ZIUA CAND AU DISPARUT PORUMBEII, de Sofi Oksanen, in curand la Polirom


posted by Laurentzyu on

1 comment

Ziua cind au disparut porumbeii


Ziua când au dispărut porumbeii este o poveste cutremurătoare despre ocupație, rezistență și colaboraționism care se petrece într-o Estonie devastată de cel de-al Doilea Război Mondial. Romanul urmărește destinele sinuoase a trei personaje aruncate fără veste în această lume haotică: Roland, un luptător pentru independență principial; vărul lui, Edgar, pregătit să facă aproape orice pentru a-și ascunde secretele și a-și păstra relațiile cu puternicii zilei; și soția lui Edgar, Juudit, care este sfâșiată între iubirea pentru un ofițer german, teama de a se întoarce la căsnicia ei nefericită și neconsumată și relația cu idealistul Roland.

„În zilele ei bune, ficțiunea este un soi de istoriografie alternativă, ce umanizează și adaugă nuanțe unui loc și unui timp și care ne face să punem sub semnul îndoielii adevăruri primite de-a gata. Ziua când au dispărut porumbeii face cam același lucru, în practică, dar și în teorie.” (Sydsvenskan)

Ziua când au dispărut porumbeii este un roman atrăgator, extraordinar de bine scris, despre timpuri întunecate. El este însă si un avertisment: fiecare detaliu istoric trebuie observat cu atenție critică, inclusiv cele din acest roman. Faptul că el reușește să redea dificultățile istoriografice într-o manieră atât de lipsită de afectare, fără sa-si piardă puterea unei opere de ficțiune, îl face cu atât mai fascinant.” (Svenska Dagbladet)

„Sofi Oksanen scrie amestecând impecabil brutalitatea nemediată și bogăția emoțională a detaliilor. Cei aflați în pielea cititorului trec prin tot soiul de senzații: furie, dezgust, jale, compasiune. Subiectul cărții creează o atmosferă asemănătoare romanelor lui le Carre.” (Ostgota-Correspondenten) 

Cartea are 336 de pagini și prețul de listă 32,95 lei. Puteți citi un fragment aici

1 comment

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!