RECENZIE | Invocarea, de Kelley Armstrong


posted by Laurentzyu on ,

3 comments

TITLU: Invocarea

TRADUCERE: Cristina Jinga
EDITURALEDA
NUMĂR PAGINI: 448
COPERTA: cartonată,supracopertă
FORMAT13x20
CATEGORIEFantasy, Horror
ANUL APARIŢIEI: 2010
ISBN978-973-102-283-3RECENZIE: Chloe Saunders este o fată cu o viaţă relativ normala. Şi asta până într-o zi, când se întâmplă tot felul de lucruri ciudate: se închide în toaleta fetelor şi se vopseşte roşcată,după ce iese pe hol este alergată de stafia unui paznic care vrea cu toată ardoarea să îi spună ceva important,ajunsă în dreptul clasei sale este surprinsă de profesorii care o anestezieaza pe loc, este aşezată pe targă şi este dusă la spital. Aici, este vizitată de tatăl şi de matuşa ei,Lauren, care o trimit la Sanatoriul Lyle pentru adolescenţi cu tulburări mintale.

Închisă în sanatoriu, îsi dă seama că nu este atât de rău pe cât credea. Se înţelege foarte bine cu colega ei de cameră, Liz, cât şi cu ceilalţi adolescenţi închişi aici. După îndelungi teste, i se spune că este schizofrenică şi pentru a se face bine trebuie să îşi ia medicamentele zilnic,în mod regulat,şi începe să nu mai vadş stafiile care o bântuiau mereu. Dar, într-o zi, după ce colegii ei află cu adevărat pentru ce a fost internată aici, Derek,un băiat uriaş şi pe cât se poate de anormal, o duce în camera media şi îi arată nişte definiţii pe Wikipedia la care Chloe nu s-ar fi gândit niciodată: 

Necromanția este o formă de magie în care cel care o practică încearcă să invoce spiritele persoanelor moarte, sub forma unor fantome sau chiar în trupul lor, în scopul aflării viitorului.Necromantia este divinitia prin invocarea sufletelor mortilor. Termenul deriva din cuvintele grecesti `nekros`=`mort` si `manteia`=`profetie`. Are si un inteles secundar reflectat intr-o forma alternativa si arhaica a cuvantului nigromantic, in care forta magica neagra a `puterilor intunericului` este obtinuta de la morti sau actionand asupra cadavrelor. Un practicant al necromantiei se numeste necromant.

După ce s-a gândit îndelung la aceste ciudate definiţii, Chloe îşi dă seama că nu este schizofrenică,ci este o necromantă care poate vorbi cu morţii, şi vrea să îi afle secretele lui Derek şi ale fratelui său vitreg, Simon, care pare să stie mai mult de atât. După ce colega ei de cameră, Liz, este transferată la un ospiciu mai bun,din cauza că doctoriţele o cred nebună,totul ia o întorsatură ciudată: Chloe află secretele sanatoriului care înainte a fost doar un spital în care proprietarul făcea experimente înfricoşătoare pe pacienţi supranaturali şi ale căror cadavre invocate de Chloe zac în pivniţă. După ce află că toţi cei de acolo au puteri supranaturale, Derek fiind vârcolac,Simon magician şi Rae, noua ei colega de cameră, semidemon, şi că prietena ei Liz a murit,Chloe face un plan prin care reuşeşte să evadeze împreuna cu cei doi baieti şi cu Rae. 

Urmăriţi de o întreagă armată cu pistoale cu tranchilizante, reuşesc să scape, dar odată ajunşi la fabrica din câmp, Simon şi Derek sunt prinşi de dr.Marcel Davidoff. Cele două fete aleargă disperate până la casa matuşii Lauren,singura care îi putea ajuta în acel moment,unde aceasta îi dă lui Chloe să bea o soluţie calmantă nepoatei sale pentru rana sângerandă pe care o are pe un braţ,însă se dovedeşte a fi un drog, pentru a o ameţi pe Chloe şi a o duce direct în ghearele doctorilor care o internează în spitalul în care a fost şi Liz înainte să moară ...

PENTRU MINE: Am terminat de citit această carte superbă în doar două zile în care nu am prea lăsat-o din mână. Ei bine, nu v-am spus chiar tot pentru a nu vă strica surprizele de pe parcursul tumultuos al cărţii,dar vă recomand să o citiţi neapărat. O carte cu adevărat bântuită! Şi acesta este doar începutul!

PENTRU ALTII: "Veţi aştepta cu disperare urmarea." – Melissa Marr, autoarea bestsellerului New York Times WICKED LOVELY

CITATE: "În orice thriller bun, eroul are nevoie de 3 lucruri. Ţinta, motivaţia şi miza."
"Numele meu este Chloe Saunders şi viaţa mea nu va mai fi niciodată la fel ca până acum.
Tot ce voiam era să îmi fac prieteni, să cunosc baieţi şi să continui să fiu o adolescentă obişnuită. Dar nici măcar nu mai ştiu ce înseamnă asta. Totul a început în ziua în care am văzut prima mea stafie − şi stafia m-a văzut pe mine… Acum, stafiile sunt pretutindeni şi nu vor să mă lase în pace.
...şi, ca şi cum asta n-ar fi fost de-ajuns, m-am trezit închisă în Sanatoriul Lyle, „un loc special” pentru adolescenţii cu probleme psihice.
...şi totusi, sanatoriul nu este ceea ce pare. Să nu mai spuneţi nimănui, dar eu cred că şi cei închişi aici cu mine sunt mai mult decât se arată la prima vedere. Problema e de partea cui sunt ei?
Iar cea care trebuie să descopere ce secrete periculoase ascunde Sanatoriul Lyle sunt eu… înainte ca tainele − şi scheletele − sale sp revinp ca sp mp bântuie."

DESPRE AUTOR: KELLEY ARMSTRONG este autoarea seriei de succes Women of the Otherworld, devenit bestseller New York Times. Kelley istoriseşte poveşti încă dinainte de a învăţa să scrie. Primele ei încercări aşternute pe hârtie s-au dovedit însă dezastruoase. Dacă i se cerea să scrie o poveste despre fetiţe şi păpuşi, în istorisirea ei apăreau în mod invariabil fete transformate în stafii şi păpuşi malefice, spre groaza şi disperarea profesorilor ei. Dar toate eforturile de a o convinge să creeze poveşti ,,normale? au eşuat. Astăzi, ea continuă să urzească poveşti cu stafii şi demoni şi vârcolaci, din locul special în care scrie, aflat în pivniţa casei. INVOCAREA este primul roman pentru adolescenţi scris de Kelley şi totodată primul volum din seria Forţele Răului Absolut. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre această serie, vizitaţi site-ul chloesaunders.com.

PLUSURI:
O colecţie de întâmplări cu fantome sudate între ele prin suspans.
Momente bine definite pline de groază.

MINUSURI:
Sfârşitul care te lasă în aer, exact în mijlocul acţiunii.


________________________________________________
RATING: 


3 comments

  1. Anonim

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!