NEPOVESTITELE TRAIRI ALE TEMPLIERILOR ROMANI - Adrian Voicu


posted by Laurentzyu on

1 comment

AUTOR: Adrian Voicu
EDITURA: ALL
NUMAR PAGINI: 304
COPERTA: brosata, mata
FORMAT: 13x20
COLECTIA: Strada Fictiunii 
CATEGORIE: Comedie
ANUL APARITIEI: 2011
ISBN: 978-973-724-336-2RECENZIE: Trei cavaleri "romani", valahul Berila, ungurul Pista Massy si sasul Kremvurst von Schlitz sunt insarcinati cu misiunea de a recupera si pazi ramasitele lui Jacques de Molay, maestru templier ars pe rug de catre regele francez Filip cel Frumos. Pana sa gaseasca ramasitele maestrului, cei trei templieri trec prin o gramada de intamplari care de care mai haioase, intalnindu-se cu o gramada de personaje amuzante care dau operei un aer plin de umor. Dupa ce isi duc la capat misiunea, cei trei dau o mana de ajutor si altor personaje celebre ale istoriei: ii ajuta pe Romeo si Julieta, pe mesterul Manole si pe Ana a lui, pe ciobanii din balada Miorita, pe Basarab I sa castige batalia de la Posada si pe Carol Robert sa fuga.
   Numele personajelor si al locurilor( Mitocainne, contele de Geaba, Gell de Douche, Omlette de Troissoeufs, stapanul Gulasz, de Scripture; hanul Bor Khan ) le confera acestora o nota de amuzament negru si le caracterizeaza personalitatea. O opera tipic romaneasca din timpul cand executiile erau spectacole de masa, o opera aproape perfecta din care nu lipsesc umorul si replicile abundente in proverbe latinesti despre bautura si femei.

PENTRU MINE: O carte amuzanta care mi-a adus zambetul pe buze chiar si atunci cand eram foarte trist. Un stil usor de inteles predominant in cuvinte vechi, adevarata literatura romana de calitate, o istorie fantastica pe care numai un geniu si-ar fi putut imaginat-o!

CITATE: "Cotofenele se privira scurt.In prima clipa privirea exprima uimire, in a doua clipa - ingrijorare. In a treia isi afisara din nou pe figurile spelbe zambetele de craniu gol." Puteti citi un fragment aici.

DESPRE AUTOR: Adrian Voicu s-a nascut in 1970 la Nehoiu, in judetul Buzau. La 25 de ani a devenit inginer, dupa studii militare si tehnice la Breaza, Brasov si Bucuresti. Revista Viata Studenteasca i-a gazduit primele incercari literare, la sfarsitul anilor 1980. A debutat cu volumul de proza Joi seara, in parcare (2007) urmat in acelasi an de cartea Intre doua decolari.  A publicat in revistele culturale Apollon (2007), Luceafarul (2009) si Arges(2010). Este laureat al premiului special pentru proza decernat in 2009 de Festivalul de Literatura „Lili” al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti. In 2010, in volumul colectiv Premiile Lili – Antologia Festivalului de Literatura Lili, Editia I, reediteaza doua capitole din Decolari. Este prezent in spatiul virtual cu site-ul de autor www.adrianvoicu.ro si cu blogul personal:www.blog.adrianvoicu.ro

PLUSURI:
Un vartej ametitor de fictiune, istorie, umor, suspans si mister.
Se citeste usor si te face sa zambesti in orice situatie.

MINUSURI:
Prea multe replici in latina.
Arhaisme si regionalisme carora nu le stii intelesul.

________________________________________________
RATING: 

1 comment

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!