pare de acord…
 
Lottie, protagonista romanului Noaptea nunții, s-a săturat de iubitul ei, care nu se mai hotărăște odată s-o ceară-n căsătorie. Ca lucrurile să se complice și mai mult, în scenă apare Ben, fostul iubit, care-i aduce aminte de un pact de mult uitat, din copilărie: dacă la vârsta de treizeci de ani vor fi încă singuri, se vor căsători. Și astfel destinul lui Lottie se schimbă. Nu vor fi nici întâlniri, nici logodnă, doar drumul către altar, fără prea multe vorbe. Totul se întâmplă precum au plănuit, ba chiar ajung pe o insulă grecească în luna de miere, acolo unde s-au întâlnit pentru prima oară. Doar că nu toată lumea e fericită cu căsătoria celor doi, iar familiile lor și prietenii o iau razna și le pun bețe-n roate.
 
„O comedie a erorilor extrem de amuzantă. O poveste efervescentă și plină de romantism.” (Daily Mail)
Fete strălucitoare/ Lauren Beukes/ Leda/ 416 pagini
Sunday Times Top 10 Bestseller

În Chicago, în perioada Marii Crize, Harper Curtis găseşte cheia unei case care îi permite să călătorească în timp. Dar curând descoperă că acest privilegiu are şi un preţ. Trebuie să le ucidă la momentul potrivit pe „fetele strălucitoare”: acele tinere excepţionale, cu un potenţial extraordinar, pe care la caută în călătoriile lui prin timp. Harper le vizitează în diferite perioade ale vieţii lor, marcându-le destinul şi lăsând lângă cadavrele acestora câte un obiect misterios, până când, în 1989, una dintre victime, Kirby Mazrachi, supravieţuieşte şi porneşte în urmărirea lui.

Hotărâtă să-l găsească pe ucigaş pentru a-l da pe mâinile justiţiei, Kirby ajunge să lucreze la Chicago Sun-Times alături de Dan Velasquez, un reporter care s-a ocupat în trecut de cazuri de omucidere. Pas cu pas, această fată strălucitoare se apropie de confruntarea finală şi de imposibilul adevăr… 

În mai 2013, s-a anunţat că drepturile pentru televiziune au fost achiziţionate de MRC şi Appian Way, compania de producţie a lui  Leonardo DiCaprio.

„Un thriller puternic – plin de imaginaţie, tulburător, complex… o  lectură captivantă.” (The Times)

"Extrem de inteligent… absolut cutremurător. Jocul lui Beukes între realitate şi fantastic este o operă de maestru.” (William Gibson)


Cel mai mare mincinos din lume/ James Patterson/ Corint Junior/ 288 pagini
Al treilea volum al seriei GENERALA

Bestseller New York Times tradus în peste 18 limbi | În curând, un film produs la Hollywood

SĂ FII SORA MAI MICĂ A LUI RAFE KHATCHADORIAN NU ESTE UN LUCRU UŞOR...
Rafe a încălcat toate regulile de bună conduită din şcoală.              
Carnetul lui de note nu a văzut niciodată un A.                                
Rafe şi-a făcut un milion de duşmani în şcoală.
Şi acum, toată lumea crede că eu sunt exact ca el. M-am hotărât să le dovedesc că se înşală amarnic.
A SOSIT TIMPUL SĂ ÎNDREPTĂM LUCRURILE.     
AŞADAR, PE CINE AI DE GÂND SĂ CREZI - PE RAFE SAU PE MINE?
Numele meu este Georgia Khatchadorian, şi ştiu ce ţi-a spus fratele meu, Rafe: minciuni, numai MINCIUNI!
Ţi-a spus că sunt enervantă, pârâcioasă şi că obişnuiesc să fur budinci. (Hm..., ei bine, ultima parte este adevarată.)
 
Dar asta n-ar fi chiar tot. De fapt sunt:
- mai deşteaptă decât el (cine n-ar fi?)                                                
- mai populară decât el (cine n-ar fi?)                                                      
- şi mult, MULT mai amuzantă decât el (asta chiar n-ar fi greu).
Dacă eşti pregătit să afli cum viaţa unei tinere şi inocente fete, aflată în primul an din generală, a fost ruinată de îngrozitorul ei frate şi de proasta lui reputaţie...
ATUNCI, HAIDE SĂ DĂM CĂRŢILE PE FAŢĂ!


Cititorul din peșteră/ Rui Zink/ Humanitas Fiction/ 120 pagini
Cititorul din peşteră a apărut în 2006, cu prilejul Zilei Mondiale a Lecturii. Povestea, spusă cu umor şi fără ostentaţie moralizatoare, este a unui copil debusolat care descoperă lumea şi se descoperă pe sine călătorind prin lumile literaturii. În 2010 a apărut la Lisabona o a doua ediţie a cărţii, adăugită, care face obiectul traducerii de faţă.

„Adevărata libertate, chiar cea adevărată, este lectura. Când scriu sunt prizonierul stilului meu, al micuţei mele lumi interioare, al micuţei mele lumi exterioare, al temelor care mă obsedează, al temelor pe care le pot atinge fără să par prea disonant. Dar când citesc... Nu există îngrădiri – doar miile de ani de cuvinte şi imaginaţie, cei ai generaţiilor şi generaţiilor de scriitori...“ (Rui Zink)

„O parabolă despre lumea de azi şi o minunată lecţie de citit.“ (Ioana Pârvulescu)

Încăperi ferecate/ Care Santos/ Humanitas Fiction
Amintind de Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafón şi de Oraşul minunilor al lui Eduardo Mendoza, acest roman ingenios dove-deşte că mai tânăra scriitoare catalană Care Santos a dat o lovitură îndrăzneaţă pariind pe Barcelona istorică. În mai puţin de doi ani, Încăperi ferecate a fost tradus în peste 15 limbi.

O galerie de tablouri misterioase, în care poate fi citită istoria întunecată a unei celebre familii barceloneze. O serie de poveşti de dragoste şi răzbunare ale căror ecouri nu se sting nici peste secole. O tânără şi ambiţioasă moştenitoare care alege să dezgroape trecutul şi să-i desluşească enigmele, indiferent de consecinţe. Ipostaze în timp ale oraşului, dar mai cu seamă cea a Barcelonei anilor '30, surprinsă în plină glorie modernistă.

Când Violeta vine din America pentru a supraveghea renovarea vechiului palazzo moştenit şi a deschide aici muzeul dedicat tablourilor bunicului său, renumitul pictor Amadeo Lax, poveştile familiei sale stau încă închise în sertarele memoriei. Treptat însă, din încăperile ascunse ies fantomele trecutului, iar Violeta înţelege că nici frumoasa ei bunică, Teresa, a cărei dispariţie inexplicabilă a intrigat societatea epocii, nici alţi morţi ai familiei nu-şi vor găsi liniştea până ce istoriile lor nu vor fi dezvăluite.

„Un roman de epocă despre decăderea şi opulenţa Barcelonei surprinse între sfârşitul secolului al XIX-lea şi mijlocul secolului XX, despre destinul secret al unei familii îngropat în zidurile unui palazzo. [...] Care Santos deschide aceste Încăperi ferecate cu măiestrie.“ (El Mundo)

„În cartea ei, Care Santos intră în culisele unei întunecate şi secrete moşteniri de familie, combinând romanul de mistere şi naraţiunea istorică într-o rememorare a unei epoci a refugierii în artă, dragoste adulteră şi spiritism.“ (ABC)

„Prin intermediul hărţilor, al articolelor de ziar, e-mailurilor, cronicilor de artă şi mărturisirilor directe, angrenând în naraţiunea sa deopotrivă personaje reale şi fictive, evenimente ce au marcat istoria Barcelonei şi poveşti inventate, Care Santos creează saga puternică, întortocheată a familiei Lax.“ (La Vanguardia)


Sete de iubire/ Yukio Mishima/ Humanitas Fiction/ 
Romanul Sete de iubire a fost ecranizat în 1967, în regia lui Koreyoshi Kurahara, cu Ruriko Asaoka în rolul principal.

Sub masca imperturbabilă a chipului delicat, Etsuko este un personaj tragic, fascinant. Se avântă orbeşte spre Saburō, fără să-i pese că nesocoteşte tabuul social (ea e o văduvă de familie bună, el – un grădinar de la ţară), tabuul vârstei (Saburō e mai tânăr decât ea), tabuul specific japonez al exhibării sentimentelor (Etsuko face gesturi necugetate, care o trădează). Asemenea Medeei, ea distruge totul pentru o iubire care nu îi poate aduce decât suferinţă şi dezonoare. Admirabil în redarea senzaţiilor şi intens în construirea suspansului psihologic, romanul este un triumf al erotismului, spaimei şi compasiunii.

„Deşi e un roman de tinereţe, Sete de iubire se dovedeşte una dintre cele mai bune cărţi ale lui Mishima.“ (Donald Keene)

„Pasiunea lui Etsuko pentru Saburō nu poate fi pusă la îndoială. Deşi luptă să rămână lucidă, tânăra are ca scop să experimenteze puterea propriei sexualităţi. Când suferinţa lui Etsuko se transformă în furie, ni se semnalează faptul că societatea este insensibilă la nevoile ei individuale şi nu permite pasiunilor omeneşti, pe cât de distructive, pe atât de creative, să se manifeste. Ca şi în alte romane ale sale, Mishima meditează asupra libertăţii necondiţionate; prin dispariţia lui Saburō Etsuko pare eliberată de propria pasiune şi de banalitatea vieţii ei de dinainte.“ (David W. Atkinson)

„Mishima este unul dintre cei mai originali scriitori ai vremurilor noastre.“ (New York Times)


Delicatețe/ David Foenkinos/ Nemira/ 200 pagini
Nathalie e tânără, are o slujbă bună într-o firmă și este căsătorită cu bărbatul vieţii sale. Numai că, într-o bună zi, el își pierde viaţa într-un accident. Şi totul se schimbă. Femeia se refugiază în muncă extenuantă. Până când destinul îi pregătește ceva. Omul care îi poate reda pofta de viaţă se află chiar lângă ea. Nu trebuie decât să-l vadă și să-și deschidă inima.

„Dacă va comanda o ceaşcă de cafea de­cofeinizată, mă ridic de la masă şi plec. Nu ai dreptul să bei o ceaşcă de cafea decofeinizată la genul acesta de întâlniri. Este cea mai puţin convivială băutură din câte există. Nici ceaiul nu este mai bun. Abia ne-am întâlnit şi ne instalăm deja într-un cocon moale. Simţi că ne vom petrece după-amiezile de duminică uitân­du-ne la televizor. Sau, mai rău, la socri. […] În cele din urmă şi-a spus că un suc ar fi în regulă. Da, un suc e simpatic. Convivial şi deloc agresiv. Ar arăta că fata este blândă şi echilibrată. Dar ce fel de suc? Mai bine te fereşti de cele clasice: de evitat sucul de mere sau de portocale. Trebuie să fii puţintel original fără să fii excentric. Sucul de papaya sau de guava, te ia cu fiori. Nu, cel mai bine ar fi să aleagă ceva între ele, bunăoară sucul de caise. Asta e. Sucul de caise este perfect. Dacă alege sucul de caise, o iau de nevastă, a gândit François. […]
– Am să iau… Un suc de caise, a răspuns Nathalie.
A privit-o ca pe o efracţie a realităţii.“

1 comment

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!