INTERVIU # 1


posted by Laurentzyu on ,

No comments


"ADOLESCENŢII SUNT MAI PUTERNICI ŞI MAI CAPABILI CA NICIODATĂ!"  ---  Stephenie Meyer


   Stephenie Meyer, numitã de revista Times noua J.K. Rowling, a absolvit Brigham Young University, unde a studiat literatura englezã, iar în prezent trãieşte in Arizona alãturi de soþul ei şi de cei trei fii ai lor. Romanul ei de debut, Amurg, a consacrat-o drept “cel mai promiţãtor tânãr autor al anului 2005” (Publishers Weekly). Reporter: Cum aţi cataloga „Amurg”, acest roman atât de apreciat în toatã lumea: fantasy, romance, thriller?
  Stephenie Meyer:  Cred cã seria „Amurg” nu aparţine unui anume gen. Cuprinde, desigur, şi fantasy, şi thriller dar, în esenţã, seria urmãreşte o poveste de dragoste.

  R: Fiecare autor scrie, pânã la un punct, despre sine însuşi, vorbeşte despre lucrurile în care crede, îşi spune pãrerile. Ce aţi intenþionat sã le spuneţi, sã le transmiteţi tinerilor?
  SM: Nu mã gândesc niciodatã cã scriu pentru alţii. Am scris “Amurg” pentru mine, nu am intenţionat sã fie o carte cu mesaj sau una moralizatoare. Cãrţile sunt foarte personale şi în fiecare e o parte din mine, dar cred în capacitatea de a spune o poveste bunã. Aşa cã sper ca tinerii sã se simtã pur şi simplu bine citindu-mi cãrţile.

  R: Când v-aţi gândit prima oarã la personajele acestei cãrţi şi în ce fel se transformã ele de-a lungul romanului “Amurg”?
  SM: Cartea a pornit de la un vis foarte realistic din iunie 2003, vis care s-a transformat într-un capitol din carte (cap. 13). Mi-a placut atât de mult visul încât l-am scris ca sã nu-l uit. Când am terminat de trecut totul pe hârtie, îmi doream atât de mult sã aflu ce se va întâmpla cu cele douã personaje fascinante, aşa cã am continuat sã scriu.Toate personajele se maturizeazã puţin în Amurg şi iau nişte decizii hotãrâtoare pentru viitorul lor, dar nu mi s-a pãrut cã s-ar fi “aşezat”. Din acest motiv am continuat seria.

   R: Care credeţi cã e “punctul slab” al adolescenţilor de azi?
  SM: Adolescenţii sunt mai puternici şi mai capabili ca niciodatã. Fiecare în parte va avea întotdeauna un punct slab, dar luaţi în ansamblu nu au nici o problemã majorã.

  R: Aţi declarat într-un interviu cã nu vã consideraţi scriitoare, ci povestitoare. Ce aţi vrut sã spuneţi?
  SM: Cred cã încã mã dezvolt ca scriitoare, dar principalul meu scop este acela de a spune o poveste care sã-l facã pe cititor sã se simtã bine.

   R: De ce aţi ales sã nu prezentaţi scene de sex în “Amurg”? Cum au rãspuns cititorii la aceastã decizie?
  SM: Cred cã începutul unei poveşti de dragoste este prea des trecut cu vederea, deşi primele etape ale unei relatii sunt atât de intense – prima oarã când te tine de mânã, primul sãrut…Cred cã poţi crea o poveste de dragoste realistã şi plinã de pasiune fãrã sã fie obligatoriu sã vorbeşti despre o relaţie sexualã.

  R: "Scriu foarte rar doar despre oameni" aţi declarat la un moment dat, dupa apariţia personajului-vampir Edward. De ce?
  SM: Am început sã scriu o povestire numai cu oameni şi m-am plictisit imediat. Îmi place mult elementul fantastic dintr-o povestire, îmi plac locurile în care poţi ajunge în momentul în care creezi o lume diferitã de cea pe care o cunoaştem cu toţii.

   R: Cititorii s-au îndrãgostit instantaneu de “Amurg”. Existã un site numit twilightmoms.com, adolescenţii se îmbracã asemeni personajelor din roman, sunt formaţii rock care s-au inspirat din aceastã carte şi aşa mai departe. Care a fost, dupã pãrerea dvs, cel mai ciudat gest pe care l-a facut un fan pânã acum?
  SM: Entuziasmul pe care îl manifestã cititorii pentru cãrţile şi personajele mele mã surprinde mereu. Cu siguranţã sunt unii fanatici, dar nu ma pot gândi la gesturile lor ca fiind caudate, ci doar pline de entuziasm.

Întrebare: Care consideraţi voi că este problema cea mai mare a adolescenţilor din ziua de azi şi de ce?

Leave a Reply

Ai citit articolul? Spune-ți părerea aici!