Zece cărţi de citit înainte de a se ecraniza


posted by Laurentzyu on ,

5 comments

   Vacanţa de vară sau concediul se apropie cu repeziciune pentru fiecare dintre noi. Şi dacă filmele sunt una dintre metodele de relaxare şi entertainment, propun celor care aşteaptă cu nerăbdare super-producţii ca World War Z ori Cloud Atlas o alternativă... aducătoare de mari satisfacţii: citirea cărţilor pe cale să devină cele mai tari filme ale sfârşitului de an sau din 2013. Laurentzyu's Books şi Cinemagia au ales zece cărţi care pot fi citite în această vacanţă, astfel încât vizionarea filmelor care le au la bază să se facă dintr-o perspectivă mai critică.   Stadiul ecranizării: Programat pentru premieră cândva în 2012.
   Membri ai echipei: Tom Tykwer şi fraţii Wachowski vor semna regia, iar din distribuţie fac parte Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Ben Whishaw, Hugh Grant şi alte nume.
   Cartea: Un roman cu o perspectivă largă, cuprinzând mai multe secole şi mai multe genuri ar putea părea imposibil de adaptat într-un film, şi chiar dacă fraţii Wachowski şi Tykwer ar putea să facă un film închegat de la cap la coadă, merită citită înainte cartea.
   Cu şase poveşti care se întretaie şi îşi fac loc una în alta ca păpuşile Matrioşka, romanul trasează nişte corespondenţe în plan spiritual şi moral între o gamă largă de personaje, fiecare în sine fascinant deja în carte, înainte de a fi interpretat de către un actor. Şi cu toate că ecranizarea pare să aibă un buget corespunzător pentru a construi o lume fantastică, fie că e vorba de rigida societate plasată în Coreea în viitor, fie că sunt sălbaticele insule din Pacificul de Sud al secolului XIX, lumea din carte, aşa cum ţi-o imaginezi ca şi cititor, ar putea fi mai impresionantă decât orice reconstituire a ei 3D.


   Stadiu: Pregătit pentru premieră pentru 1 noiembrie 2013.
   Membri ai echipei: Harrison Ford, Ben Kingsley şi Asa Butterfield (din distribuţie), alături de Gavin Hood (regizor), Roberto Orci şi Alex Kurtzmann (producători).
   Cartea: Povestea este plasată în viitor, iar eroul este un copil pe nume Ender Wiggin, recrutat în rândurile elevilor Battle School, o instituţie şcolară plasată în spaţiu, unde copiii se joacă, învaţă şi se antrenează în scopul de a se pregăti de un război cu extratereştrii.
   În timp ce subiectul promite suspans şi este uşor de urmărit, filmul în fond e despre un copil mai puţin competitiv, care compensează prin sensibilitate, intuiţie şi spirit de observaţie: pe scurt, un personaj agreabil dacă nu chiar fascinant.


   Stadiu: Pregătit pentru premieră pe 25 decembrie.
   Membri ai echipei: Regizorul Baz Luhrmann alături de o distribuţie cu multe stele printre care Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton şi Tobey Maguire.
   Cartea: Dincolo de o tânără atrăgătoare din lumea bună, Daisy cândva chiar a fost o fire romantică, dar şi-a închis în ea dorinţa de iubire. Dincolo de omul zilei, Gatsby e un tânăr neîmplinit şi un delincvent periculos. Dincolo de snobism, Tom e un bărbat care vrea să pedepsească lumea care l-a dezamăgit. Acestea sunt subtilităţi care riscă să fie pierdute odată cu ecranizarea, ca şi complicata relaţie a lui Fitzgerald cu lumea celor bogaţi şi în general cu "visul american".
   Ca şi naratorul din carte, Nick Carraway, autorul a fost deopotrivă fascinat dar şi dezgustat de viaţa oamenilor cu bani, şi nicăieri această relaţie conflictuală nu a fost prezentată mai bine decât în The Great Gatsby. Romanul nu e doar despre o captivantă luptă dintre trecut şi prezent, dintre iubire versus obligaţie, sau vis versus realitate, ci este o carte care pur şi simplu frânge inima atunci când o citeşti, nu numai datorită protagonistului ei tragic, ci datorită tuturor personajelor prinse în îmbrăţişarea mortală a societăţii new-york-eze.


   Stadiul ecranizării: Partea 1 (An Unexpected Journey) va avea premiera pe 14 decembrie 2012; partea a doua (There And Back Again) va avea premiera pe 13 decembrie 2013.
   Membri ai echipei: Regizorul Peter Jackson, alături de Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen, Evangeline Lilly, Orlando Bloom, Andy Serkis şi mulţi alţii care fac parte din distribuţie.
   Cartea: Ceva ce ar putea surprinde pe mulţi este că The Hobbit e ceva foarte diferit de trilogia LOTR.
   De fapt, în loc de o epopee cu hoarde de orci, cu vrăjitori buni şi răi, cu viteji în armură şi cu bătălii, cartea e mai mult o fabulă pentru copii, care spune povestea lui Bilbo Baggins, cel care împreună cu o mână de piticuţi cam împiedicaţi pleacă în căutarea unei comori.
   În plus, e una dintre puţinele cărţi care primeşte o ecranizare foarte exactă, acţiunea din roman fiind eşalonată comod în două filme de câte trei ore


   Stadiul ecranizării: Pregătit pentru premieră pe 29 martie 2013.
   Membri ai echipei: Saoirse Ronan, Diane Kruger, Max Irons şi Jake Abel ( în distribuţie), Andrew Niccol (regizor/scenarist)
   Cartea: The Host este plasat într-o lume populată de extratereştri - de fapt, de oameni posedaţi de nişte extratereştri numiţi "suflete". Povestea începe cu "capturarea" lui Melanie Stryder, o femeie tânără, de către o asemenea fiinţă extraterestră, pe nume Wanderer (Rătăcitoarea), având la rândul ei ceva experienţă în parazitarea altor forme de viaţă. Însă Wanderer descoperă în curând că Melanie are în minte o provocare la care nu va renunţa.
   Romanul e probabil mult mai feminist decât majoritatea literaturii SF, însă nu e vorba de un "Amurg cu extratereştri". Nu numai că e o poveste interesantă, dar e vorba şi de un studiu al naturii umane din perspectiva altei forme de viaţă: premisa unui film foarte reuşit, mai ales cu o Saoirse Ronan în rolul principal.


   Stadiul ecranizării: Pregătit pentru premieră pe 21 iunie,2013.
   Membri ai echipei: Regizorul Marc Forster, în distribuţie Brad Pitt, Matthew Fox, James Badge Dale, David Morse şi alţii.
   Cartea: Cu siguranţă nu este romanul cel mai uşor de ecranizat - întreaga poveste a Apocalipsei Zombie e spusă, în fapt, ca o povestire transmisă prin viu grai - versiunea cinematografică pare să fie drastic diferită de sursa de inspiraţie, până într-atât încât putem să ne întrebăm dacă mai recunoaştem povestea din carte. Hollywood-ul e plin de poveşti grosolane cu zombie, însă Brooks a reuşit ceva cu adevărat interesant şi captivant prin World War Z: e ceva care merită apreciat în primul rând în paginile unei cărţi.


   Stadiul ecranizării: Premiera pe 15 martie, 2013.
   Membri ai echipei: Chloe Moretz, adolescenta-eroină de acţiune în persoană, e în rolul titular. Julianne Moore joacă rolul mamei manipulatoare. Regizoarea e Kimberly Peirce, care încearcă încă să speculeze succesul din 1999 cu Boys Don't Cry.
   Cartea: Deja pentru public orice sugestie la Carrie aduce imaginea lui Sissy Spacek stropită cu sânge, scena celebră din adaptarea anterioară a romanului din 1976, semnată de Brian De Palma. Însă pentru ca spectatorii să înţeleagă cu adevărat suferinţele labilei protagoniste feminine a lui Stephen King, ar trebui mai întâi să citească romanul care de altfel a lansat o carieră de scriitor remarcabil de prolifică.


   Stadiul ecranizării: Premiera pe 9 noiembrie, 2012
   Membrii echipei: Joe Wright regizează după un scenariu adaptat de Tom Stoppard. Din distribuţie fac parte Keira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson, Kelly Macdonald, Matthew Macfayden şi mulţi alţii.
   Cartea: Atunci când se vorbeşte despre Literatură cu "L" mare, despre asemenea cărţi e vorba. Este marea literatură rusă, la care chiar şi alţi scriitori ruşi renumiţi fac referire (să ne gândim la Cehov, Bulgakov, Nabokov). Romanul poate fi greu de citit ţinând cont de cele opt volume, dar terminarea lui poate fi în sine un motiv de mândrie.
   Iar povestea Annei Karenina şi a lui Konstantin "Kostea" Levin nu va ajuta doar la înţelegerea unor complicate relaţii de familie, ci va scoate în evidenţă complexitatea sensurilor unui roman considerat aproape imposibil de adaptat.

   Stadiul ecranizării: Premiera pe 21 decembrie 2012.
   Membrii echipei: Suraj Sharma va juca rolul lui Pi în filmul regizat de Ang Lee.
   Cartea: După naufragiul unui transatlantic, fiul adolescent al unui director de grădină zoologică, Pi Patel, pluteşte în derivă într-o barcă de salvare alături de o hienă, un urangutan, o zebră rănită şi un imens şi înfometat... tigru de Bengal. Puştiul îşi foloseşte cunoştinţele enciclopedice în ceea ce priveşte comportamentul animalelor pentru a-l ţine la distanţă pe tigrul Richard Parker, construind o tumultoasă şi plină de riscuri relaţie pe parcursul lungilor luni de călătorie pe valurile oceanului.

THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER de Stephen Chbosky
   Stadiul ecranizării: Premiera pe 14 septembrie 2012.
   Membrii echipei: Emma Watson, Logan Lerman, Nina Dobrev şi Ezra Miller.
   Cartea: The Perks of Being a Wallflower urmăreşte povestea unui adolescent din anii '90 căruia îi este prezentată lumea sexului, a drogurilor şi a relaţiilor complicate de către prietenii săi, Sam şi Patrick.
   Emotiv şi timid, Charlie încearcă să depăşească recenta sinucidere a prietenului său cel mai bun, Michael, observând constant schimbările ce au loc în jurul său. Profesorul lui de engleză, Bill, încearcă să-l înveţe pe Charlie cum trebuie trăită viaţa, dându-i mai multe cârţi de citit, munca profesorului reflectându-se în toate experienţele pe care le trăieşte adolescentul.
   Pe de altă parte, Charlie încearcă să îşi creeze o altă viaţă, lăsând în urmă toate problemele din copilăria nefericită, dar se pierde în realitatea tumultuoasă a vieţii. Charlie rămâne prins între copilăria simplă şi viitorul sumbru ce îl aşteaptă, între alegerea de a privi şi a participa la tot ceea ce înseamnă viaţa, între problemele prietenilor şi ale familiei.

5 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!