RECENZIE | Mananca, roaga-te, iubeste, de Elizabeth Gilbert


posted by Laurentzyu on , , , , , ,

6 comments

MĂNÂNCĂ, ROAGĂ-TE, IUBEŞTE
de Elizabeth Gilbert (Autor), Alexandra Ghiţă (Traducător)


Copertă subţire, mată, cu clapete, 360 de pagini
Publicat în 2008 de Humanitas

ISBN  978-973-50-2062-0
limba  română
titlu original  Eat, Pray, Love
genuri  dragoste, memorii,
premii literare  Puddly Award for Nonfiction (2008)
rating  4 of 5 stars false (4 din 5 stele, chiar mi-a plăcut)

review  Elizabeth Gilbert este o femeie împlinită din punctul meu de vedere. Dar ce s-a întâmplat ca să ajungă în pragul ăsta... cale lungă. Un an, atât i-a luat să îşi refacă viaţa aproape distrusă. Iar felul în care şi-a refăcut-o, e de-a dreptul senzaţional. Cartea asta îţi stârneşte pofta de a-ţi lua şi tu o pauză de un an de la toate cele pentru a călători peste tot în lume.

Hmm, de unde să încep? A, da, din Italia. Primele patru luni din anul descoperirii de sine sunt alocate unei dolce vita. Liz începe să înveţe limba lui Papini şi Di Lampedusa dintr-o simplă dorinţă, iar mâncarea este extrem de savuroasă, mai ales când caloriile nu mai contează, astfel că Liz adună "cele mai fericite 12 kilograme din viaţa" ei.Credinţa devine pentru Elizabeth un mod de purificare al tuturor emoţiilor. Trezirea la 3 dimineaţa, frecatul podelelor şi treburile grele par să o instruiască pe Liz, pregătind-o pentru o viaţă grea, ce nu va veni prea curând.Indonezia îi arată însă cel mai important lucru: dragostea adevărată. Patru luni de fericire pură, în care trupul şi sufletul se contopesc pentru a crea armonie. O armonie care o va schimba pe Liz pentru totdeauna. Povestea în sine nu este extrem de surprinzătoare, dar faptul că totul e adevărat, nu îmi măreşte decât dorinţa de a învăţa italiana, de a medita alături de budişti şi de a explora culorile Indoneziei. Ce am înţeles cel mai bine din această carte este că lumea este frumoasă, dar avem prea puţin timp la dispoziţie. În fiecare zi trebuie să facem ceva, iar o pauză ca aceasta îţi pune în ordine sentimentele şi îţi deschide noi căi spre a privi lumea.

Per total, Mănâncă, roagă-te, iubeşte este o carte cu oameni şi despre oameni, o poveste despre decădere şi renaştere morală, o lecţie de viaţă pe care cred că toţi ar trebui să o urmăm. Eu aş lua o pauză de cel puţin un an de la rutina aceasta obositoare pentru a mă regăsi în tot ceea ce mă înconjoară.

Mulţumesc Libris, o librărie online unde puteţi găsi atât cărţi în română, cât şi cărţi în engleză, pentru şansa de a citi această carte. O puteţi comanda şi voi de aici.

6 comments

  1. Anonim
  2. Anonim
  3. Anonim
  4. Anonim
  5. Anonim
  6. Anonim

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!