RECENZIE | Pianista, de Elfriede Jelinek


posted by Laurentzyu on , , , , , , , , ,

1 comment

PIANISTA
de Elfriede Jelinek (Autor), Nora Iuga (Traducător)

Copertă subţire, lucioasă, 276 de pagini
Publicat în 2012 de Polirom (prima dată publicat în 2004)

ISBN  978-973-46-2654-0
limba  română
titlu original  Die Klavierspielerin
colecţie  Top10+, numărul 68
genuri  dragoste, violenţă, dramă, erotic
premii literare  Premiul Nobel pentru literatură (2004), Premiul Heinrich Böll (1986)
rating  3 of 5 stars false (3 din 5 stele, mi-a plăcut)

review  Erika Kohut este profesoară de muzică la Conservatorul din Viena. Are o viaţă urâtă, mama ei tratând-o ca pe o copilă, deşi are treizeci şi cinci de ani şi asculta de toate sfaturile (mai bine zis interdicţiile) ei. Deşi este prinsă ca într-o colivie de maximă securitate, EA, Erika, reuşeşte să îşi creeze o viaţă plină de iluzii frecventând localuri rău famate unde dă frâu liber dorinţelor sexuale şi emoţionale.


Aceste exhibări o fac pe Erika să nu mai distingă graniţa dintre plăcere şi durere. Astfel că, atunci când unul dintre elevi se îndrăgosteşte de EA, Erika îl supune unor ritualuri sado-maso foarte dure. Va merge relaţia lor înainte? Îşi va da Erika seama de cruzimea pe care şi-o manifestă prin dragoste? Sau totul se va scufunda într-un ocean plin de lacrimi şi regrete?

Pianista este o carte mare, oarecum tragică şi unică prin stilul în care este scrisă. Paragrafele interminabile şi lipsa dialogului îngreunează puţin citirea, dar merită. Alegoriile şi viziunile plastice se împletesc cu limbajul pentru care Elfriede Jelinek este atât de cunoscută într-un roman de excepţie.
Teme precum sexualitatea şi violenţa fac din Pianista un tratat despre lege şi încălcarea ei. Cu toţii trebuie să înţelegem că orice faptă aduce cu sine o răsplată, şi chiar dacă ne place sau nu, o bucurie imensă se poate sfârşi de multe ori tragic.

Puteţi achiziţiona cartea de aici, eu am primit-o de la Libris, o librărie online unde puteţi găsi cele mai frumoase cărţi (inclusiv cărţi în engleză).

ecranizări  Pianista a fost ecranizat în 2001 de Michael Haneke, cu Benoît Magimel, Annie Girardot şi Isabelle Huppert în rolurile principale.

1 comment

  1. Anonim

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!