2013: anul filmelor literare?


posted by Laurentzyu on

8 comments


Dacă ești genul de persoană care insistă să vadă filmul după ce a citit și cartea, atunci ar fi bine să te grăbești. Dacă 2012 nu a avut multe filme inspirate de cărți, anul 2013 promite să ne delecteze ochii cu aproape numai așa ceva. Aproximativ 20 dintre filmele anului sunt bazate pe romane fantastice, dar și clasice.


Adolescenții reprezintă ținta producătorilor. După succesul imens înregistrat de Harry Potter și Saga Amurg, studiourile au plecat în căutare de francize prin biblioteci. Cronicile Casterilor și Instrumente Mortale se vor a fi adevărate blockbustere, care să urmeze calea către succes. O alta serie destinată tinerilor este Jocurile Foamei, al cărei al doilea film este programat pentru 22 noiembrie. „Jocurile Foamei întrece Harry Potter. Dacă vrei să compari primul Jocurile Foamei cu primul Harry Potter, o să vezi diferența”, spune Phil Contrino, citat de MTV.


Dacă niciunul de mai sus nu vă face cu ochiul, puteți încerca Amurg în varianta cu zombie: Warm Bodies. Pentru 18 octombrie este programat Al șaptelea fiu, primul film din seria inspirată de cărțile Cronicile Wardstone scrise de Joseph Delaney.


Reimaginările basmelor au început să prindă și ele rădăcini. După ce Albă-ca-Zăpada s-a aliat cu Vânătorul pentru a o pedepsi pe regina cea rea, a venit rândul altor basme să își schimbe puțin povestea. În Hansel & Gretel: Vânătorii de vrăjitoare, cei doi frați au crescut și au început, cum spune și titlul, să vâneze vrăjitoare pentru a se răzbuna pe cea care i-a închis într-o căsuță de turtă dulce. Grozavul și puternicul Oz ne arată cum vrăjitorul din opera lui Frank Baum ajunge pe minunatele tărâmuri, redate acum în format 3D și IMAX.  Dacă Jack fugea până acum de uriași, șterpelindu-le câte-un ou de aur, acum îi vânează. Important e că s-a păstrat esența: vedem și acum vrejul de fasole.


Pentru fanii literaturii clasice, Baz Luhrmann semnează a treia ecranizare a romanului Marele Gatsby de F. Scott Fitzergald, cu Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan și Tobey Maguire în rolurile principale. Trecem de la America anilor 20 la William Shakespeare și la a lui piesă de teatru Much Ado About Nothing care va fi ecranizată iar, de data aceasta de Joss Whedon, cunoscut pentru producții ca Răzbunătorii sau Povestea Jucăriilor. La început de an avem de văzut însă noua ecranizare a cunoscutului roman Mizerabilii de Victor Hugo. Anne Hathaway, Hugh Jackman, Russell Crowe și Amanda Seyfried, sub bagheta regizorală a lui Tom Hooper pare rețeta perfectă pentru Oscar. Rămâne de văzut ce va alege Academia Americană de Film pe 24 februarie.


Să nu uităm nici de Nicholas Sparks: romanul Mesaj de departe va fi ecranizat iar, de parcă filmul din 1999 nu ar fi fost de ajuns. Și lista poate continua la nesfârșit, cu Carrie, a treisprezecea ecranizare a romanului omonim de Stephen King, Gazda, Jocul lui Ender, Războiul Z și a doua parte a trilogiei Hobbitul, The Desolation of Smaug, care vine la noi pe 13 decembrie.


Tot pentru 2013 ar fi pregătite și Carcera, Captiv în labirint, Academia Vampirilor, The Forest of Hands and Teeth, The Selection și Pet Sematary, încă o ecranizare de groază a celebrului roman.

Care dintre cărți le-ați citit și ce film sunteți nerăbdător să vedeți? Cu un singur click pe titlurile filmelor puteți vedea mai multe trailere, imagini, postere, dar și date de lansare.

8 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!