Dormitoarele unora dintre cei mai importanți scriitori


posted by Laurentzyu on

No comments

   Ei sunt printre scriitorii pe care i-am citit, ale căror opere le-am admirat sau ne-au influențat până la a avea un rol formator în viețile noastre. Și datorită acestui lucru, ajungem să ne interesăm și de alte lucruri legate de autorii noștri preferați, viețile lor, nevoile lor, chiar și locurile în care și-au găsit cel mai ades muza. Le parcurgem biografiile, mergem la mormintele lor, încercând astfel să luăm parte la ceea ce erau sau să le înțelegem, măcar parțial, personalitatea și viața. Și unde altundeva suntem mai aproape de ei decât în propriile lor dormitoare. Un sanctuar al intimității sau un spațiu al inspirației?

Truman Capote
Truman Capote
Fotografia ne înfățisează o arhitectură interioară simplă, dar elegantă a casei din Hampton a autorului.
Virginia Woolf
Virginia Woolf
   Biblioteca personală a autoarei ne dezvăluie o parte din impresionanta colecție de cărți pe care aceasta le salvase și le reabilitase, învelindu-le în coperți colorate. 


Ernest Hemingway
Ernest Hemingway
Din această poză se revarsă lumina ce pătrunde în dormitorul casei din Key West a câștigătorului Premiului Nobel.
 
Flannery O'Connor
Flannery O’Connor
Autoarea și-a scris majoritatea operelor sale la acest birou, în dormitor. Cârjele din aluminiu o ajutau să se deplaseze prin preajma fermei de lapte a părinților săi.


William S. Burroughs
William S. Burroughs
Patti Smith, o prietenă bună de-a scriitorului, stă pe patul din dormitorul simplu al acestuia.


Sylvia Plath
Sylvia Plath
Câștigătoarea premiului Pullitzer își petrecuse câteva luni în hotelul Barbizon. Imaginea este preluată dintr-o reclamă a hotelului, sugerând felul în care ar fi putut arăta camera scriitoarei în acea perioadă.


Henry David Thoreau
Henry David Thoreau
Pentru că era un admirator al vieții simple, Thoreau și-a asigurat un trai simplu, minimalist, doar cu lucrurile esențiale: un pat, o masă, un birou și trei scaune.


Victor Hugo
Victor Hugo
Dormitorul lui Hugo ne uimește prin violența și bogăția roșului ales să-i decoreze pereții, casa sa din Place des Vosges, Paris, amintindu-ne cât de mult era influențat scriitorul de curentul romantismului.


Marcel Proust
Marcel Proust
Fiindcă suferea de alergii puternice și astm, Proust și-a creat un dormitor retras și închis. Ferestrele au fost sigilate, nelăsând aerul de afară să intre înăuntru, până și tavanul și pereții fiind sigilați pentru a-l proteja pe autor de praful și gălăgia lumii exterioare.


William Faulkner
William Faulkner
Dormitorul său era mai degrabă un birou – câștigătorul premiului Nobel își schițase planul pentru opera sa O fabulă pe pereții încăperii, apoi le acoperise cu lac pentru a le conserva.

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!