ANNABEL, de Kathleen Winter


posted by Laurentzyu on , , , ,

No comments

Totul e bine când se termină cu bine. Dar la mine e mai mult decât bine și nici nu am început recenzia.  Mi-a plăcut cartea. Mult. Kathleen Winter are un stil de a scrie hipnotizant și liniștitor. Deși cartea este o dramă impresionantă, Kathleen istorisește povestea lui Wayne Blake de parcă totul ar fi OK. Dar nu e deloc așa.

Într-un sat îndepărtat de pe coasta Labradorului, în timp ce o familie se destramă, o alta ia ființă odată cu nașterea unui copil. Dar ce se întâmplă când acest copil este diferit de toți ceilalți? Vei împărtăși anormalitatea și celorlalți sau vei merge mai departe ținând secretul? Fericirea familiei Blake este zguduită din temelii când Wayne vine pe lume. Un copil nou-născut este un prilej de bucurie, dar nu și când acesta este hermafrodit, ambiguu din punct de vedere sexual. Copilăria îi este umbrită de grijile și frica părinților: în timp ce Treadway își dorea un băiat, Jacinta îl consideră o fată.

Wayne se luptă mult cu descoperirea lumii și a lui înșiși. Trăsăturile feminine îi sunt estompate cu ajutorul unei operații și a unor pastile, iar acest lucru îl ajută mult în a-și face prieteni. Experimentează fiorii primei iubiri, însă răspunsul la întrebare vine dintr-o direcție diferită. Trăiește într-o lume oarecum pustie, plină de interdicții care i-ar putea da de gol identitatea sexuală, iar construirea unui pod în apropiere îi deschide apetitul pentru arhitectură. Din dragoste pentru artă, Wayne își construiește propriul pod, un pod pe care, pentru a ajunge în vârf, trebuie să experimenteze totul: prietenia, dragostea, dușmănia, răzbunarea, durerea... Acest pod al vieții atinge maximul atunci când Wayne hotărăște să nu își mai ia pastilele ce îi mențin forma masculină. Ce se va întâmpla cu trupul lui? Îl va privi lumea ca pe un specimen ciudat sau ca pe unul asemenea lor?

Annabel prezintă cu subtilitate drama unui personaj singular și încercările acestuia de a-și găsi locul într-o lume strictă. Povestea tristă despre prietenie și pierdere, despre teamă și speranță, contrastează uimitor cu peisajele pitorești ale înghețatului Labrador. Un tur de forță în lumea misterului, un secret ce apasă greu pe umerii științei, una dintre cărțile mele preferate.

Mulțumesc celor de la Libris, o librărie online minunată unde puteți găsi cărți în limba română, dar și cărți în engleză, pentru șansa de a recenza acest roman. Îl puteți cumpăra și voi de aici.

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!