Totul despre filmul anului: VIAŢA LUI PI


posted by Laurentzyu on ,

2 comments


   Prima imagine din adaptarea 3D a romanului fantasy Life of Pi
   Viaţa lui Pi, romanul scris de canadianul Yann Martel, este una dintre cele mai iubite cărţi din ultimul deceniu (a apărut în 2002) şi i-a încântat şi pe critici, dar şi pe amatorii de literatură de calitate. Reacţiile de la CinemaCon, convenţia americană cu ajutorul căreia marile studiouri ţin presa şi fanii la curent cu noile lor producţii, au fost cât se poate de entuziaste în ceea ce priveşte ecranizare realizată de taiwanezul Ang Lee. Toţi cei care au asistat la proiecţie au avut cuvântul "Oscar" pe buze, iar studiourile 20th Century Fox au sugerat că nu Prometheus sau Abraham Lincoln: Vampire Hunter li se par cele mai importante producţii ale lor de anul acesta, ci Viaţa lui Pi. Filmul se lansează pe 21 decembrie, exact la timp pentru a fi eligibil pentru premiile Oscar.

   Pi Patel, fiul unui director de grădină zoologică de India pornit spre America de Nord la bordul unui transatlantic, naufragiază pe o barcă de salvare alături de un tigru de Bengal, o zebră, o hienă şi un urangutan. Fără niciun mijloc de locomoţie, Pi va rătăci luni de zile pe apele oceanelor, folosindu-şi bogatele cunoştinţe despre lumea animalelor pentru a-şi ţine principalul concurent la resursele de pe barcă, periculosul tigru Richard Parker, la distanţă.
   O mulţime de cuvinte frumoase s-au spus despre 3D-ul filmului, comentatorii şi producătorii afirmând că acesta "ridică ştacheta". Secvenţa prezentată la CinemaCon arată naufragiul transatlanticului şi modul în care Pi sfârşeşte în barca de salvare alături de micul său circ. "Tehnologia 3D este cu totul impresionantă mai ales în secvenţele subacvatice, când Pi pluteşte parcă lipsit de viaţă timp de aproape un minut, iar valurile şi animalele se înverşunează în jurul lui", scriu cei de la Los Angeles Times, în timp ce The Wrap comentează: "imaginile 3D cu tânărul protagonist luptându-se cu tigrul, o furtună şi un stol de peşti zburători au arătat ce poate face 3D-ul mai multe decât zece Uimitorul Spider-Man şi Bărbaţi în negru".
   Lăudat dintotdeauna pentru versatilitatea sa (a bifat genuri foarte diferite în Raţiune şi simţire, Tigru şi Dragon, Brokeback Mountain), dar şi pentru lucrul cu actorii, Ang Lee beneficiază acum de ajutorul tehnologiei 3D pentru a spune o poveste considerată încă de la apariţie imposibil de ecranizat. "Când am citit cartea şi eu am crezut că nu se poate face", a recunoscut Ang Lee, dar iată că trei ani şi jumătate mai târziu, timp în care regizorul a fost preocupat numai de această ecranizare, rezultatul ia prin surprindere primii spectatori, deşi imaginile prezentate sunt încă nefinisate.
   Deşi uneori 3D-ul este folosit doar pentru a mări puţin preţul biletelor, tehnologia pare a fi extrem de importantă în Viaţa lui Pi, unde spaţiul strâmt de pe barca de salvare, cu teritoriile atent împărţite între supravieţuitori, este parte integrantă a poveştii. Ang Lee a trebuit să aştepte şi pentru a fi perfecţionată tehnologia care îl aduce la viaţă pe tigrul Richard Parker, acesta fiind realizat aproape în totalitate pe calculator.
   Regizorul are numai cuvinte bune şi despre actorul principal, indianul Suraj Sharma, un licean în vârstă de 17 ani ales din peste 3000 de concurenţi. Conform lui Ang Lee, de-abia când l-a văzut pe Sharma pronunţând câteva replici din scenariu şi-a dat regizorul seama că ar putea-o scoate la capăt cu romanul "neecranizabil" al lui Yann Martel.
   Cât de curând se va lansa şi un trailer. Până atunci, prima imagine oficială din film o găsiţi mai sus. În ea protagonistul animal al filmului, tigrul Richard Parker, are întâietate, dar noi ţinem cu entuziastul şi inventivul Pi!
   Dacă nu mai aveţi răbdare, puteţi comanda cartea lui Yann Martel aici.


Viata lui Pi

Voi spune lucrurile pe sleau. Nu ateii sunt cei care imi stau in gât, ci agnosticii. E bine sa te indoiesti un timp. Toti trebuie sa trecem cândva prin gradina Ghetsimani. Dar trebuie sa mergem inainte. Sa alegi indoiala ca filozofie a vieţii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport.” - Yann Martel

Nostimada rara, aventura transoceanica demna de expeditia Kon-Tiki, romanul Viata lui Pi are in el temeritatea de a-si juca toate punerile in scena pe-o singura carte.” - The New Yorker

Romanul lui Yann Martel e o adevarata aventura a lecturii: e când brutal, când tandru, când de un comic dezarmant.” - San Francisco Chronicle


2 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!