RECENZIE | Ar fi putut fi paradisul, de Camilla Grebe si Åsa Träff


posted by Laurentzyu on ,

4 comments


Ar fi putut fi paradisul

Traducere: Doru Mareș
Editura: Trei
Pagini: 376
ISBN: 978-973-707-586-4


Siri se teme de întuneric. Locuind singură într-o zonă izolată din apropierea Stockholmului, încearcă din răsputeri să se convingă că a depășit trauma provocată de accidentul în care soțul ei, Stefan, a murit în urmă cu câțiva ani. Când merge însă la culcare, lasă toate luminile aprinse, neputând scăpa de senzația că este urmărită.

Dar vine o noapte în care cele mai cumplite temeri ale sale se adeveresc. Totul o ia razna, iar Siri se trezește aruncată în mijlocul unei anchete în care cei mai buni prieteni sunt suspectați, rând pe rând, de crimă. Astfel se vede obligată să-și retrăiască trecutul zbuciumat și să-și dezgroape secretul îngrozitor.

În iureșul întâmplărilor terifiante, Siri nu mai poate ignora faptul că cineva o pândește din întuneric. Atunci când pisica ei dragă dispare și primește o fotografie de la un hărțuitor, aceasta e convinsă că ea este următoarea victimă. În timp ce tânărul polițist Markus investighează moartea uneia dintre pacientele sale și cei doi prieteni, Vijay și Aina, încearcă să realizeze profilul criminalului, sperând să-l prindă înainte de a ucide din nou, prezentul și trecutul lui Siri încep să se amestece și să se dezintegreze, silind-o să găsească o cale de scăpare...

Povestea nu este ceva nou, cu siguranță ați mai citit astfel de thrillere, dar surorile Camilla Grebe și Åsa Träff reușesc ceva inedit în romanul ăsta. Ședințele de terapie și micile incursiuni în mintea urmăritorului reușesc să se îmbine perfect, făcând din Siri un personaj complex din toate punctele de vedere, cum rar găsești în literatură.

Imaginile sunt vii, misterul și suspansul se simt pe fiecare pagină, iar umorul contrastează puternic cu teroarea care pune stăpânire pe personaje și chiar și pe tine. Deși abordarea e diferită și interesantă, ritmul lasă puțin de dorit, nefiind chiar atât de alert pe cât m-aș fi așteptat. 

Oricum, e imposibil să rămâi același după ce ai lecturat cartea. Probabil te vei întreba unde-ți sunt dușmanii, de ce totul e atât de roz și, în cel mai rău caz, vei începe și tu să dormi cu luminile aprinse, ferindu-te de răul care se poate ascunde în umbră...

Mulțumesc editurii Trei pentru șansa de a citi și recenza acest roman!


4 comments

  1. Anonim

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!