Noutatile NEMIRA


posted by Laurentzyu on

No comments

Ingerul albastru - Heinrich Mann


O extraordinara poveste a declinului, a "mobilitatii decaderii", care a stat la baza celebrei ecranizari din 1930, cu Marlene Dietrich si Emil Jannings in rolurile principale.
"Unrat urca din nou, in graba, ulita linistita, caci ii venise o idee a carei temeinicie voia s-o verifice imediat, dar imediat. Printr-o intuitie brusca, intelesese ca Rosa Frohlich nu putea fi decat dansatoarea desculta despre care se vorbea acum atat de mult. Urma sa soseasca si sa-si arate talentele in sala Societatii pentru cultivarea simtului obstesc. Unrat isi amintea limpede ca profesorul Wittkopp, unul din membrii Societatii, vorbise despre acest spectacol. Se apropiase in cancelaria profesiorilor de dulapui lui, il descuiase, pusese in el un teanc de caiete de teza, spunand in acest timp:
- O vom vedea deci aici si pe celebra Rosa Frohlich, care danseaza desculta dansuri antice grecesti."

Heinrich Mann, Ingerul albastru


Doar Dumnezeu si noi - Michael Folco 


In 1663, la poarta manastirii Aveyron este gasit un prunc cu nasul taiat. Pana la varsta adolescentei (cand ii era permis sa se calugareasca), preotul manastirii il incredinteaza familiei Coutouly, care il creste pe micutul Iustinian (Iustinian, in onoarea imparatului bizantin, copil gasit si, de asemenea, cu nasul taiat) ca pe propriul fiu. Iustinian se dovedeste un adolescent politicos si ager la minte. Insa refuza cu orice chip sa devina calugar - ceea ce ii complica inca o data viata. Din aventura in aventura, se trezeste condamnat pe nedrept la douazeci de ani de galere. Dar exista totusi o cale de scapare... Cum baronia de Bellerocaille a ramas fara calau, temnicerul ii oferta, in schimbul gratierii, rolul de calau oficial. Astfel devine Iustinian Pibrac stramosul fondator al uneia dintre cele mai mari linii de calai din Franta.
"Opt generatii de calai slujesc, din tata-n fiu, sub falnica deviza: Doar Dumnezeu si noi... cu o continuare subinteleasa: putem lua vietile nepedepsiti, ba chiar cu sentimentul datoriei implinite si al lucrului bine facut."Liberation
"Un veritabil roman de aventuri, cu nenumarate intorsaturi de situatie si personaje picaresti.Doar Dumnezeu si noi este o cronica sociala excelenta, in care se imbina foarte subtil istoria si literatura."Le Point

Complimente. Mic tratat de intrebuintare a complimentelor - Gloria Beck


Un manual desavarsit despre arta aproape uitata a complimentelor!
Va place sa primiti complimente? Dar sa le faceti? Indiferent de intrebarea la care ati raspuns afirmativ, ghidul Gloriei Beck de "intrebuintare a complimentelor" va va prilejui o lectura incantatoare si teribil de instructiva!
"Un tratat de utilizare a complimentelor este necesar deoarece forma in care acestea circula in zilele noastre este un vlastar lipsit de vlaga al celei care ar putea fi: o tehnica a cuvintelor frumoase, cu ajutorul careia ar putea fi dirijate emotiile celorlalti intr-o masura aproape imposibil de realizat prin alte mijloace. In plus, complimentul este un ticalos discret: aproape nimeni nu observa ca este influentat, cand ii este soptit la ureche un cuvant de lauda (aparent) onest. Dar mestesugul complimentelor este si periculos: cine nu-l stapaneste este demascat imediat. Si nimeni nu doreste sa aiba de-a face cu un ."Gloria Beck, Complimente

"Un compliment bun ma poate tine in viata timp de doua luni."Mark Twain

Mana lui Giotto - Iain Pears


SERIA MISTERELE ITALIENE
Când generalul Bottando
a văzut prima oară scrisoarea sosită la Departamentul Furturi Opere de Artă din Roma, nu s-a gândit că ar conţine altceva decât elucubraţiile debitate de mintea unui fanatic. Însă expeditorul misterios este o femeie care susţine că deţine informaţii despre o pictură furată cu mai bine de treizeci de ani în urmă – iar generalul Bottando bănuieşte că furtul face parte din seria de spargeri dată de misteriosul şi genialul hoţ pe nume „Giotto“.
Hotărât să
îşi demonstreze perspicacitatea în faţa colegului de la Departament care complotează să îi distrugă cariera, Bottando o trimite pe frumoasa Flavia di Stefano să investigheze cazul. Flavia dă rapid de urma unui posibil suspect – însă când iubitul ei, Jonathan Argyll, negustor de artă, călătoreşte în Anglia să-l interogheze… ei bine, suspectul se dovedeşte a fi suspicios de mort.
„Stilul desăvârşit, personajele de o complexitate neobişnuită şi decorul zugrăvit deopotrivă în Roma şi într-un sat pitoresc  din Anglia fac din Mâna lui Giotto o lectură pe cât de plăcută, pe atât de surprinzătoare. Răsturnarea de situaţie de la final ne arată că misterul creat de Iain Pears este de cea mai înaltă  calitate.“ Minneapolis Star TribuneLeave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!