Campanie de publicare a romanului The Perks of Being a Wallflower de Stephen Chbosky în România


posted by Laurentzyu on ,

9 comments

   Dragă prietene,


    Vreau să îţi spun ceva. Însă doar dacă îmi promiţi că vei da şi prietenului tău să citească această scrisoare.
   Unde rămăsesem? Ah, da. Voiam să îţi spun ceva. Acum ceva timp o prietenă mi-a spus de EA. Am căutat informaţii pe internet şi mi-a plăcut, a fost exact ca o dragoste la prima vedere. Aş vrea să o ţin în mână, însă nu pot. Nu aşa cum este acum. Are nevoie de o schimbare, una majoră. Eu nu sunt în stare să o schimb în felul în care vrea EA. Îi pot da doar un impuls unui om care poate.
   Acel om însă, nu are nevoie doar de ajutorul meu, ci de al nostru, al tuturor. Probabil că nu ai înţeles nimic, aşa că îţi mai explic încă o dată. EA nu e ca noi. E un pic mai specială. Toată lumea o cunoaşte şi o adoră, însă cei din ţara noastră nu s-au putut bucura până acum de prietenia ei. Când am rugat-o să vină la noi, în România, a acceptat cu mare plăcere. Însă nu are bani de avion. Biletul ei trebuie plătit de cineva. Şi mai este un lucru nespus: ea nu ştie limba română, este din America. Avem nevoie de cineva care să o înveţe limba noastră.

   Bine. Asta e ultima oară când îţi explic. O cheamă The Perks of Being a Wallflower şi a fost creată de Stephen Chbosky. Da, creată, scrisă, tot aia. E un fel de tată al ei. Urmând modelul romanului De veghe în lanul de secară al lui Jerome Salinger, cartea urmăreşte viaţa lui Charlie, un adolescent al anilor '91. E tipul băiatului care merge pe calea contradicţiei, un tip diferit de antierou care încearcă să îşi ascundă adevăratul chip. Timid, inteligent şi cam nesociabil, Charlie alege adesea să stea pe margine şi să privească lumea ca pe un dans complicat. Dar un lucru pe care îl realizează în primul an de liceu este că e un punct în plus sentimentul unic de a fi pe ringul de dans cu prietenii.
   Unicitatea ei constă în format. Charlie îşi spune povestea printr-o colecţie de scrisori (la fel ca a mea) pe care le trimite unui necunoscut numit "prieten". E o tehnică pe care Chbosky o foloseşte pentru a uşura intrarea în lumea lui Charlie şi pentru a te face să crezi că faci parte din lumea lui. Când Chbosky a terminat de scris cartea, a spus că a ales cel mai fin şi extrem tip de naraţiune. Simpla combinaţie este efectivă, pentru că orice tentativă de amânare să te întoarcă la scrisul lui Charlie.
   Stilul principal al cărţii contrastează între teme uşoare şi complexe. Drogurile, problemele adolescentine, sexul, depresia, sinuciderea, violenţa domestică -- toate astea au un nume, Perks (Avantaje). La început, Chbosky încearca să descopere ochii adolescentului când vede lumina, dar mai târziu dezlănţuie un adevărat cutremur în Charlie.
   E o carte superbă care te fascinează încă de la primele rânduri. Cred că şi noi ne putem bucura de ea. Dar după cum îţi spuneam, nu are cum să vină. Cel puţin nu fără noi. Dar eu vreau să o ajut, şi sper că te-am convins şi pe tine. Şi tu la rândul tău, dacă ai citit această scrisoare, eşti obligat să îţi convingi prietenul să ne ajute.Nu trebuie decât să dăm cu toţii un vot "DA" mai jos. Strângând cât mai multe voturi pozitive, romanul fenomen poate ajunge şi în România.Cum? O editură îi plăteşte biletul de avion. Un traducător o ajută să înveţe limba română. Nu e chiar atât de greu dacă şi noi o ajutăm să se acomodeze mai repede cu bibliotecile noastre.
   Acum, Stephen Chbosky lucrează din greu pentru a crea o surioară geamănă cărţii noastre de suflet: adaptează viaţa lui Charlie pentru marele ecran. Va ieşi cu siguranţă un film superb, doar numele actorilor ameţindu-te puţin: Logan Lerman, Emma Watson, Nina Dobrev si Ezra Miller. Ce să mai? un deliciu! Iată ce spun unii despre film:
   The Perks of Being a Wallflower urmăreşte povestea unui adolescent din anii '90 căruia îi este prezentată lumea sexului, a drogurilor şi a relaţiilor complicate de către prietenii săi, Sam (Emma Watson) şi Patrick (Ezra Miller).
   Emotiv şi timid, Charlie (Logan Lerman) încearcă să depăşească recenta sinucidere a prietenului său cel mai bun, Michael, observând constant schimbările ce au loc în jurul său. Profesorul lui de engleză, Bill (Paul Rudd), încearcă să-l înveţe pe Charlie cum trebuie trăită viaţa, dându-i mai multe cârţi de citit, munca profesorului reflectându-se în toate experienţele pe care le trăieşte adolescentul.
   Pe de altă parte, Charlie încearcă să îşi creeze o altă viaţă, lăsând în urmă toate problemele din copilăria nefericită, dar se pierde în realitatea tumultuoasă a vieţii. Charlie rămâne prins între copilăria simplă şi viitorul sumbru ce îl aşteaptă, între alegerea de a privi şi a participa la tot ceea ce înseamnă viaţa, între problemele prietenilor şi ale familiei.
   Dacă eşti curios de ce poate să facă Chbosky în lumea cinematografiei, poţi viziona trailerul filmului mai jos:
   Ei, ce părere ai? Nu-i aşa că eşti iremediabil cucerit? Eu am fost aşa încă de la început, ca şi hipnotizat de această frumoasă poveste. Aşadar, dacă vrei ca romanul The Perks of Being a Wallflower de Stephen Chbosky să apară în Romania, nu trebuie decat să votezi mai jos cu "Da". Îţi mulţumesc mult pentru ajutor şi nu uita să îi spui şi prietenului tău să ne ajute.

   Cu mult drag,
      Laurentzyu


   P.S. Dragul meu prieten, ţi-am trimis şi câteva imagini pe care poţi să le arăţi tuturor, poate aşa reuşim. Nu uita să votezi, şi încă ceva, uită-te pe foiţa de jos, o să ai o surpriză!

   VOTEAZĂ AICI!


   IMAGINI


   CONCURS   Răspunde până pe 8 iulie la întrebarea De ce ai vrea să citeşti romanul fenomen THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER de Stephen Chbosky? şi poţi câştiga unul dintre cele trei romane în limba engleză în fomat digital puse în joc!9 comments

  1. Anonim
  2. Raluca

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!