RECENZIE | Detectivul, de Arthur Hailey


posted by Laurentzyu on ,

2 comments

Această carte mi-a fost oferită de editura Nemira căreia îi mulţumesc!

TITLU: Detectivul
AUTOR: Arthur Hailey
TRADUCERE: Silviu Genescu
EDITURA: NEMIRA
NUMĂR PAGINI: 752
COPERTA: broşată, lucioasă
FORMAT10,7x17,8
COLECŢIA: Suspans
CATEGORIE: Literatură poliţistă, Thriller
ANUL APARIŢIEI: 2011
ISBN978-606-579-201-2
REZUMATO investigaţie condusă de ofiţerul de poliţie din Miami, Malcom Ainslie, pentru identificarea criminalului, supranumit Animalul pentru brutalitatea cu care îşi ucide victimele, consilierului Gustav Ernst şi a soţiei sale, Eleanor.
   Şi toate acestea încep de la un telefon, prin care Elroy Doil, criminalul, doreşte ca Ainslie, fost preot catolic care şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu şi în Învăţăturile Sfinte, să îi asculte ultima spovedanie înainte să ajungă pe scaunul electric.
   Pregătirea de preot şi cunoştinţele sale într-ale religiei catolice îl vor ajuta pe Malcom la interpretarea corectă a indiciilor religioase găsite la locul dublei crime pe care Animalul susţine că nu a săvârşit-o.
Pornind de la confesiunile lui Elroy şi propriile suspiciuni, detectivul începe o anchetă care îl va conduce în locurile selecte ale oraşului şi în apropierea unor colegi de muncă. Un mister aparte al povestirii îl dă uciderea fiicei lui Malcom Ainslie cu fosta lui iubita, Cynthia Ernst Ruby.
   O poveste atât de credibilă încât simţi frica atunci când citeşti numele Animalului, atâtea tehnici şi metode de investigare a cazului folosite de ofiţerii Departementului de Omucideri din Miami descrise în detaliu încât crezi că în fiecare rând al cărţii se ascunde câte o crimă, o poveste ce va încânta simţurile celor pasionaţi de romane poliţiste.

PENTRU MINE: A fost ceva aproape deosebit, mi-a aduse aminte de filmul lui Cristipher Nolan, Cavalerul Negru. Nu prea ştiu ce să spun, nu îmi prea plac romanele poliţiste!

PENTRU ALŢII: “Nu-i absolut nimic excentric în cartea asta, doar Hailey se dezlănţuie: o intrigă nebună, personaje bine conturate şi o concluzie splendid în logica ei. Suspans la cea mai mare înălţime.” - Publishers Weekly

CITATE: “Ainslie ezită. Într-o anchetă desfăşurată de secţia de Omucideri, detectivul cu investigaţia era cel care trimitea după cei pe care-i chestiona şi nu invers. Totuşi, nu era cu totul nelalocul său, se gândi el, ca o soţie să prefere să stea departe de încăperea unde se mai gasea încă trupul soţului ei mort. Dacă aşa consideră el, Ainslie putea lua pe oricine, inclusiv membri ai familiei Davanal şi ai personalului, la sediul poliţiei pentru interogatoriu, dar în acest moment ce-ar fi avut de câştigat?”

DESPRE AUTOR: Născut în Luton, Anglia, Arthur Hailey a început să scrie poezie şi nuvele încă din copilărie, dar a fost nevoit să renunţe la şcoală în adolescenţă deoarece familia lui nu-şi permitea să-i plăteasca studiile la colegiu.
Arthur Hailey a servit ca pilot în timpul celui de-al doilea razboi mondial, după care a emigrat în Canada, sperând să devina un scriitor profesionist. În ultimii douăzeci şi şase de ani ai vieţii a locuit împreună cu soţia sa în Bahamas.
Printre romanele lui Hailey se numără bestsellerurile HotelStrong MedicineAirportIn High Places,The Final Diagnosis sau Manuitorii de bani. Romanele sale au fost publicate în 39 de limbi şi majoritatea au stat la baza unor filme artistice sau a unor seriale de televiziune.

PLUSURI: 
O poveste plină de suspans.
Alertă şi încărcată de crime, cazuri ce par nerezorvabile şi personaje complexe bine conturate.

MINUSURI:
Romanele poliţiste nu sunt tocmai genul meu.
Conţine cuvinte din domeniul poliţiei al căror sens cititorul nu îl cunoaşte.

________________________________________________
RATING: 

2 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!