Literatura clasică devine sexy pentru a atrage generația Twilight


posted by Laurentzyu on ,

6 comments

twilight

   Cum determini generația de adolescenți să lase puțin Twilight deoparte și să pună mâna pe ceva mai…clasic? La prima vedere ar părea o misiune destul de grea, dar editorii americani au decis că trebuie să-i atragă pe tineri cu niște coperte provocatoare și moderne. Se știe că trademark-ul literaturii clasice, cum e Jane Eyre, de exemplu, poate fi recunoscut după un design aparent plictisitor care anunță o lectură cu care trebuie să te lupți s-o duci la bun sfârșit. Indiferent dacă acest lucru e adevărat sau nu, ideea este că impactul vizual al designului copertelor influențează mult decizia de a lectura sau nu cartea respectivă. Așa că pentru a se ”bate” cu romane precum Twilight, foarte în vogă printre tineri, îmbrăcămintea cărților clasice renunță la tradițional și recurge la culori vii, textele rămânând însă neatinse.


 
   Editura Harper Collins a scos pe piață La răscruce de vânturi cu o copertă pe un background negru, puternic reliefată și cu un trandafir de un roșu opulent. În partea de sus a copertei apare inscripția ”Bella & Edward’s favorite book.” (Cartea favorită a lui Bella și Edward). Criticii mârâie că ar fi o copie grosolană după Twilight. Aceasta s-a vândut în 2009 în număr de 125.000 exemplare, un număr neașteptat.

   “Nu credeam că se vor vinde, sinceră să fiu,” declară Julie Klein, librar la Book Revue, Huntington, New York. “Ca librar, iubesc clasicii și îmi place să văd că aceștia sunt cumpărați de noua generație. Orice e binevenit pentru a determina generația tânără să-i citească.”


romeo si julieta coperta   Cât despre Shakespeare, coperta de la Romeo și Julieta este cât se poate de ”adolescentină”. Iată-l deci pe un Romeo sexy, îmbrăcat într-un tricou fără mâneci și o Julieta cât se poate de actuală. Astfel, editorii speră că imaginea aceasta îi va determina pe tineri să acorde o șansă scrierii elisabetane. Și această carte a avut succes, arătându-le editurilor că tinerii nu se tem de literatura mai dificilă.

marile sperante coperta

   Marile Speranțe au și ele o copertă nonconformistă, înfățișându-l pe Pip ca pe un tip care frecventează deseori cluburi și puburi.

   Totuși, unele librării nu se pot lăuda cu vânzări record și au recurs la alte metode de a vinde cărțile cu noile lor coperte. Le-au așezat în secțiunea de cărți pentru adulți.

   “Copiii vor să-și găsească cărțile în secțiunea de literatură pentru adulți, nu în cea pentru copii”, spune un librar. ”Vor să fie luați în serios și nu doresc să simtă că sunt manipulați.”   Unii adolescenți nu sunt de acord cu noile coperte, așa cum e cazul unei tinere de 15 ani, Tess Jagger-Wells din California, care spune că preferă copertele clasice celor moderne.

   ”Copertele noi îți dau senzația că vei citi niște romane de dragoste ieftine.”


   După aceea, apare şi în UK o astfel de ediţie, doar că un pic mai ciudată. Coincidenţă sau nu, coperţile se aseamănă cu cele ale Jurnalelor Vampirilor de L.J.Smith.
UK Twilight Inspired Classics Covers Wuthering Heights Jane Eyre Emily Charlotte Bronte

   L-aţi văzut pe Edward citind? Nu, probabil ca nu îi plac cărţile. Dar dacă ele ar purta coperţile de mai jos? Hmmm, sigur îl vom vedea cu cel puţin o carte în mână în fiecare film.
Twilight Inspired Classic Book Covers Persuasion Jane Eyre Northanger Abbey Austen Bronte

   Nu-i aşa că sunt superbe şi că merităm şi noi o astfel de ediţie de cărţi clasice? Aşa va creşte şi la noi numărul de persoane care citesc clasici, nu? Eu vreau, vreau, vreau! 

6 comments

  1. Iuliaa

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!