VISE DE PE BUNKER HILL, de John Fante, in curand la Humanitas Fiction


posted by Laurentzyu on

No comments

192 pagini, trad. de Iulia Gorzo

Considerat un precursor al Generaţiei Beat şi având o influenţă marcată asupra generaţiilor ulterioare de scriitori, de la Charles Bukowski şi Philip Roth până la Bret Easton Ellis, John Fante a reuşit să facă din literatura pe care a scris-o o extensie de geniu a propriei sale vieţi.

Iluminând secvenţe din tinereţea lui Fante, prin intermediul alter-egoului scriitorului, insolitul personaj Arturo Bandini, romanul Vise de pe Bunker Hill lasă amprenta unei sincerităţi care taie în carne vie, combinată cu un umor negru adesea autonimicitor. Stilul este seducător, de o savoare care nu alunecă niciodată în trivial şi de o plasticitate care ţine de multe ori de domeniul poeziei, personajele sunt vii şi pestrţe, căci Fante se dovedeşte un excelent observator al tipologiilor umane, iar Los Angelesul, fascinant şi devorator.


„Saga Bandini e o creaţie magnifică descoperită – din fericire – la timp.“ (Times Literary Supplement)

„Asemenea lui Knut Hamsun, John Fante este romancierul a tot ce este ciudat şi poetic şi contradictoriu în reacţiile noastre omeneşti la întâmplările cele mai obişnuite.“ (Richard Collins, autorul volumului John Fante – A Literary Portrait)

„Când a murit, în 1983, la şaptezeci şi patru de ani, Fante nu avea cum să-şi închipuie că în mai puţin de douăzeci de ani avea să fie privit drept unul dintre scriitorii de primă marime ai literaturii secolului XX şi că va fi recunoscut internaţional pentru influenţa pe care a avut-o asupra generaţiilor mai tinere.“ (Stephen Cooper, Prefaţă la John Fante's Reader)


John Fante s-a născut în Colorado, în 1909, într-o familie de imigranţi italieni. A urmat şcoala parohială din Boulder şi un gimnaziu iezuit din Denver, continuându-şi studiile la Colorado University şi Long Beach City College. A debutat cu o povestire apărută în The American Mercury, în 1932.

De același autor, la editura Humanitas Fiction:
(click pe coperți pentru detalii)

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!