Natalie Portman debuteaza ca regizoare cu un film bazat pe memoriile scriitorului Amos Oz


posted by Laurentzyu on

No comments


Actriţa americană Natalie Portman va debuta în calitate de regizoare cu un lungmetraj care va avea la bază volumul de memorii A Tale of Love and Darkness / Poveste despre dragoste şi întuneric al romancierului Amos Oz.


În Israelul de la jumătatea secolului XX, micul Amos își petrece copilăria în intimitatea cărților, a nesfârșitelor discuții intelectuale, pasionat fiind de marile întâmplări ale istoriei, de sensul lor și înconjurat de membrii familiei sale, cărturari autentici, care îi insuflă dorința de cunoaștere. Înzestrat cu o imaginație debordantă, Amos transfigurează întâmplările istoriei, al căror martor implicat este, într-o saga incitantă, evenimentele păstrând dramatismul perceput de copilul a cărui sensibilitate contrastează puternic cu neverosimilul celei mai tulburi perioade din istoria lumii.

Astfel, însăși descoperirea lumii, primele zvâcniri ale inimii și experiențe dureroase, cele dintâi sentimente de solidaritate sau prietenie capătă cu toate proporții catastrofice, prin prisma micului Amos, a cărui natură hipersensibilă și introspectivă îl anunță de timpuriu pe marele scriitor care avea să devină. Acesta descoperă treptat farmecul unui Israel legendar, în care miticul și realitatea se împletesc dând naștere celor mai frumoase povești.

"O carte emoționantă, obsedantă, dureroasă, de un umor contagios pe alocuri - cea mai bună carte a lui Amos Oz." (The New Republic)


„Natalie Portman a citit A Tale of Love and Darkness şi mi-a cerut să îi vând drepturile pentru o adaptare cinematografică în urmă cu cinci-şase ani. Am acceptat, datorită stimei deosebite pe care o am pentru cariera ei. Este o actriţă excelentă“, a declarat scriitorul Amos Oz.

Amos Oz a precizat că a contribuit şi la scrierea scenariului pentru acest film, iar Natalie Portman va sosi în Israel în luna septembrie pentru a pregăti noua peliculă.

Natalie Portman, în vârstă de 32 de ani, s-a născut la Ierusalim, iar bunicii ei pe linie parternă au fost evrei care s-au mutat în Israel venind din Polonia şi România. Actriţa, care a crescut însă în Statele Unite, a dezvăluit faptul că străbunica ei româncă a fost spion pentru serviciile secrete britanice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.   

Natalie Portman a jucat în 2009 în thrillerul psihologic Black Swan / Lebăda neagră, în care actriţa a interpretat rolul unei balerine cu tendinţe de automutilare. Pentru acest rol a fost recompensată cu premiul Oscar, dar şi cu un Glob de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Născut pe 4 mai 939 la Ierusalim, dintr-o familie cu origini ruse şi poloneze, Amos Oz şi-a schimbat numele de familie în 1954. Din Klausner, numele său de familie a devenit Oz, un cuvânt ebraic care semnifică „forţă, curaj“. Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără Soţul meu, Michael (1973), Muntele Sfatului Rău (1978), Cutia neagră (1988), Să cunoşti o femeie (1991), Să nu pronunți: noapte (1994), Rime despre viață și moarte (2007) şi mai ales romanul autobiografic Poveste despre dragoste şi întuneric (2002), considerat o capodoperă a literaturii universale.

sursa: Adevărul

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!