Waiting on Wednesday # 2


posted by Laurentzyu on ,

3 comments


În cadrul rubricii Waiting on Wednesday vor fi prezentate săptămânal cele mai bune cărți în curs de apariție în România.


Crimă și pedeapsă/ F.M.Dostoievski/ Leda/ 592 pagini

Etalon al romanului dostoievskian, Crimă şi pedeapsă nu are nevoie de vreo recomandare specială din partea criticului, el se recomandă singur ca o capodoperă a literaturii ruse şi universale, receptată ca atare pretutindeni, alături de Don Quijote, Hamlet, Faust, Roşu şi negru, Război şi pace, Madame Bovary...

Prin problematica pe care o întruchipează, Raskolnikov a devenit arhetipul intelectualului înzestrat, protestatar ispitit de teoria supraomului, înstrăinat, în sensul modern al cuvântului, dar mai ales al celui care, săvârşind o crimă, îşi asumă, până la urmă, şi pedeapsa-ispăşire.

„Romanul — de o expresie artistică magistrală, captivantă prin suspansul acţiunii, ca şi prin mixajul de real, fantastic şi excepţional — prezintă condiţia tragică a lumii, prin care se întrezăreşte totuşi lumina, poate chiar lumina vechiului vis de aur al omenirii. Mai putem crede, azi, măcar atât cât a crezut şi Dostoievski?” (ALBERT KOVÁCS)


Domnul March/ Geraldine Brooks/ Leda/ 368 pagini

Roman distins cu Premiul Pulitzer, în anul 2006

21 octombrie 1861. March, un preot militar, tocmai a supravieţuit unei întâlniri cu moartea, în timp ce unitatea sa traversa râul Potomac şi a trecut prin scurta, dar îngrozitoarea bătălie de la Ball’s Bluff. Când însă îi scrie soţiei sale, el nu vorbeşte despre moartea şi distrugerea din jurul său, ci despre norii ce împodobesc cerul, despre dorul său de casă şi despre cele patru frumoase fiice ale sale. „N-am promis niciodată că voi scrie adevărul”, îşi linişteşte el conştiinţa.

Ajuns întâmplător pe moşia Clement, un loc minunat pe care îl cunoştea din tinereţe, descoperă că tot ceea ce fusese cândva frumos este acum pârjolit de război. Idealurile sale se prăbuşesc, dar March nu are de ales, trebuie să meargă înainte. Va înfrunta multe alte pericole, iar viaţa îi va fi pusă de nenumărate ori în primejdii de moarte... Va supravieţui groaznicelor încercări ale războiului, reuşind să se întoarcă la soţia sa şi la cele patru fiice ale lor?

Domnul March este nimeni altul decât failmosul personaj absent din clasicul roman american Micuţele doamne, de Louisa May Alcott. Inspirată de această carte a copilăriei,  Geraldine Brooks scrie povestea unui bărbat care pleacă la război, lăsându-şi soţia şi fiicele să facă faţă singure vremurilor grele. De la vibrantul New England şi până la Sudul atât de fascinant înainte de război, March adaugă trăirile adulţilor la cele optimiste ale copiilor din romanul Louisei May Alcott.

O scriitură profundă, o poveste în totalitate originală, bogată în detalii din alte timpuri, March îi asigură lui Geraldine Brooks un loc printre marii autori de ficţiune istorică.


Proiectul Rosie
Proiectul Rosie/ Graeme Simsion/ Polirom/ 272 pagini

Romanul de debut al lui Graeme Simsion, Proiectul Rosie, a fost recompensat în 2012 cu Victorian Premier’s Award pentru manuscrise inedite și s-a bucurat de un mare succes. Cartea urmează să fie tradusă și publicată în peste treizeci de limbi.

Proiectul Rosie este o sublimă și, la prima vedere, imposibilă poveste de dragoste. La treizeci și nouă de ani, Don Tillman, un profesor de genetică suferind – fără să știe – de sindromul Asperger, e încă burlac. Deși e deștept și arătos, nu prea are noroc în dragoste. Dar de data asta e hotărât să reușească. De aceea a inițiat Proiectul Soția, pe baza unui chestionar de șaisprezece pagini, care îl va ajuta să-și afle partenera perfectă prin eliminarea pas cu pas a tipurilor feminine nepotrivite: veganele, microbistele, creaționistele, fumătoarele, ignorantele, homeopatele... Numai că frumoasa Rosie, care dă buzna în viața lui, e exact pe dos: muncește într-un bar, e vegetariană, fumează și, în plus, încearcă să dea de urma tatălui ei biologic. „Cea mai incompatibilă femeie din lume”, conchide Don. Și totuși, se lasă implicat, fără să știe prea bine de ce, într-un nou proiect: s-o ajute pe Rosie să-și găsească tatăl prin intermediul unor mostre de ADN prelevate pe ascuns. Și să descopere că dragostea și viața nu urmează întotdeauna regulile științei.

Intermitentele mortii


Interminențele morții/ José Saramago/ Polirom/ 240 pagini

Într-o țară al cărei nume nu este menționat, se întâmplă ceva ce nu s-a mai pomenit de la începutul lumii: moartea decide să-și suspende activitatea. Din acel moment, destinul oamenilor pare a fi să trăiască veșnic. După o scurtă perioadă de euforie, lumea se cufundă însă în haos și disperare și începe să caute diferite moduri de a convinge moartea să-și reintre în drepturi, în urma presiunilor din partea bisericii, a familiilor îngrozite de bătrânii ce insistă să facă umbră pământului, a sinucigașilor și a companiilor de pompe funebre.

3 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!