Cele mai bune carti ale secolului 21 de pana acum (II)


posted by Laurentzyu on

9 comments

Secolul 21 a venit la pachet cu extrem de multe cărți bune, așadar e imposibil ca această listă să fie completă. Dar pentru că a venit vacanța și cu toții avem nevoie de diferite recomandări, continuăm cu alte câteva cărți dintre cele mai frumoase. Prima parte a listei se găsește aici!

Gargui, de Andrew Davidson

Povestitorul din Gargui este un contemporan de-al nostru – cinic, frumuşel şi fustangiu – care bântuie prin vidul moral al vieţii moderne. Romanul debutează cu eroul nostru conducând maşina pe un drum întunecat, când atenţia îi este distrasă de ceea ce pare a fi o ploaie de săgeţi. Maşina cade într-o râpă, iar el suferă arsuri cumplite pe tot corpul. Îşi revine pe un pat de spital, îndurând chinuri inimaginabile, plănuind în detaliu suicidul pentru ziua când va fi externat – căci s-a transformat într-un monstru, atât trupeşte, cât şi sufleteşte. Dar lucrurile se complică odată cu apariţia unei femei misterioase, Marianne Engel, sculptoriţă de garguie, care îi mărturiseşte că îl cunoaşte dintr-o viaţă anterioară, când ei doi erau un cuplu de îndrăgostiţi.

Dincolo de tulburătoarea poveste de dragoste, Gargui poate fi considerat un roman cu cheie, întrucât îşi livrează mesajul apelând la filozofie, medicină, arhitectură, pictură şi literatură. Topind alchimic legende şi mituri din diferite zone şi epoci – nordul viking, Anglia victoriană, Japonia feudală – Andrew Davidson creează o poveste de iubire stranie şi originală, într-un roman cotat ca o senzaţie în lumea literară internaţională și comparat cu Numele trandafirului al lui Umberto Eco sau Pacientul englez al lui Michael Ondaatje.


Sub aceeaşi stea

Sub aceeași stea, de John Green

Fără suferinţă, cum am putea şti ce e bucuria?
Îşi vor aminti oamenii de mine? Ce sens are viaţa mea? Ce vreau să las în urmă?

Deşi un medicament miraculos i-a prelungit viaţa, Hazel Grace Lancaster, în vârstă de 16 ani, are impresia că de când se ştie a fost „în fază terminală".

Însă atunci când fermecătorul Augustus Waters, suferind şi el de aceeaşi boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă.Spirite înrudite, împărţind acelaşi farmec şi acelaşi simţ al umorului, Hazel şi Gus încep o cursă contra cronometru în care învaţă ce înseamnă să iubeşti.

Sub aceeaşi stea este un amestec de melancolie, duioşie, înţelepciune şi umor.
Umbra vintului

Umbra vântului, de Carlos Ruiz Zafon

Ne aflăm în Barcelona anului 1945. Într-o dimineață cețoasă, domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din inima orașului vechi, își duce fiul, Daniel, la Cimitirul Cărților Uitate, o clădire impunătoare, veche și sumbră, plină de volume ale unor autori necunoscuți sau uitați, cărți aduse de oameni care au ținut să le ferească de părăsire, de indiferență sau de dispariție. Potrivit tradiției, cine intră pentru prima oară trebuie să adopte o carte. Dintre miile de tomuri prezente, Daniel se simte atras de Umbra vântului de Julian Carax, un roman misterios pe care, ajuns acasă, îl citește în aceeași noapte dintr-o suflare. În anii următori, Daniel se pomenește implicat într-o serie de intrigi și de crime, trecând prin numeroase primejdii pentru a salva cartea de anumite persoane. În același timp, el se lansează în cercetarea amănunțită a biografiei autorului, cel puțin la fel de enigmatică și de stranie ca și romanele sale.Totul este iluminat, de Jonathan Safran Foer

Un tânăr, Jonathan Safran Foer, ajunge în Ucraina, călăuzit de o fotografie de familie îngalbenită. El se află în căutarea femeii care, cu cincizeci de ani în urmă, l-a salvat pe bunicul lui de nazişti. În periplul său este însoţit de tânărul Alex, ghidul ucrainean a cărui engleză stâlcită stârneşte hohote de râs. Alături de bunicul acestuia, hăituit de amintirile războiului, şi de căţeaua Sammy Davis Jr. Jr., Jonathan parcurge un traseu iniţiatic la capătul căruia îl aşteaptă un secret teribil.

„Ar trebui să daţi uitării tot ce aţi citit despre acest roman. Căci veţi citi că Totul este iluminat e o adevărată capodoperă, că Jonathan Safran Foer, la numai douăzeci şi patru de ani, şi-a câştigat locul printre autorii de prima mână, scriind o carte cu totul nouă şi originală, care a schimbat însăşi noţiunea de roman. Nu veţi crede nimic din toate astea şi, prin urmare, veţi hotărî să nu citiţi cartea. Ceea ce ar fi un dezastru, pentru că fiecare cuvânt de mai sus este adevarat.“ (London Times)Sa nu ma parasesti (Editia 2011)
Să nu mă părăsești, de Kazuo Ishiguro

Tragic, emoționant, tensionat și cu un final surprinzător, Să nu mă părăsești este unul dintre cele mai bune romane al lui Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award și Arthur C. Clarke Award și inclus pe lista celor mai bune cărți ale anului în The New York TimesPublishers Weekly și în numeroase alte reviste prestigioase.

Katie H. este educatoare. Slujba ei este aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone” să creada că, în instituția de la Hailsham, între vizionările de scene erotice din filme și joacă, între colecțiile de reviste sau cărți și iazul cu rațe, ei vor uita adevăratul și unicul motiv al existenței lor, acela de a dona organe. În scurta lor viață, care se întinde preț de un număr limitat de „donații”, ei așteaptă plini de speranță ziua când vor avea parte de libertatea din spatele gardului de sârmă ghimpată și cînd vor înceta sa mai fie simple some, corpuri cultivate pentru piese de schimb.
Viața secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd

Undeva într-un orăşel din Carolina de Sud, prin anii 1960, începe povestea lui Lily Owens, o fată în vârstă de 14 ani, a cărei existenţă a fost puternic marcată de amintirea morţii, în circumstanţe obscure, a mamei sale. Dupa ce neînfricata ei "mamă adoptivă", negresa Rosaleen, îndrăzneşte să insulte pe unii dintre cei mai înverşunaţi rasişti din oraş, Lily se hotărăşte să lase totul în urmă, alegând libertatea. Împreună cu doica, evadează în Tiburon, Carolina de Sud - un oraş care adăposteşte secretul trecutului mamei sale. Sub oblăaduirea unui excentric trio de surori negrese apicultoare, Lily va fi iniţiată în practica aproape mistică a apiculturii, a iubirii şi a toleranţei. 

"Povestea unei tinere fără mamă, care descoperă ce înseamnă cu adevărat o familie, dar şi a locurilor bizare, uimitoare unde poate fi întâlnită dragostea." (The Washington Post) 

"Un roman de debut fascinant... Lily reprezintă un personaj autentic, o luptătoare, iar stilul naraţiunii este captivant." (USA Today)


Soția călătorului în timp, de Audrey Niffenegger

Când Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea șase ani, iar el avea treizeci și sase. S-au căsătorit cînd ea avea douăzeci și trei, iar el avea treizeci și unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru că Henry este unul dintre primii oameni diagnosticați cu cronoafecțiuni: din când în când ceasul lui genetic se resetează și se trezește aruncat în viitorul sau în trecutul său. Cu aceasta au a se înfrunta cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar și o studentă la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor. 

„Urăsc să fiu acolo unde ea nu este, când ea nu este. Și totuși plec mereu, iar ea nu mă poate urma“ - zice Henry.


Îmi cer scuze că am pus posterul filmului, dar chiar nu am găsit o copertă cu o rezoluție acceptabilă. Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao
Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao, de Junot Diaz

Premiul Pulitzer 2008

O poveste hilară și înduioșătoare, dar, în același timp, o experiență lingvistică unică, pentru că în proza extraordinar de bogată a lui Diaz se confruntă nu doar două lumi, ci și două limbaje, două feluri de a vedea și a descrie lumea, într‑un aliaj amețitor de engleză și spaniolă, de rigoare științifică și culoare vernaculară.

Oscar Wao, protagonistul cărții, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou și împătimit de jocurile video și romanele SF. În casa lui din New Jersey, unde locuiește cu mama de modă veche și cu sora rebelă, Oscar visează că va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial și, mai ales, că va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea să nu se întâmple niciodată, din cauza blestemului fuku, care urmărește familia lui Oscar de generații întregi, condamnându‑i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice sau iubiri nefericite. Și dacă nu fuku este cel vinovat de atâtea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, împânzind infernal și absurd o lume întreagă, chiar și dincolo de mormânt. Iar Oscar, încă așteptând primul sărut, este doar cea mai recentă victimă a... vieții. Viața despre care Diaz scrie cu o tandrețe și o energie uluitoare, ilustrând, prin această experiență dominicano‑americană, capacitatea nesecată, profund umană, de a persevera în fața chinului și durerii.


Fiica tăcerii, de Kim Edwards

 Această dramă impresionantă începe într-o noapte de iarnă din 1964, când o furtună îl obligă pe doctorul David Henry s-o ajute pe soţia sa să-i aducă pe lume pe gemenii lor. Fiul, născut primul, este perfect sănătos, dar medicul recunoaşte imediat la fiica sa Sindromul Down. Pentru motive de a căror validitate încearcă să se autoconvingă, bărbatul va lua o decizie într-o fracţiune de secundă, care îl va bântui însă de-a lungul întregii vieţi. Îi cere asistentei sale, Caroline, să ducă fetiţa la un orfelinat. Însă femeia se hotărăşte să crească ea copilul şi se mută într-un alt oraş. O carte captivantă şi o poveste minunat urzită, despre vieţi paralele, secrete de familie şi puterea mântuitoare a dragostei.O zi, de David Nicholls

15 iulie 1988. Emma şi Dexter se întâlnesc în noaptea de după absolvirea universităţii. A doua zi, fiecare va porni pe propriul drum. Unde vor fi în această zi peste un an? Dar peste doi? Şi în fiecare an care va urma?

Em şi Dex, Dex şi Em – speranţe şi oportunităţi ratate, zâmbete şi lacrimi, certuri şi împăcări, succese şi eşecuri – o relaţie dezvăluită prin frânturi de viaţă surprinse în aceeaşi zi de 15 iulie. Douăzeci de ani, doi oameni. O ZI.

„O lectură emoționantă... Nicholls este expert în surprinderea vârstei tinereții, a primei iubiri, a suferinței din dragoste și a traseului complicat și haotic al legăturilor romantice...” (The Observer)

Nu exista tara pentru batrini
Nu există țară pentru bătrâni, de Cormac McCarthy

Un autor distins cu premiul Pulitzer, un roman care a rescris definiția westernului, un film câștigător a patru premii Oscar.

Nu există țară pentru bătrâni este o carte ușor de citit, dar greu de uitat: o poveste cu o intrigă alertă, care nu le oferă personajelor nici o șansă, iar cititorilor nici o pauză de respirație. Debutând cu o tranzacție ratată în urma căreia deșertul texan se populează cu câteva cadavre, un transport de droguri și două milioane de dolari, șirul de evenimente de o violență egalată numai de Tarantino în zilele lui bune se îndreaptă spre un deznodământ sumbru, o odă funebră pe tema degradării morale a legendarului Vest american.

Nu există țară pentru bătrâni a lui Cormac McCarthy combină atmosfera lui Faulkner și imaginația lui Tarantino într-un cocktail exploziv.” (The Globe and Mail)Shantaram, de Gregory David Roberts

Într-un formidabil roman de inspiraţie autobiografică, Gregory David Roberts spune povestea australianului Lindsay, unul dintre cei mai vânaţi oameni ai planetei. Dependent de heroină şi încarcerat pentru jaf armat, Lindsay evadează şi se stabileşte la Bombay, unde numele său va deveni Shantaram - adică ,,om al păcii". Fără casă, familie sau identitate, Shantaram îşi face ucenicia în rândurile mafiei locale, o lume a cerşetorilor şi gangsterilor, a prostituatelor şi înţelepţilor, a luptătorilor şi actorilor. Pe drumul care-l va duce la regăsirea de sine, două personaje îi vor influenţa în chip decisiv destinul: Abdel Khader Khan – don-ul mafiot, criminal-filosof-sfânt, şi Karla – o femeie seducătoare şi periculoasă.

„Un talent uriaş... Gregory David Roberts a fost comparat cu toţi marii autori, de la Melville la Hemingway.” (The Wall Street Journal)


Kafka pe malul marii

Kafka pe malul mării, de Haruki Murakami

Romanul, publicat în 2002 și intrat imediat pe lista bestsellerurilor, este relatarea plină de fantezie a aventurilor unui adolescent care pleacă de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute cu mult timp în urmă și a șirului de coincidențe care-l leagă de un vagabond pe nume Nakata, ce suferă de pe urma unei traume din timpul războiului. Atracția irezistibilă dintre aceste două personaje care par să nu aibă nimic în comun nu este singurul detaliu inexplicabil din cuprinsul romanului: în universul construit de Murakami pisicile vorbesc, peștii cad din cer, iar spiritele își părăsesc trupul, minate de nevoia de dragoste sau de sânge. Descrisă de Kirkus Review ca o „capodoperă demnă de un Nobel”, cartea confirmă pe deplin reputația de povestitor neîntrecut a scriitorului japonez.

Trebuie să vorbim despre Kevin, de Lionel Shriver

Aparută în 2003, cartea a primit premiul Orange în 2005 şi este în acelaşi timp un thriller şi un studiu aprofundat al ambivalenţei iubirii de mamă. Romanul lui Shriver a creat o reală controversă şi a provocat numeroase dezbateri şi zvonuri.

Cu o săptămână înaintea celebrului atac armat de la Liceul Columbine şi cu doar trei zile înainte de a împlini 16 ani, Kevin îşi încuie în sala de sport şapte colegi de clasă, un îngrijitor şi un profesor, pe care îi ucide unul câte unul cu o arbaletă. Detaliile masacrului nu le aflăm de la ştiri, ci dintr-o serie de scrisori extrem de personale pe care Eva, mama lui Kevin, le scrie soţului său în încercarea de a-şi explica tragedia şi de a-şi înţelege rolul în producerea ei.

Dezvăluindu-şi propriile sentimente cu privire la maternitate, carieră, familie şi cultura americană, cu toate consecinţele acesteia asupra comportamentului deviant al adolescenţilor, Shriver îşi ţine cititorii într-o continuă pendulare între vină şi empatie, răzbunare şi iertare, furie şi resemnare.


Corectii (Editia 2013)Corecții, de Jonathan Franzen

Corecţii este o capodoperă tragicomică despre o familie care se fărâmiţeaza, într-o epocă a satisfacţiilor facile. Întinzându-se din Midwest-ul de la jumătatea secolului trecut până pe Wall Street şi în Europa răsăriteană de astăzi, Corecţii aşează lumea demodată a virtuţilor civice şi a inhibiţiilor sexuale într-un contrast violent cu vremea locuinţelor supravegheate electronic, a educaţiei liberale, a cărţilor de popularizare ce te învaţă să îţi îngrijeşti sănătatea mentală şi a lăcomiei globalizate. După aproape cincizeci de ani de când este soţie şi mamă, Enid Lambert doreşte puţină relaxare. Deşi Alfred, soţul ei, este pe cale de a pierde bătălia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasă, fiecare eşuând într-un fel sau în altul, Enid şi-a stabilit un ţel aproape imposibil de atins: reunirea întregii familii pentru un ultim Crăciun petrecut în casa părintească.

"În cazul lui Jonathan Franzen, a fost nevoie de zece ani de corecturi pentru a scrie romanul şi de încă opt ani de privaţiuni, de rigori autoimpuse şi de trudă. Dacă America l-a ratat pe Fitzgerald, n-avea să-l mai rateze şi pe Franzen, reîncarnarea hiperromantică a tânărului autor «blestemat»." (Les Inrockuptibles)


Austerlitz, de W. G. Sebald

„Cartea ne dezvăluie încetul cu încetul biografia misteriosului personaj pe care povestitorul îl întâlneşte mereu, pe neaşteptate, în felurite locuri din Europa. Însingurat şi melancolic, Jacques Austerlitz - care trăieşte de mic copil în Anglia, unde a fost trimis de părinţii săi, nişte evrei cehi - n-a aflat decât târziu care-i sunt adevărata origine şi numele. De atunci străbate neobosit continentul în lung şi în lat, în căutarea propriei identităţi şi a urmelor părinţilor săi dispăruţi. Împletind elementele romaneşti cu eseul şi relatarea documentară, viaţa cu ficţiunea şi poezia, cartea reprezintă încercarea magistrală de a nara istoria europeană a secolului XX prin viaţa unui singur individ, în modul cel mai intim şi totodată polivalent cu putinţă.“ (Alexandru Şahighian)

„Răul nu încetează în lume. E adevărat ce scrie Sebald? Ce contează! E o ficţiune de o forţă zguduitoare.“ (Charles Saumarez Smith, The Observer)Băiatul cu pijamale în dungi, de John Boyne

Aceasta este povestea unui băiețel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraș, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuință adevărată și unde în spatele unor garduri nesfârșite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcați în pijamale în dungi. 

Bruno se străduiește să înțeleagă ce se întâmplă în jurul său. Cititorul bănuiește despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Pornește așadar să exploreze împrejurimile și zărește un punct, care devine o pată, și o pată care devine un băiat…

 
Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, această carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno își va pierde inocența copilăriei și va începe să întrezărească adevărul, dar poate că lucrurile vor evolua și mai rău și el nu va descoperi deloc adevărul.                                                                                                                             
 Circul nopții, de Erin Morgenstern

Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.

Sub cupola corturilor nocturne, în dungi albe şi negre, te aşteaptă însă o experienţă cu totul unică, o sărbătoare a simţurilor – poţi să te pierzi într-un labirint de nori, să rătăceşti prin meandrele unei grădini luxuriante construite din gheaţă, să priveşti uimit la contorsionista tatuată care se strecoară într-o minusculă cutie de sticlă şi să te îmbeţi cu miresmele de caramel şi scorţişoară ce adie ameţitor prin aer.

Bine aţi venit în Le Cirque des Rêves! Însă, în spatele norilor de fum şi al oglinzilor, se derulează o competiţie crâncenă – un duel între doi tineri magicieni, Celia şi Marco – an trenaţi încă din copilărie să concureze într-un „joc” implacabil de către maeştrii lor misterioşi. Necunoscută celor doi, aceasta este însă o confruntare din care doar unul dintre ei va reuşi să iasă învingător, iar circul este scena pe care se desfăşoară o bătălie cumplită a imaginaţiei şi voinţei.

Dar când o dragoste profundă, pasionată şi magică se înfiripă între cei doi protagonişti, bătrânii lor maeştri trebuie să intervină, iar consecinţele vor fi periculoase pentru toţi cei implicaţi. O poveste seducătoare, plină de aventură, magie şi poezie, un basm cuceritor pentru cititorii de toate vârstele.


9 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!