De ce o să ia Viaţa lui Pi Oscarul!


posted by Laurentzyu on ,

3 comments


Prima imagine din adaptarea 3D a romanului fantasy Life of Pi
   La sfârşitul anului se va dezlănţui pe ecrane Viaţa lui Pi, ecranizarea lui Ang Lee după apreciatul roman omonim al canadianului Yann Martel. Câteva ştiri apărute în ultima vreme despre producţie ne-au făcut să recitim romanul cu alţi ochi decât prima oară, gândindu-ne cât potenţial are ecranizarea în materie de recoltat Oscaruri. Află-ne argumentele mai jos!
   Probabil că ştii deja povestea: în urma naufragiului unui transatlantic, adolescentul indian Pi Patel, fiul unui director de grădină zoologică, în curs de emigrare spre Canada, este singurul supravieţuitor, ajuns pe o barcă de salvare alături de o zebră, o hienă, un urangutan şi... un tigru de Bengal. Romanul explorează şansele de supravieţuire ale lui Pi, dar şi tribulaţiile sale extreme în derivă în mijlocul oceanului.
   Pornind de la premisa că Ang Lee nu şi-a pierdut mâna (mai toate filmele sale, chiar şi cele făcute în afara Hollywood-ului) au prins nominalizări la Oscar, Viaţa lui Pi are şi avantajul că spune o poveste cât se poate de dramatică ajutată de tehnologia 3D. Pentru povestea lui Pi, prizonier într-o barcă de salvare de nouă metri lungime, spaţiul este extrem de important, de unde şi decizia folosirii 3D-ului, soluţie ce va aprecia cât se poate de grăitor distanţele din barcă: uneori eroul uman şi tigrul dorm la nici un metru distanţă unul de celălalt.
   Primele secvenţe proiectate în cadrul unei convenţii americane i-au făcut pe mulţi să comenteze cu privire la potenţialul filmului la Oscarurile de la anul, dar multe dintre comentarii priveau categoriile tehnice ale premiilor Academiei. Noi credem că Viaţa lui Pi are suficiente avantaje pentru ca, realizat cu sensibilitatea lui Lee, să prindă nominalizări la categoriile importante, inclusiv la Cel mai bun film.
   În primul rând filmul spune o poveste despre supravieţuire. Poate că premisa cărţii pare neverosimilă, dar să nu uităm că Pi este fiul unui director de grădină zoologică, prin urmare cunoştinţele sale despre comportamentul animalelor sunt cât se poate de vaste. În acest context, poate n-ar fi o idee bună să strâmbi din nas când citeşti premisa şi să aştepţi argumentele foarte pertinente găsite de Yann Martel în favoarea convieţuirii celor două fiinţe într-un spaţiu atât de strâmt.
   Unul din adevăraţii eroi anului 2012, Pi dovedeşte că voinţa, perseverenţa şi speranţa nu te lasă pradă deznădejdii în lunga sa călătorie pe mare. Este într-adevăr povestea unui om care se foloseşte de resursele minime din barca de salvare nu doar pentru a gasi hrană şi apă potabilă pentru sine şi partenerul de călătorie, dar şi pentru a nu-şi pierde speranţa în faţa unui destin implacabil.
   Foarte atractivă ar putea fi şi poziţia lui Pi faţă de religie. Născut hindus şi practicant al religiei sale, Pi se îndrăgosteşte de valorile creştinismului, dar şi de cele ale islamismului. În inima sa, Vishnu, Iisus şi Mahomed sunt veneraţi cu aceeaşi nepărtinitoare ardoare, într-o odă adusă bunei înţelegeri între principalele religii.
   Mai mult, Viaţa lui Pi spune o poveste despre prietenie. Relaţia dintre Pi şi tigrul Richard Parker aminteşte de cea dintre Chuck (Tom Hanks) şi Wilson, mingea de volei cu care acesta vorbeşte pentru a nu-şi pierde minţile în timpul anilor petrecuţi pe insula unde naufragiase. Bineînţeles, Pi şi Richar Parker nu se "împacă" la fel de bine ca Chuck şi Wilson, dar puştiul va ajunge la un moment dat să-i fie recunoscător partenerului său, din motive cât se poate de neaşteptate...
   Premiera românească a filmului este programată pentru 21 decembrie.

3 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!