NORD-VEST, de Zadie Smith, in curand la Polirom


posted by Laurentzyu on

1 comment

Nord-Vest
320 de pagini

Nord-Vest s-a numărat printre volumele selectate pe lista scurtă pentru National Book Critics Circle Award și a fost inclus de New York Times Book Review, Time și Wall Street Journal în topul celor mai bune zece cărți de ficțiune ale anului 2012.

Nord-Vest este povestea a patru personaje (Leah, Natalie, Felix și Nathan) care trăiesc în același cartier, populat de tot felul de oameni, un cartier de emigranți și localnici, cu farmecul și păcatele oricărei zone urbane aglomerate. Considerat de critici un roman joycean, volumul împletește cu măiestrie poveștile celor patru protagoniști, oferind în același timp panorama unei lumi dinamice, plină de viață, uneori crudă, alteori duioasă, dar mereu captivantă. Iubirea, ura, prietenia și nostalgia sunt temele dominante ale acestei istorii în care se intersectează în chip surprinzător destine dintre cele mai diverse.

„Povestea transformărilor interioare ale unei femei care urcă pe scara socială este o temă abordată de nenumărați romancieri, cum ar fi Charles Dickens și Jane Austen. Zadie Smith își aduce și ea contribuția la această tradiție literară și o face cu îndrăzneală.” (Dallas Morning News)

„Avem de-a face cu o carte în care nu poți prevedea niciodată cum se vor lega lucrurile sau ce se va întâmpla în continuare... Nord-Vest etalează deliberat numeroasele abilități de povestitor ale lui Zadie Smith, ca să ne ajute să descoperim un adevăr profund, chiar dacă unul riscant și dureros. Rezultatul este excepțional: o carte radicală, intensă și autentică.” (New York Times Book Review)

„Ceea ce surprinde constant la Zadie Smith este firescul talentului ei sclipitor, felul natural în care dezvăluie profunzimile relațiilor de familie și de muncă, lucrurile acelea pe care oamenii le simt cumva, nedefinit, dar nu izbutesc niciodată să le exprime.” (Washington Post) 

Puteți citi un fragment aici.

1 comment

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!