RECENZIE | Carrie, de Stephen King


posted by Laurentzyu on ,

2 comments

Această carte mi-a fost oferită de editura Nemira căreia îi mulţumesc!

TITLU: Carrie
AUTOR: Stephen King
TRADUCERE: Mihnea Columbeanu
EDITURA: Nemira
NUMĂR PAGINI: 193
COPERTA: cartonată, lucioasă
FORMAT16,5x24,5
COLECTIA: Suspans
CATEGORIE Horror, SF
ANUL APARIŢIEI: 2011
ISBN978-606-579-229-6


REZUMATPrima menstruaţie a Cariettei White devine bătaia de joc a colegelor sale, care nu îşi dau seama că biata fată nici nu ştie ce i se întamplă. Din nefericire, acesta nu este singurul motiv pentru care este tachinată de colegi încontinuu, ci şi felul în care se îmbracă, religia ei şi faptul că nu este frumoasă. Şi nu doar la şcoală e necăjită în fel şi chip, ci şi acasă, unde în fiecare zi o aşteapta mama ei, o fanatică religioasă dezaxată. Între timp, descoperă că deţine nişte puteri care îşi fac de cap,şi pe care nu poate să le controleze, atunci când este emoţionată sau supărată. Şi ca şi când n-ar fi fost de ajuns, la balul de absolvire al liceului, o colegă răutacioasă împreună cu prietenul ei îi joacă o festă murdară. Vrând sa se razbune, reuşeşte să distrugă jumătate din oraş cu ajutorul puterilor sale telekinetice.

PENTRU MINE: O poveste plină de suspans, un roman care exercită asupra ta o putere telekinetică uluitoare!

PENTRU ALŢII: "Carrie a fost primul roman al unui scriitor care avea să transforme cele mai atroce coşmaruri ale cititorilor în visuri de aur pentru editorii săi." – Bill Thompson, primul său editor

   Ca număr de crime comise de o adolescentă de-a lungul unei cărţi, Carrie stabileşte în mod cert un nou record.” – Psychology Today

  Carrie concurează la titlul de cea mai sângeroasă carte a anului.” – Library Journal

CITATE: Puteţi citi un fragment aici!

DESPRE AUTOR
:
 
Stephen King s-a născut în Portland, Maine, în 1947 ţi este cel de-al doilea fiu al lui Donald şi Nellie Ruth Pillsbury King. Când avea doi ani, tatăl său şi-a abandonat familia, astfel că micul Stephen King a avut o copilărie grea, marcată de repetate mutări dintr-un oraş în altul. Stephen King  a îndrăgit matineele anilor '50, unde se proiectau în special filme de groază şi SF.
   În 1960, Stephen King l-a descoperit pe H.P. Lovecraft, care a avut o influenţă decisivă asupra carierei sale. Acesta a fost momentul în care marele autor a început să scrie poveşti la o maşină de scris căreia îi lipsea tasta „N”, pe care o vom întâlni mai târziu în Misery.
   Între 1962 şi 1966, a frecventat Liceul Lisbon Falls, iar între 1966 şi 1970 a urmat cursurile Universităţii Maine din Orono. În această perioadî a lucrat la biblioteca facultăţii şi a publicat primele sale povestiri în revista Maine Campus, unde a ţinut şi o rubrică permanentă.
   În iunie 1970 a obţinut licenţa în literatură, un certificat de profesor de liceu şi o diplomă pentru elocuţiune şi artă dramatică. În 1971 s-a căsătorit cu Tabitha Jane Spruce, viitoarea scriitoare şi poetă T. King, cu care a avut trei copii. O vreme a trăit într-o rulotă şi a lucrat într-o spălătorie industrială, apoi a devenit profesor de engleză la Hampden Academy, Maine.
   În aceea perioadă, Stephen King a dus o viaţă grea, plină de lipsuri, care-l va duce la alcoolism. A început să scrie Carrie, dar fiindcă romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Soţia sa însă, care nu se îndoia de talentul lui, a recuperat manuscrisul şi l-a convins să-l ducă la bun sfârşit.
   În 1973 declicul s-a produs: concernul editorial Doubleday a acceptat spre publicare Carrie, iar New American Library a cumpărat drepturile ediţiei de buzunar cu suma record de 400 000 de dolari. În 1975 familia sa şi-a cumpărat prima casă la Bridgton, Maine, iar Stephen King a publicat Salem's Lot.
   Din acest moment Stephen King îşi va consacra viaţa exclusiv creaţiei literare şi, într-o mai mică masură, producţiei cinematografice. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate. De asemenea, Stephen King acordă permisiunea studenţilor la regie să adapteze povestirile sale pentru suma simbolica de un dolar.
Stephen King a doborât toate recordurile de vânzare şi a primit numeroase premii, printre care şi prestigioasa Medalie pentru Contribuţii Deosebite în Domeniul Literaturii Americane oferită de National Book Foundation. În 2006, venitul său anual a fost estimat la 40 de milioane de dolari.


PLUSURI:
Poveştile de groază îşi exercită întotdeauna fascinaţia asupra noastră.
Deşi foarte scurt, e plin de surprize ce te ţin în suspans.

MINUSURI:
Sfârşitul care e trist. 
Putea fi şi mai mare! E mai mult o nuvelă decât un roman.

________________________________________________
RATING: 


2 comments

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!