Sint o baba comunista!, de maine in cinematografe


posted by Laurentzyu on

No comments

Sint o baba comunista! (Editie limitata)

Sînt o babă comunistă!, best-sellerul semnat de Dan Lungu, a apărut săptămâna aceasta în ediţie limitată la Editura Polirom. Evenimentul va preceda premiera absolută a ecranizării romanului în regia lui Stere Gulea, cu Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu în rolurile principale. O producţie MediaPro Pictures, filmul Sînt o babă comunistă! va fi lansat de MediaPro Distribution din 23 august, în cinematografele din toată ţara.

Sînt o babă comunistă! se bucură de trei ediţii româneşti apărute la Editura Polirom (2007, 2010, 2011), disponibile şi în format digital. Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet (Franţa, 2008), iar cea poloneză la premiul Angelus pentru literatură central europeană, în 2011. În 2009 a fost cel mai tradus roman românesc al anului, apărând în limbile franceză, germană, spaniolă, maghiară, bulgară, poloneză, italiană, turcă, fiind în curs de apariţie în greacă şi slovenă.

Sînt o babă comunistă! te provoacă să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru câteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sunt altfel.

„Dan Lungu a scris un roman inteligent despre contradicţia dintre politică şi experienţa personală. O carte plină de umor, care nu rareori stârneşte hohote de râs.” (Literaturen)

„Dan Lungu are marele talent de a utiliza cu măiestrie stilul oral pentru a prezenta situațiile cu mult umor subversiv. El se situează în tradiția marelui umorist ceh Jaroslav Hasek, creatorul bravului soldat Svejk. Este un autor de mare valoare al României postsocialiste, continuând timpurile de aur ale literaturii interbelice.” (Berliner Zeitung)

„Satirist savuros, Dan Lungu nu încetează să exploreze nevrozele țării sale. Reprezentând noua generație românească de scriitori, autorul ne-a cucerit deja cu romanul Raiul găinilor. Dulce-amar și adesea provocând râsul, romanul Sînt o babă comunistă! folosește umorul pentru a surprinde cu acuitate transformările societății românești.” (Livres Hebdo)

„Lungu nu vrea să fie un moralist. El nu acuză pe nimeni, nu sugerează nimănui ce are de făcut. Societatea este plină de contradicții... Dacă acestea nu pot fi întotdeauna explicate, măcar pot fi descrise.” (Salzburger Nachrichten)

„Lungu descrie cu subtilă ironie viaţa cotidiană a oamenilor în timpurile postrevoluţionare.” (Freitag)

Dan Lungu (n. 1969, Botoşani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţi ale sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă. Mai multe informaţii despre autor aici.

Filmul, realizat după un scenariu semnat de Lucian Dan Teodorovici, Vera Ion şi Stere Gulea, prezintă povestea Emiliei (Luminiţa Gheorghiu), o femeie obişnuită dintr-un oraş de provincie, aflată în febra pregătirilor pentru vizita fiicei ei, emigrată în Canada. Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ceea ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.

Aveți mai jos trailerul, iar mai multe detalii despre film puteți găsi pe pagina oficială de facebook.Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!