...SA UCIZI O PASARE CANTATOARE, de Harper Lee, in curand la Polirom


posted by Laurentzyu on

No comments


...Sa ucizi o pasare cintatoare (Editia 2013)

...Să ucizi o pasăre cântătoare este un roman brutal și onest, ce se construiește pe marginea unor subiecte mereu de interes: rasismul, conflictele sociale și pierderea inocenței copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetițe; Scout Finch este martoră la întâmplările dramatice declanșate într-un orășel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să țină piept unor prejudecăți până atunci latente și, din acest moment, Scout și fratele ei, Jem, sunt atrași într-o succesiune rapidă de evenimente care le depășesc înțelegerea.

Pe timpul procesului, orășelul decade treptat în grotesc și violență, însă există oameni care nu se lasă contaminați de setea generală de linșaj, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi oferă lui Scout – și totodată cititorilor – un punct de vedere empatic și echilibrat.

„Mulți dintre fanii ei sunt convinși că Harper Lee, autoarea unui roman devenit aproape instantaneu o operă clasică a literaturii americane, a încetat de mult din viață. Cartea ei având ca subiect conflictele rasiale din Sudul Statelor Unite, distinsă cu Premiul Pulitzer în 1960, rămâne unul dintre marile succese literare ale ultimei jumătăți de secol, iar autoarea însăși este un personaj-cheie în recent lansatul film Capote, care a readus-o în lumina reflectoarelor. Dar, în ciuda faimei de care se bucură, Harper Lee a dispărut din viața publică de mai bine de patru decenii, urmând exemplul altor pustnici, ca J.D. Salinger sau Thomas Pynchon, retrași din lume pentru a evita efectele secundare ale celebrității.” (The Observer)

„Tot ce-mi doream era să existe cineva căruia cartea mea să-i placă îndeajuns încât să mă încurajeze să merg mai departe… Nu aveam mari speranțe, dar m-am pomenit copleșită de onoruri, iar acesta a fost, într-un fel, un lucru la fel de înspăimântător ca execuția rapidă la care mă așteptam.” (Harper Lee)

Cartea are 360 de pagini, formatul 13x20 cm, prețul de listă 34,95 lei și este broșată cu clapete. Puteți citi un fragment aici.


Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!