Waiting on Wednesday # 4


posted by Laurentzyu on ,

2 comments


În cadrul rubricii Waiting on Wednesday vor fi prezentate săptămânal cele mai bune cărți în curs de apariție în România.


Umbra vintului (Editia 2013)
Umbra vântului/ Carlos Ruiz Zafon/ Polirom/ 488 pagini

Al doilea volum al seriei Cimitirul Cărților Uitate

Ne aflăm în Barcelona anului 1945. Într-o dimineață cețoasă, domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din inima orașului vechi, își duce fiul, Daniel, la Cimitirul Cărților Uitate, o clădire impunătoare, veche și sumbră, plină de volume ale unor autori necunoscuți sau uitați, cărți aduse de oameni care au ținut să le ferească de părăsire, de indiferență sau de la dispariție. Potrivit tradiției, cine intră pentru prima oară trebuie să adopte o carte. Dintre miile de tomuri, Daniel se simte atras de Umbra vântului de Julian Carax, un roman misterios pe care, ajuns acasă, îl citește în aceeași noapte dintr-o suflare. În anii următori, Daniel se pomenește implicat într-o serie de intrigi și de crime, trecând prin numeroase primejdii pentru a salva cartea de anumite persoane. În același timp, el se lansează în cercetarea amănunțită a biografiei autorului, cel puțin la fel de enigmatică și de stranie precum romanele sale.

„Dacă ați crezut cumva că marele roman gotic a murit odată cu secolul al XIX-lea, Umbra vântului o să vă facă să vă răzgândiți. Un roman de primă mână, plin de capcane, de intrigi care se desfac unele din altele.” (Stephen King)

„O aventură fantastică, un roman scris parcă de Jorge Luis Borges în stilul Numelui trandafirului. Zafon are grijă să dozeze iubirea, magicul, crimele și nebunia astfel încât să-l captiveze până și pe cititorul cel mai sceptic. Diabolic de bun!” (Elle)

Umbra vântului este, în fond, o scrisoare de dragoste adresată literaturii și cititorilor la fel de pasionați de povești precum tânărul erou al cărții.” (Entertainment Weekly)     

Inima-i un vinator singuraticInima-i un vânător singuratic/ Carson McCullers/ Polirom/ 312 pagini

Romanul Inima-i un vânător singuratic este construit în jurul lui John Singer, un surdomut care devine, paradoxal, confidentul ideal al mai multor personaje neobișnuite: un proprietar de cafenea însingurat, Biff Brannon, un medic de culoare prea cult pentru a izbuti să se facă înțeles de familia sa, Benedict Mady Copeland, un agitator socialist alcoolic și pe jumătate dement, Jake Blount, și o adolescentă săracă, Mick Kelly, care-și află consolarea în muzică. Fiecare dintre personajele în mintea cărora pătrunde autoarea este în felul lui un inadaptat, chiar și aparent normala Mick Kelly. Reușind să surprindă izolarea individului, în jurul căreia gravitează întreaga condiție umană, și dovedind un simț acut pentru tensiunile rasiale din sudul Statelor Unite, Carson McCullers țese o poveste obsedantă, memorabilă, făcând să răzbată vocile celor respinși de societate, ale celor uitați, ale celor abuzați. Romanul a fost ecranizat în 1968, filmul avându-l ca protagonist pe Alan Arkin.

„Trăiesc înconjurată de oamenii pe care îi creez și asta mi-a făcut mereu singurătatea absolută mai puțin apăsătoare.” (Carson McCullers)

„Cel mai impresionant aspect al romanului Inima-i un vânător singuratic este surprinzătoarea umanitate care îi permite unui scriitor alb, pentru prima dată în ficțiunea sudistă, să trateze personajele de culoare cu aceeași ușurință și nepărtinire ca pe cele de aceeași rasă cu ea. Acest lucru nu poate fi pus pe seama stilului sau părerilor politice, ci pare să provină dintr-o anumită atitudine față de viață.” (The New Republic)

Inima-i un vânător singuratic are o forță, o impulsivitate și o siguranță remarcabile. Arta lui Carson McCullers seamănă cu un tablou de Van Gogh populat cu personaje din scrierile lui Faulkner.” (The New York Times Book Review) 

Prințesă și cerșetoare/ Delphine de Vigan/ Paralela 45

Lou are 13 ani, un IQ de 160, tendințe obsesiv-compulsive și o mamă depresivă. Dar viața ei – și a părinților săi – e pe cale să se schimbe datorită proiectului școlar despre tinerii fără adăpost în care se implică. În timp ce își documenta proiectul, Lou o întâlnește pe No, o adolescentă ce trăia pe străzile Parisului. Pe măsura ce legătura dintre cele două fete devine tot mai strânsă, No este primită în familia noii sale prietene, iar viața lor va lua noi și neașteptate întorsături. Prințesă și cerșetoare nu este numai un roman despre prietenie sau afecțiune, ci și unul existențial, aducând în discuție situații tulburătoare ale căror soluții nu par a sta în puterea noastră. Sau poate că stau?...

Prințesă și cerșetoare surprinde prin stilul simplu, asemănător scriiturii de blog sau de jurnal, prin latura sa introspectivă, o incursiune în lumea introvertită și plină de fantezie a unui copil precoce în pragul adolescenței, dar și prin alăturarea a două lumi care nu se cunosc și nu se recunosc între ele, care par a coexista în același spațiu și care ajung să se împletească, să se confrunte și să se separe, păstrând fiecare pentru totdeauna atingerea celeilalte.

„Un roman onest, bine structurat, despre viața de familie, părinți care au uitat care le e rolul și copii neglijați. «Experimentul la scară largă împotriva sorții» al lui Lou nu se desfășoară chiar conform planului, dar Delphine de Vigan ne demonstrează că lucrurile chiar se schimbă, chiar dacă nu întotdeauna așa cum am anticipat sau în așa fel încât să deținem mereu controlul.” (The Independent)

Romanul Prințesă și cerșetoare a fost adaptat pentru marele ecran în 2010 cu titlul său original, No et moi.2 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!